Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A finomított lisztbõl és cukorból készült élelmiszerek (mint a fehérkenyér, az édes sütemények, a nasik) sem csak alakunkat támadhatják meg, de hozzájárulhatnak az emlõrák kialakulásához is – bár kutatások szerint a fogyasztásuk csak a menopauzán átesett nõk számára jelent közvetlen veszélyt. Érdekesség, hogy a legújabb „tiltólistás” élelmiszerek között már a grapefruit is szerepel – állítólag egy negyednyi gyümölcs is 30 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.
A rengeteg káros befolyás mellett azonban sok olyasmit is ehetünk, ami hozzájárulhat az emlõrák kockázatának csökkenéséhez.
- A leginkább a gyümölcsök és zöldségek héjában koncentrálódó flavonol egy olyan antioxidáns, mely segít a sejteket pusztító oxidációs folyamatok megállításában, így csökken a mellrák kialakulásának veszélye – állítják az Észak-Karolinai Egyetem kutatói.
- Egy csésze fekete tea, egy pohárka bor is hozzájárulhat a kockzatok csökkenéséhez.
- A különbözõ piros zöldségek és gyümölcsök: alma, vöröskáposzta, vörös szõlõ, vöröshagyma fogyasztása segíthet a megelõzésben.
- Szintén fontos a keresztesvirágúakban (kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli) megtalálható diindolmetán, és a szója legfontosabb építõanyaga, a genisztein. Ezek az anyagok csökkentik két olyan fehérje termelõdését, melyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a mell- és petefészekrákot okozó sejtek terjedéséhez.
- Mindemellett – bár a klinikai vizsgálatok még nem támasztják alá egyértelmûen – a mediterrán konyha alapjául szolgáló olívaolaj alapanyaga, az oleinsav valószínûleg ugyancsak jótékony hatású, mivel képes csökkenteni a mellrák kialakulásáért felelõs gének aktivitását.
Bár az egyes élelmiszerek káros- illetve jótékony hatását leginkább a klimaxon már átesett nõknél vizsgálták, nem árt odafigyelniük a fiatalabbaknak sem. Ha késõbb nem akarunk rettegni a napjainkban oly sokakat fenyegetõ rákbetegségektõl, egyelõre nincs más dolgunk, mint bõven fogyasztani ezekbõl az ízletes és egészséges zöldség-és gyümölcsfélékbõl.
wellnesscafe.hu