2024.04.19. - Emma

Mediterrán fûszerkert az otthonunkban

Mediterrán fûszerkert az otthonunkban
Készítsünk mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával.

Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Keressünk a kertben, konyhában, teraszon vagy erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább 6 órán keresztül besüt a nap. Itt fogjuk megalkotni cserépnyi olasz kertünket.

Az esetben is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fûszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben elõnyösebb lehet:

- Olyan helyen is nevelhetõk, ahol egyébként nem lehet növényt termeszteni. A friss fûszer így csupán karnyújtásnyira lesz tõlünk, éljünk akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas.

- A cserépben nevelt növénykék zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termõtalajú kerteket.

- A friss fûszer mindig kéznél van. Csak annyi kell levágnunk, amennyit éppen felhasználunk. Növényeink így több évig is ízletessé tehetik fõztünket.

- A cserépben nevelt fûszerkert szép látványt nyújt. Nem igényel különösebb tehetséget, hogy felépítésben, levélformában, levélszínben harmonizáló kompozíciót alkossunk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!