2024.04.25. - Márk

Vitaminok mindenre!

Vitaminok mindenre!
"A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

"A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém! A bõr egészségének megtartása érdekében a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitel mellett, a másik fontos tényezõ, hogy milyen ételeket, vitaminokat és táplálékkiegészítõket fogyasztunk.

Mivel a helytelen vagy hiányos táplálkozás- ami elsõsorban a vitaminok és az ásványi anyagok hiányát jelenti, gyengíti védekezõképességünket. Védelmünket, azaz bõrünk, testünk, egészségünk védelmét a csodálatosan mûködõ immunrendszerünk biztosítja, aki harcol és véd, hogy a szervezetünket ne uralják el a saját és az idegen kórokozók. Hatékony mûködéséhez a fehérjék, szénhidrátok, zsírok valamint esszenciális vitaminok és ásványi anyagok állandó, kiegyensúlyozott és bõséges bevitelére van szükség!

A tápanyagok elosztásakor ugyanis nem az immunrendszer áll az elsõ helyen. Csak akkor kapja meg adagját, ha az agy, az idegrendszer és más fontos szervek már kellõ ellátásban részesültek. Ezért természetes védekezõképességünk nagymértékben javítható, ha az étrendünkben bõven szerepelnek vitaminok, ásványi sók, valamint antioxidánsok.

A megelõzésre koncentráló, felelõsségteljesen gondolkodó embernek, aki a mai világunkban próbál megfelelni a hatalmas tempót diktáló kihívásokra, életszükségletévé vált a veszélyezettségét csökkenteni.

Tömeges méretekben szembesülünk a fáradékonyság, a szellemi teljesítõképesség romlása, a fertõzõ betegségekkel szembeni gyenge ellenállás kellemetlenségeivel.

Sokan vannak mégis azon a nézeten, hogy az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns elegendõ mennyiségben van az állati és növényi táplálékban. Igaz lehetett ez mindaddig, míg az emberiség a jóléttõl nem rontotta el tápláléka szerkezetét a vegyi anyagokkal.

Régen a zöldségek és gyümölcsök a napfény áldásos hatásaival együtt valóban tartalmazták az ember számára nélkülözhetetlen nyomelemeket és vitaminokat. Azonban tápanyagaink eltorzult összetétele, valamint a kemikalizáció elterjedése az átlagos táplálkozással 50-60 százalékkal kevesebb nyomelemet és vitamint tud bevinni a szervezetünkbe, mint a 20. század elején.

Ezt a kedvezõtlen arányt még jobban rontja, hogy a szervezetünket romboló stresszes életvitel, az egészségtelen szenvedélyek, az alkohol, drog, cigaretta stb. tömegméretûvé válása következtében rohamosan ürülnek ki szervezetünkbõl a mikroelemek. /aki dohányzik csökkenti szervezete C-vitamin készleteit, az alkohol B-vitamint von el, a Kóla pedig kalciumot mos ki a csontokból, a készételek vitamintartalma pedig minimális/ Ezért pótlásukra sokkal nagyobb mennyiségben van szükségünk mint valaha.

A vitaminok /A,B,C,D,E stb./ az ásványi anyagok /kálium, klór, magnézium, nátrium, kalcium, foszfor stb/ a nyomelemek /cink, jód, mangán, réz, vas, szilícium, bór, króm stb./ a koenzimek /pl.Q-10/és az antioxidánsok /A-,E-,B-karotin, szelén/ különbözõ kombinációját tartalmazó, többnyire igen jó minõségû táplálék-kiegészítõk ott vannak a patikák polcain, a gyógyszergyárak is kínálnak úgynevezett összehangolt vitaminkészítményeket.

A tudomány régen bebizonyította és az újabb kutatási eredmények folyamatosan alátámasszák, hogy a vitaminok az alapvetõ életfunkciók ellátásához nélkülözhetetlenek, segítenek szervezetünk egészségének megõrzésében, és az ellenálló képességet is erõsítik.

Magyarországon mégsem alakult ki a vitaminfogyasztás kultúrája, amelynek fõ oka- a nem megfelelõ tájékoztatásból eredõ hiányos és téves ismeretek.

