2024.04.18. - Andrea, Ilma

Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek
Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy folyamatosan alacsony zsírtartalmú, vagy teljesen zsírszegény tejet igyanak.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik a fentieknek megfelelõen jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevõkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe.

A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalcium bevitel mellett arra utasították a nõket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak: kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az elsõ évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel késõbb már igen jelentõs volt az eltérés a két szélsõ csoport tagjai között.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nõk esetében csak viszonylag hosszabb idõ alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzõi azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia), és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás címû szaklapban.

mti/hvg.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!