2024.04.24. - György

Kezdõdik az eper szezon!

Kezdõdik az eper szezon!
Az elsõ tavaszi, saját kertünkben is megtermõ gyümölcsünk az eper. Elõször csak pár szem kerül a konyhába, amit porcukorral, tejszínhabbal - vagy a nélkül - elmajszolnak a gyerekek, azután, ahogy olcsóbb lesz, komolyabb sütemények és desszertek készülnek belõle. A kísérletezõ kedvûek salátákba is tehetik, és amikor már sok van belõle, be is fõzhetjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a mûanyagos dél-európai szamócák, hazai eprek általában ízletesebbek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Élettani hatásuk is jelentõs, különösen a magas vérnyomásban szenvedõk, a köszvénnyel küzdõk számára ajánlott, de segíthet az izületi problémákon és az ekcémán is. És a színe, az illata! Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki! Még a látványa is energetizál! Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat. Bõséges C- és E-vitamin tartalmával kitûnõ vértisztító táplálék.

Kevesen tudják, hogy az eper több száz évvel ezelõtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, késõbb dísznövénnyé avanzsált, gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják. Tele vitaminnal, az egészsége megõrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel. Csökkenti a szívbetegségek, a kötõszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.

A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van. Az eper bõrápoló képessége sem elhanyagolható. Kinyitnak a strandok, beindul a napozás szezonja, és az elsõ napérlelte gyümölcs máris megvéd annak káros hatásaitól. A bõrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektõl, hûsíti bõrét napozás után, véd az ultraibolya-sugárzástól. Fogai fehéren csillognak majd, ha pépesített földieperrel dörzsöli át hetente egyszer.

De mint minden jónak, az epernek is létezik rossz oldala. Aprómagvas gyümölcs lévén csalánkiütést idézhet elõ. Ez elsõsorban csecsemõknél tapasztalható. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bõrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció. A gyümölcsben lévõ speciális anyagok a sejtekben hasonló reakciót váltanak ki. Gyõzõdjön meg róla, hogy tényleg nem eper-allergiáról van szó, és fogyassza rendszeresen!

Hirado.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!