2024.04.19. - Emma

Mérgezõ élelmiszerek! Ne vegye meg õket!

Mérgezõ élelmiszerek! Ne vegye meg õket!
Nap mint nap újabb és újabb hírek látnak napvilágot arról, hogy megint rákkeltõ anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben, adalékokban, összetevõkben.

Vajon mi igaz mindebbõl? Tévhit vagy valóság, hogy komoly problémáink lehetnek abból, ha évtizedeken át esszük ezeket? Az alapszabály: mindig nézd meg, mit tartalmaz az adott élelmiszer! Maguk a termékek ugyanis nem okoznak gondot, a baj legtöbbször a tartósításnál és az ízfokozásnál jelenik meg!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akrilamid. Ez egy olyan anyag, amely a magas hõfokon hevített élelmiszerekben található meg, például a liszt vagy a burgonya felmelegítésekor képzõdik, így jelen van bizonyos sült krumplikban, chipsekben. Rákkeltõ hatását eddig csak állatkísérletek bizonyították.

Nitrozaminok. Ezek nitritekbõl jönnek létre, amelyet az élelmiszeriparban a tartósítás során használnak a penész- és élesztõgombák elpusztítására. Ez az ún. nitrites pác-só összefügg a gyomor- és nyelõcsõrák kialakulásával, de természetesen csak akkor, ha valaki nagy mennyiségben, sokáig fogyasztja a sózással konzervált ételeket.

Citromsav. Üdítõitalokban van jelen, és bár azt hinnénk, hogy ezekben csak a cukor okoz fogbántalmakat, a citromsav (E 330) is elõsegíti ezt.

Aszpartám. Édesítõszer (E951), esetleges rákkeltõ hatásáról évek óta folynak a viták.

Életforma.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!