Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mézeskalácsot korábban - fõleg a nagyobb darabokat - cserépformában, késõbb pedig ún. mézeskalácsütõ formában készítették. Ezek az ütõformák leginkább fából készültek. A háziasszonyok egyszerûbb, kisebb formákkal, míg az iparosok inkább bõségesen díszített, nagy formákkal dolgoztak.
A formák úgy készültek, hogy egy fadarabba (mely leginkább egy mai húsvágódeszkához hasonlít) belefaragták negatívban a kívánt mintát. Ezt aztán kitöltötték a még puha tésztával, s így sütötték ki. A mézeskalács olyan lett, amikor a formából kivették, mint egy kis dombormû. Ilyenkor már csak a cukormázas díszítés volt hátra, s elkészült az ízletes sütemény.
Eredetileg otthon, a háziasszonyok készítették. Miután azonban a mézeskalács népszerûsége és ezzel az iránta való kereslet is nõttön-nõtt, hamarosan céhes iparág települt rá. A formákat mesterlegények, késõbb pedig ötvösmûvészek készítették. Az így formázott mézes sütemények jeleneteket, tárgyakat, személyeket ábrázoltak.
Ajándékozásuk, elfogadásuk pedig ünnep, szertartás része lett. A mézeskalács így az idõk során egyszerû süteménybõl dísztárggyá, ajándéktárggyá vált. (Egyes helyeken például jegyajándékként vette a fiatalember választottjának a mézeskalácsszivet.)
Íme egy recept a sok közül:
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fûszerek: szegfûszeg, fahéj.
Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihûl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fûszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hûtõbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hûtõbõl kinyújtjuk, formákat vágunk belõle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütõben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Kellemes és békés ünnepi készülõdést kívánnak a recept.zug.hu munkatársai!