2024.03.29. - Auguszta

Grillezzünk a szabadban!

Grillezzünk a szabadban!
Hiába minden szervezés, ha nem ügyelünk kellõképpen az alábbiakra - A grillezés alapszabályai: A szabadtéri, nyílt tûzön végzett sütés gyors mûvelet. Fontos, hogy a sütés megkezdése elõtt olvassuk végig a receptet, és ellenõrizzük, minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet. 1. A grillezés sikerének titka a kellõ hõfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése elõtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony szürke hamu borítja a felszínét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha a parázs túl forró, piszkafa segítségével toljuk szét a parazsat. Ha a hõfok túl alacsony, kotorjuk közelebb a parazsat, majd tegyünk a szélére még néhány faszenet.

2. A forró grillrácsot célszerû olajjal bekenni (ne csepegjen a parázsra!). Mégis gyakran elõfordul, hogy a hozzávaló ráragad a rácsra, de amint kéreg képzõdik a húson, már könnyen leválik róla.

3. Ne tegyünk túl sok nyersanyagot egyszerre a grillrácsra, mert ha a sütnivalók összeérnek, párolódni fognak, ahelyett hogy grillezõdnének. Sütés közben folyamatosan ellenõrizzük, mennyire készült el az étel. Ha a hús túlsül, akkor kiszárad, a zöldféle, ha megég keserû és élvezhetetlen lesz.

4. A megadott elkészítési idõ csupán támpont. A grillezés ideje függ a fûtõanyag minõségétõl, a levegõ hõmérsékletétõl, a széltõl. Célszerû figyelni az órát, és az ajánlott idõ letelte elõtt, még a grillrácson, ellenõrizni az ételt. Tapasztalt grillezõk hússütéskor a tapintásos tesztben bíznak. A hõ a hús felszínétõl a közepe felé terjed, a hús egyre tömörebbé válik. Vastagabb szelethúst nyomjuk be ujjal a legvastagabb részén. Minél puhább a hús, annál nyersebb. Minél keményebb, annál sültebb. A csontos csirkehúson ejtsen bevágást a csont mentén egy hegyes, éles késsel. A hús akkor sült meg teljesen, ha a csont mellett nem áttetszõ és nem sötét, hanem világos rózsaszínû. A halat állapota villával ellenõrizhetõ: húsát gyengéden nyomjuk be a villa hegyével. Átsült, ha a hús tapintásra tömör, kezd rostjaira szétesni, színe már nem áttetszõ, ugyanakkor még szaftos.

A nyílt lángon a nyers hús vagy húspogácsa külsõ burka nagyon hamar megpirul. Ilyenkor a házigazda késznek nyilvánítja az ételt, miközben hús belseje vagy nyers maradt, vagy nem sült át eléggé. Élelmiszer-higiénikusok szerint a kerti sütögetés során késznek nyilvánított húsdarabok közül minden ötödik nincs kellõen átsütve, ami komoly kockázattal jár, mert életben maradnak a benne található baktériumok, amelyek fertõzést okozhatnak. Ráadásul a grillezést sokan – egyébként érthetõen – amolyan kirándulásnak tekintik, és lazábban fogják fel a higiénés szabályokat. A fertõzéshez sokszor az is elég, ha a nyers hús forgatásához használt villával tálalják a kész ételt, vagy a húslével készült mártást nem forralják kellõ ideig!

A fóliában sütés alapszabályai:

A modern kor terméke, az alufólia, sok esetben a legõsibb ételkészítési móddal, a fa vagy faszénen-faszén parázsban történõ sütéssel lép házasságra. Érdemes kihasználni. Ízletes, zamatos és alacsony kalóriájú ételeket készíthetünk vele. Az alufóliába csomagolt ételt a grillrácson is, a parázsba helyezve is süthetjük, követve a recept által elõírt eljárást. A tökéletes eredmény eléréséhez a következõket kell tennünk:

1. Az alufóliát megfelelõ nagyságúra vágjuk. Ne legyünk szûkmarkúak, mert az ételt jól bele kell majd csomagolnunk. A fólia csillogó fele kerüljön majd kívülre, és a belsõ felét enyhén beolajozzuk.

2. A sütésre szánt, elõkészített (pácolt, fûszerezett) és semmiképpen nem túl nagy darab húst, vékonyra szelt (mindenképpen megsózott) zöldséget az olajos papírra helyezzük.

3. Kevés olajjal meglocsoljuk, ha kell, még fûszerezzük, de figyeljünk arra, hogy a zárt légtérben túlságosan is intenzívvé válhat a fûszer aroma az ételben.

4. A fóliából nem túl szoros, de minden oldaláról jól záródó csomagot készítünk. Ha a csomag felfúvódik, jelzi hogy elkészült az étel.

5. Vigyázat! Felnyitása balesetveszélyes lehet: forró a csomag, és kinyitásakor kicsapódik belõle a forró gõz! Óvatosan mozgassuk, és a zárt vagy felül kissé kinyitott csomagot kellõ körültekintéssel tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!