2024.04.23. - Béla

Ciprus ízei

Ciprus ízei
Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az ételek mediterrán jellegûek. Különlegességüket az adja, hogy ételeiket a közel-keleti konyha fûszereivel keverik.Legjellegzetesebb az ún. meze, amelybõl kétfajta létezik: húsmeze és halmeze. Ez egy étel-összeállítás, amelyben 10-15 féle étel található: mártások, saláták, sajtok, húsok. Valójában a meze a mediterrán országokban mindenütt megtalálható, sok apró falatból álló elõétel sor. Cipruson ennél lényegesen több, elõ, fõ és utóétel is. Csak azzal is el lehet telni.

Az órákig tartó, beszélgetõs vacsorákhoz illik ez az étkezési mód. Meg mert remekül csúszik rá a bor. (Szerintem kellemes estékhez lett kitalálva!) A kebab az egész szigeten közismert. A nyársra fûzött húsdarabokat faszénparázson lassan sütik meg, majd pitatésztába teszik. Közkedvelt étel a letakart agyagedényben lassú tûzön fõtt bárányhús, a kleftico. A mázas agyagból készült speciális edények formája méhkasra emlékeztet. Vigyázzunk, ne lakjunk túl jól! Ha megkínálnak, nem illik visszautasítani, de legyünk óvatosak. Ha este túl sok mezedest eszünk, kellemetlen gyomorbántalmaink lehetnek. Feltétlenül megkóstolandók a következõ ételek is: mousaka (darált hússal töltött tészta, padlizsán és besamelmártásból készült csemege), kefte (húsgombócok), halloumi (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki (fiatal zölddió fahéjas, szegfûszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle).

Italok

A helyi boroknak varázsereje van! Noha némelyik ciprusi bor csalódást okozhat, mert nem üti meg a mércét, de vannak kiváló, nagyon finom, zamatos borok is. A Commandria St. John nevû bor szinte összefonódott Ciprussal. Eredetileg Kolossiban készült az a testes, édes bor a Szent János lovagoknak köszönhetõen. A sziget borai közül kiemelendõk még: keo hock, white lady, arsinoe és aphrodite. A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Az otello és az afames a legkedveltebb. A fejlõdõ ipari borászat termékei a helyi jellegû fehér és vörös kantara. Továbbá számos egyéb kiváló helyi borral is találkozhatunk. Közülük is az egyik legerõsebb a "zivania".
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!