Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Jelenleg is folynak az azt vizsgáló intenzív kutatások, hogy valójában a hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor. Mindez egyénenként változó lehet: néhány ember kielégülés-érzete nagyobb, mint másoké, a nõk pedig jóval érzékenyebbek ezekre a jelzésekre. Több kutatás is vizsgálja a telítettség és az örömérzetet kiváltó hormonok közötti kapcsolatot, amelynek eredménye jó alapja lehet egy újfajta gyógykezelésnek az elkövetkezendõ 5-10 évben.
Például az endorfin az agyban termelõdik, a közérzetet javítja, míg a szerotonin örömérzetünk legfõbb okozója; ám ez nem jelenti azt, hogy ha minél több van a szervezetünkbe, annál jobb lesz. Tapasztalták ezt azok, akik átéltek már szerotoninszint emelkedést bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása miatt. Felvetõdik az a kérdés is, ha az édességek örömérzetet okoznak, a cukorbetegek miért nem számolnak be kellemesebb érzésekrõl azokhoz képest, akiknek nem magas a vércukorszintjük? Így elképzelhetõ, hogy az ízlelõbimbóink és a szánkban valamilyen módon létrejövõ jelek „tanítják” az agyat azokkal az információkkal, amely a csokoládéfogyasztásból adódik.
hvg