2024.04.25. - Márk

Veszélyes csokik

Veszélyes csokik
A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevõire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek. A csokoládét elõször a Közép-Amerika vidékén élõ bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az adott termékek kakaó tartalma, az elõírásoknak megfelelõen országonként változik.

Az igazán jó minõségû csokoládét kizárólag a fenti három összetevõ alkotja, illetve cukor és néha vanília. A tömegtermeléssel elõállított csokoládé jóval kisebb mennyiségû kakaót, viszont annál több cukrot, tejet, szóját, lecitint, kukoricaszirupot, ízesítõ anyagokat és színezéket tartalmaz. A csokoládé allergia is nagy valószínûség szerint ezen kiegészítõk rovására írható, mintsem a kakaó elfogyasztásának következménye.

Édes mérgek

A tünetek fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, csalánkiütés, hányás, hasmenés és légszomj lehetnek. Súlyos esetekben kialakulhat akár anafilaxiás sokk is. Amennyiben a fenti tünetek elõfordulását észleljük, érdemes allergológus szakorvost felkeresni. Egyszerû bõrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!