2024.04.20. - Tivadar

A kivi és gyógyhatásai

A kivi és gyógyhatásai
A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Vitaminok közül kiemelkedõ mennyiség van A vitaminból, C és K vitaminból. A kivi azért is jó vitamin forrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját. Ez elsõsorban a C vitaminra vonatkozik, de a K vitamin is vízben oldódik.

Gyógyhatása:

C vitamin tartalma lehetõvé teszi, hogy az egész testre kiterjedõen megõrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erõsíti a csontokat.

Krónikus fáradtság:

A krónikus fáradtságot a rohanó életmód is kiválthatja, de lehet ásványhiány következménye is. Vannak vegyszerek, amelyek fogyasztásával kioldódik a szervezetbõl egyes életfontosságú ásványi só, mint a kálium. Ha huzamosabb ideig szedtünk vízhajtó gyógyszert, lassan kioldódik a kálium a és fölbomlik a folyadék-nátrium egyensúly a szervezetben. Tehát ilyenkor már nemcsak a káliumot, de a sót is kell pótolni, természetes forrásból. A kivi bõvelkedik szerves nátriumban és káliumban is.

Természetes antioxidans:

Ha két kivit elfogyasztunk elegendõ A és C vitaminhoz jutunk a nap folyamán. C vitaminból két napra valóra is jutna, ha a szervezet tudná tárolni ezt a vitamint. A fölösleg távozik a vizelettel és másnap újra el kell látnunk a szervezetet, lehetõleg természetes forrásból. A vitaminokkal a szervezet könnyen felveheti a harcot az oxigén szabadgyökök ellen, amelyek szabadon cirkálnak a sejtek között és megsértik a sejtek falait. Így alakulnak ki a mutáló sejtek, illetve a rák. Ha azonban jelen vannak az antioxodánsok, a sejteknek védelmet nyújtanak.

Erõsíti a csontokat:

A kiviben ugyan nincs nagymennyiségû kalcium, de ha figyelembe vesszük a magnézium tartalékát láthatjuk hogy a két elem felszívódásához megközelítik a jó arányt. Ha boront is tartalmaz a táplálék, ez a folyamat még sikeresebb lehet. A kiviben elõforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttmûködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában. A kiviben elõforduló K vitamin is hat a csontok összetételének javítására.

Csökkenti a koleszterint:

A vértisztításhoz alaposan hozzájárul a kálium a szervezetben. Hat továbbá az izmok erõsítésére, a szív mûködését a magnéziummal és a kalciummal együtt szabályozza. A kalciumra szükség van a káliummal együtt, hogy csökkenjen a vérnyomás, valamint a vér koleszterin szintje. Így a kivi kitûnõ vérnyomás és koleszterin csökkentõ.

Csökkenti az izomveszteséget:

A kivi magas káliumtartalma következtében ez a gyümölcs az egyik legtáplálóbb a test számára. A kálium ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. Az izmok szerkezeti fenntartásához a kalcium, foszfor és magnézium is szükséges. A kiviben mindez megtalálható. Ha hiányoznak, mert rossz az emésztés vagy nincs a táplálékunkban, különösen az idõsebb korban, akkor látható mennyiségben megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendõ ásvány a pótlásra, valamint serkentõleg hat az emésztésre.

Elkészítési mód:

A kivi elsõrendû összetétele minden gyümölcssalátának. Leve, vagy pépesített formája jellegzetes ízt ad más ital összetételéhez is. Természetesen magában is fogyasztható, ha jól meg van érve.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!