2024.04.25. - Márk

Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

Cukorbetegeknek is jó egy kis bor
Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A három hónapig tartó tanulmány azt bizonyította, hogy az éhgyomorra mért vércukor érték igen jelentõsen csökkent abban a csoportban, amelyiknek a tagjai bort ittak az ebédhez vagy a vacsorához. A sör alkoholmentes formája a vércukrot nem befolyásolta - ismertette az eredményeket Iris Shai az Európai Diabetes-kutató Társaság amszterdami kongresszusán.

Shai doktor arról is szólt, hogy a bor kedvezõ hatása azoknál mutatkozott meg leginkább, akiknek különösen magas volt a vér cukorszintje. Egyébként az alkoholt ivók csípõkörfogata és "rossz" koleszterin szintje is alacsonyabbá vált a negyedéves idõszak végére.

Az izraeli doktornõ elõadása közben a hallgatóság jót derült, amikor azt is elmondta, hogy a borivók körében még egy kedvezõ változást tapasztaltak: ennek a csoportnak a tagjai sokkal könnyebben elaludtak...

A vizsgálat végén a résztevõktõl azt is megkérdezték, hogy mi a véleményük errõl a kezelési módról. A vizsgálati alanyok 61 százaléka azt mondta: meggyõzõdése, hogy az alkohol jót tesz az egészségnek. Az alkoholt soha nem ivó kísérleti alanyok 49 százaléka a vizsgálat után folytatta a mérsékelt borfogyasztást olvasható a társaság hírlevelében.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!