2024.04.19. - Emma

Néhány korty egészség

Néhány korty egészség
Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jó ivóvíz ennek ellenére ma már ritkán kerül az asztalra – így a szervezetre nem jótékony, hanem sokkal inkább káros hatásokat gyakorol.

Ivóvíznek általában a vezetékes vizet használják. Ezek ritkán táplálkoznak jó forrásból, a szervezet számára szükséges létfontosságú makro- és mikroelemeket általában nem tartalmazzák. (Ilyen például a felszíni víztározó, a folyóvizek és bányavizek ivóvízként való hasznosítása).

Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba, de sajnos ebbe a körforgásba bekerülnek az alábbiak is:

- A természetes eredetû vizek gyakran tartalmaznak olyan nemkívánatos szennyezõdéseket, amelyek a felhasználást egészségvédelmi vagy higiéniai okokból akadályozzák.
- Az ivóvízellátás rossz minõségének másik oka, hogy sok iont tartalmaz, (például karbonátot), de nem azokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ilyen az alföldi ivóvizek jelentõs része. Itt gyakoriak az egészségre ártalmas, túl sok arzént tartalmazó vizek.

Sok esetben a vizek bakteriológiailag szennyezettek, és ezért azokat klórozni kell. A klór köztudottan rendkívül agresszív, különösen a túlklórozott víz, ami nemcsak kellemetlen ízû, szagú, de huzamos fogyasztása káros a szervezetre.

Míg az elmúlt évtizedekben az ember egyetlen gondja a vízzel kapcsolatban „csak” a házhoz szállítása volt, ma már nagyon fontos a megfelelõ tisztítása. Egyre többen döntenek amellett, hogy teljesen tiszta, baktérium, vírus- és vegyszermentes víz kerüljön a pohárba, hiszen a szükséges természetes sókat, vitaminokat máshogyan is lehet pótolni.

Tisztítási lehetõségek

Forralásnál sajnos csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek (a kor egyik népbetegségének, a candida albicansnak egyik fõ tápláléka) a vízben maradnak. A klórozás fertõtleníti a vizet, de amellett, hogy kellemetlen ízû és szagú lesz a víz, az emberi szervezetre gyakorolt hatása is nagyon káros.

A desztillációs folyamatok, vagy az ismerten tiszta vizek visszaforgatása két olyan megközelítés, amely valószínûen folyamatos vízellátást nyújthatna. A fordított ozmózis elvén mûködõ víztisztító (amerikában és Nyugat-Európában a legjobb minõsítést kapta) egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszûri – míg az egyszerû átfolyó rendszerû szûrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el.

nana
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!