Szerencsére az alternatív gyógyászat megelõzésére koncentráló nézeteit egyre több ember teszi magáévá, s ahelyett, hogy például infarktusra várna, rendszeresen szedi a Q-10-et, rákos veszélyeztetettségét megpróbálja csökkenteni antioxidánsok rendszeres bevitelével, s immunrendszerét folyamatosan magas szinten tartja a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek rendszeres szedésével.

Vitaminok

A-vitamin

Hiánya a növekedés lelassulását okozza, a szem, a bõr és a nyálkahártyák megbetegedését váltja ki. A bõr durva lesz, a kötõhártya gyulladásossá válik.
Fõzéssel szemben érzékeny, elpusztul.

Tartalmazza: sárgarépa, cseresznye, málna, ribizli, paradicsom, spenót, kelkáposzta, sárgabarack, tej, vaj, margarin, tojás, máj, tengeri hal, saláta


B1-vitamin

Az anyagcsere-folyamatban és az idegrendszer számára fontos. Hiánya fáradtságot, levertséget, ideggyengeséget okozhat.

Tartalmazza: gyümölcsök, fõzelékfélék, hüvelyesek, tej, máj, élesztõ, kukorica, dió, borsó, sertéshús, méz korpa, hántolatlan rizs, zabliszt


B2 - vitamin

A növekedés és az anyagcsere egyik motorja. Hiánya esetén a bõr érzékennyé, sérülékennyé válik, bõrgyulladás, kopaszodás, repedezett, száraz bõr alakulhat ki, valamint gyomor és bélrendszeri tüneteket okoz.

Tartalmazza: tejtermékek, máj, élesztõ, olajos magvak, tojássárgája, hüvelyesek

B6-vitamin

Hiánya idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bõrproblémákat idéz elõ
Tartalmazza: máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó, uborka, tojás

B9-vitamin /Folsav/

Hiánya a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és B12-vitamin felszívódását.

Tartalmazza: leveles zöldségek/paraj/, máj

B12- vitamin

Erõsíti az idegrendszert, segíti a vörös vértestek képzõdését és a fehérjék hasznosítását.
Hiánya vérszegénységet okozhat. Fokozott idegi terhelés esetén is hatásos, mert segíti a stressz-ellenes hormon termelését.

Tartalmazza: tej, marhamáj, sajtfélék, tojás, marhahús

C-vitamin

A legsokoldalúbb vitamin. Elsõsorban a fertõzõ betegségektõl óv meg, de fontos szerepe van az energiaszolgáltató folyamatokban is. Jelentõs az antioxidáns szerepe. Hiánya fáradtságot, a szervezet védekezõképességének csökkenését okozza.

Tartalmazza: citrusfélék, burgonya, savanyú káposzta, kivi, hagyma, zöldpaprika, karalábé, csipkebogyó, zöldfõzelékek és saláták

D-vitamin

A csontozatra és az izomzatra hat, és hiánya a csontok fejlõdési zavarát okozhatja.

Tartalmazza: élesztõ, növényi olajok, hal, máj, tojás Napfény!

E-vitamin

Segíti a sejtlélegzést, a belsõ elválasztású mirigyek mûködését, a szívmûködést, véd a szívinfarktustól. Nagy hatású antioxidáns. Különösen azoknak fontos akik keveset mozognak. Hiánya izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedéshez vezethet.

Tartalmazza: gabonafélék, dió, mogyoró, búzacsíra, tej

F-vitamin

Tulajdonképpen esszenciális zsírsavakból álló vitamin. Hiánya különbözõ bõrbetegségekben jelentkezik. /ekcéma, pattanások/

Tartalmazza: növényi /búzacsíra, napraforgó, szójabab/ olajok, mandula, avokádó

H-vitamin

Biotin - Az anyagcserében játszik fontos szerepet. Hiánya étvágytalanságot, bõrelváltozásokat, ekcémát okozhat.

Tartalmazza: tej, fõzelékfélékben, élesztõben

K-vitamin

Hiánya vérzékenységet okoz.

Tartalmazza: káposzta, spenót, tök, olaj, máj, földimogyoró

PP-vitamin /B3/

Az alapanyagcserére van hatással.

Tartalmazza: rizs, kenyér, hús, máj, répa, burgonya

eletforma
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!