2024.04.16. - Csongor

Zsiradékok a konyhában

Zsiradékok a konyhában
A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezõje igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük elõnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek. Az állati eredetû zsiradékok tudvalevõen jelentõs mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellõen egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ám az állati eredetû zsiradékok között is vannak különbségek: a halakban, különösen a tengeri halakban található többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be testünk mûködésében - állítja Tihanyi András dietetikus. Például kiderült, hogy a halolaj szakember által felügyelt alkalmazása esetenként akár a fájdalomcsillapítókat is kiválthatja. Egyes felmérések azt igazolják, hogy a halolajban található zsírsavak gátolhatják a gyulladásos folyamatokat és mérsékelhetik a fájdalmat. Érdekes az a kutatás is, amely rámutatott arra, hogy a megfelelõ zsírsavbevitel és vitamin-, ásványianyag-ellátottság mérsékelheti az agressziót, így az erõszakos cselekmények gyakoriságát is csökkentheti.

A transzzsírsavak nagy része hidrogénezés (olyan eljárás, amellyel a növényi olajok jelentõs része alkalmassá válik a hõkezelés tartós elviselésére) során keletkezik. Kisebb mennyiségben képzõdik az olajokban történõ sütés során, s bizonyos típusa megtalálható a kérõdzõ állatok (szarvasmarha, juh, kecske) tejében és húsában is. Kutatások bizonyították, hogy napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem elég, hogy növeli a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, még csökkenti is a jó (HDL) koleszterinszintet. Elõfordulhat gyorséttermi zsiradékban sütött ételekben, nagy zsírtartalmú édesipari termékekben, bizonyos margarinokban, levesporokban, por alakú mártásokban, szószokban és vajízû pattogatott kukoricában. Érdemes ezeknek a termékeknek a fogyasztását csökkenteni.

Györki Niké dietetikus azt javasolja, hogy részesítsük elõnyben a zsírmentes vagy kevés olajat igénylõ ételkészítési eljárásokat, mint a grillezést, az alufóliában, sütõzacskóban való sütést, illetve a párolást. Sokat jelent az is, ha fõzéshez alacsony zsírtartalmú tejfölt, tejet használnak a háziasszonyok. A bõ olajban sült ételeket heti egy-két alkalommal ajánlott enni. Válasszunk sovány húst, mint a csirke vagy a pulyka, de ezeket is inkább bõr nélkül együk. Alapvetõ tény azonban, hogy tiltott élelmiszer nincs, csak kerülendõ mennyiség.

Hirextra.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!