Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az üdítõitalok hatszor szerepeltek a 30 legkapósabb termék listáján, két különbözõ kiszerelésû kólaital pedig az elsõ tízbe került. "A helytelen étrendhez kapcsolható betegségek fontos problémát jelentenek világszerte" — írja a Public Health Nutrition c. nemzetközi szaklapban megjelent tanulmány. "Új-Zélandon a táplálkozás minõségi javítása pedig az ország élelmezési stratégiájának egyik célkitûzése."
Az élelmiszer-áruházak eladásai önmagában nem adnak pontos képet az új-zélandiak táplálkozási szokásairól, akik az étkezésre költött pénz negyedébõl éttermi vagy kávézókban felszolgált, illetve elvihetõ ételt vásárolnak.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!