2024.04.24. - György

Életmódunk és a rák

Életmódunk és a rák
A Harvard kutatói kimutatták, hogy a rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak. A rák megelõzésében különös jelentõsége van az életmódnak - állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, s ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) legfrissebb közleményében. A statisztikák szerint 2001-ben 7 millió halálesetet okozott a rák, és 2,43 millió elhunyt (35 százalék) beteg esetében a szakemberek úgy találták, az általuk lehetségesnek tartott kilenc kockázati tényezõ valamelyike szerepet játszott a végkifejletben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A 2,43 millióból 0,76 millió eset fejlett országokban, 1,67 millió pedig fejlõdõ államokban történt, 1,6 millió volt a férfi, 0,83 millió a nõi áldozat. A szegényebb országokban a rákos halálozások vizsgálatánál úgy találták, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett a nem elégséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fõ kockázati tényezõ. A fejlettebb országokban a dohányzás, az alkohol mellett a túlsúlyosság, az elhízás jelentette a legnagyobb kockázatot.

A statisztikák elemzése után az amerikai kutatók megerõsítették a korábbi vizsgálatok eredményét, s arra hívták fel a népesség figyelmét, hogy az életmód megváltoztatásával a rákos megbetegedések többsége megelõzhetõ. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatását, és sosem felesleges arra ösztönözni, hogy az emberek minél többet fogyasszanak belõlük. Emellett ezek az élelmiszerek alacsony energiatartalmuk miatt a fogyókúrákban is nagy segítséget jelentenek, s ennek révén is hátráltathatják egyes daganatok kialakulását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!