2024.04.25. - Márk

Veszélyes gabonafélék?

Veszélyes gabonafélék?
A lisztérzékeny betegek számára kerülendõ a glutén tartalmú ételek fogyasztása. Azonban mit tehet az, akinél nem jelentkeztek tünetek? Jobb, ha vigyázunk, s számûzzük az étlapról a kedvenc pizzát, kenyeret, egy pohár sört? A glutén a búzában, rozsban és árpában egyaránt megtalálható fehérje. Az Egyesült Államokban folyamatosan nõ azon egyének száma, akik fogyasztását, egészségügyi okokból kerülik. Állításuk szerint ugyanis számos betegség kialakulásáért, a bõrpoblémáktól kezdve a szorongásos tüneteken és meddõségen kívül, a fokozott gázképzõdés is mind a glutén fogyasztásának következménye.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Éppen ezért sokan, annak ellenére, hogy semmilyen allergiás vizsgálat ezt nem támasztja alá, mégis gluténmentes diétát tartanak. Való igaz, hogy a glutén fogyasztása súlyosbítja a lisztérzékenység tüneteit, azonban, hogy a többi problémáért is felelõs-e, az vitatható.

A University of Texas orvosai szerint egyértelmûen csupán egy újabb reklámfogás áldozatai vagyunk, mely most éppen a glutént zárja ki étrendünkbõl. Az amerikai élelmiszerüzletek polcain egyre több gluténmentes termék sorakozik, s ezzel egyenes arányban nõ azok száma, akik "szakértõként" állnak ki az új diéta mellett.

A Mayo Clinic lisztérzékenység diagnosztizálására és kezelésére specializálódott szakorvosa szintén hibának tartja a glutén ok nélküli mellõzését. Való igaz, hogy a glutén tartalmú teljes kiõrlésû gabonafélék nehezen emészthetõek. A táplálékcsatornán való lassú áthaladásuk miatt azonban kiválóan képesek kezelni a székrekedést, olyan kellemetlen mellékhatásokat okozva, mint a fokozott gázképzõdés és a hasmenés.

Ezzel szemben a finomított gabonából készült termékek fogyasztása hirtelen, drasztikus vércukor szint emelkedést okoz, mely rövid idõn belül visszaesik, s ez által meglehetõsen rosszul érezhetjük magunkat. Így természetes, ha a glutén tartalmú gyorséttermi választék, a kenyerek, tésztafélék elhagyásával máris javulást észlelünk. A glutén kerülésének másik oka, hogy sokan ezáltal szeretnék csökkentei a szénhidrát fogyasztást, s így fogyást elérni.

Amerikai, olasz és brit kutatóorvosok véleménye szerint a lisztérzékeny betegek számának növekedéséért a nyugati országokban jellemzõ nagymértékû gabonafogyasztás tehetõ felelõssé. A glutén nem csak gabonafélékben található, de salátaöntetek, jégkrémek, vagy mogyoróvaj készítéséhez is használják, sõt a borítékok ragasztóanyagának, ajakápoló termékeknek is szerves része, így valójában meglehetõsen nehéz megválnunk tõle.

A Columbia University orvosai szerint a glutén negatív szerepe az utóbbi években erõsödött fel, s valójában annak köszönhetõ, hogy a lisztérzékenység, a glutén intolerancia egyre inkább beépül a köztudatba. Nem arról van tehát szó, hogy a glutén nagyobb veszélyt jelentene mint eddig, csupán több információnka van róla. Éppen ezért sokan, akik a tünetek hasonlóságát észlelik magukon, tévesen azonnal kerülni kezdik a glutén tartalmú ételek fogyasztását.

Azonban, hogy bizonyosságot szerezzünk arról, hogy tüneteinket valóban a fenti ételek okozzák, elegendõ vérvizsgálatot végeztetnünk. Ez képes kimutatni az anti-tTG antitestet, mely a glutén vékonybelet károsító hatását jelzi, ezzel igazolva az allergiát. Cöliákia esetén ugyanis az anti-tTG szint magas.

A már kialakult lisztérzékenység, vagy glutén intolerancia egyedüli kezelési módja, hogy elkerüljük azokat az ételeket, melyek glutént tartalmaznak. Bizonyos gyógyszercégek már dolgoznak olyan készítmények kifejlesztésén, melyek képesek kezelni a gluténre adott destruktív autoimmun választ. A glutén emésztését elõsegítõ enzim formula kifejlesztése is folymatban van.

A polcokon addig is tovább nõ a glutén tartalmú élelmiszerek száma, az éttermekben is bõvül a gluténmentes fogások választéka, így a lisztérzékenyek számára elõírt diéta betartása is egyszerûbbé válik.

A cikkel kapcsolatban érdeklõdjön bõvebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309

Ma.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!