Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Húsos tésztától babgulyáson át a sonkás tekercsig sok mindent készíthetünk belõle, a variációk száma végtelen.
A gyorspácolttal sietni kell
Ha a sonka gyorspácolt, célszerû nem sokáig tartogatni, hanem mielõbb fölhasználni-elfogyasztani. Ezek a termékek eleve a húsvéti sonkafogyasztás fedezésére szolgálnak – mondja egy húsipari szakember.
Egyébként a sonkacsontot is föl lehet használni. Egy érdekes recept szerint: liternyi vízben föltesszük fõzni a sonkacsontot, és 20 deka borjúhúst; 5 deka egészségbarát mangalicazsíron megpirítunk kockára vágott 15 deka sonkát és 2 gerezd fokhagymát, s a húshoz adjuk. A készülõ levest megszórjuk fûszerpaprikával, sót is teszünk hozzá. A fõzés a hús megpuhulásáig tart. A tálalás is eredeti: négy fölmelegített cserépedénybe, azok aljába beleütünk egy-egy tojást, ráteszünk egy-egy szelet kenyeret, s mindezekre merjük rá a levest.
A sonkalét szintén föl lehet használni levesnek. Fél deci olajon megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, belerakjuk a kockára vágott, negyven deka krumplit, majd – rövid párolás után – egy evõkanálnyi lisztet szórunk rá, s fölengedjük a másfél liter sonkalével. Majoránnával, õrölt köménnyel, fokhagymával és karikára vágott zöldpaprikával ízesítjük, és a krumpli megpuhulásáig fõzzük az ételt. Amikor tálaljuk, zöldpetrezselymet hintünk rá – adnak ötleteket a sonka és tartozékai húsvét utáni fölhasználására igazi hozzáértõk.
Delmagyar.hu