Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. A szárított fûszerek íze egy idõ után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erõs - hiába használjuk a receptben elõírt mennyiség felét -, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Elõfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható "frissen vágott" fûszernövények penészillatúak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az esetben is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fûszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben elõnyösebb lehet:
- Olyan helyen is nevelhetõk, ahol egyébként nem lehet növényt termeszteni. A friss fûszer így csupán karnyújtásnyira lesz tõlünk, éljünk akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas.
- A cserépben nevelt növénykék zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termõtalajú kerteket.
- A friss fûszer mindig kéznél van. Csak annyi kell levágnunk, amennyit éppen felhasználunk. Növényeink így több évig is ízletessé tehetik fõztünket.
- A cserépben nevelt fûszerkert szép látványt nyújt. Nem igényel különösebb tehetséget, hogy felépítésben, levélformában, levélszínben harmonizáló kompozíciót alkossunk.