2024.03.29. - Auguszta

Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is

Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek is
Hüvelyesek, melyek nem csak finomak, egészségesek isA hüvelyeseket akár szuperélelmiszernek is nevezhetnénk, hiszen amellett, hogy olcsók és mindenki számára könnyen elérhetők, nagyon sok jó tulajdonságuk van, amelyek miatt mindenféle étrendbe érdemes beépíteni őket. Rengeteg bennük a rost és a fehérje, így hosszú időre eltelítenek, és remek alternatívái a húsfogyasztásnak is - de még ezeken felül is jó néhány ok van, amiért érdemes minél gyakrabban és minél többféle babot enni. Ráadásul ezek a hüvelyesek számos módon elkészíthetőek, így könnyen variálhatóak is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Fehérbab:

A legmagasabb rosttartalmú babféle, így nagyon egészséges és koleszterinbarát, ráadásul tele van káliummal is. Utóbbi miatt remek vérnyomáscsökkentő étel - egy felmérés szerint rendszeres fogyasztása nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a sóbevitel csökkentése.

Garbanzo bab avagy csicseriborsó:

A csicseriborsóban is rengeteg a rost, ami segít stabilizálni a vércukorszintet, és csökkenti a 2-es típusúcukorbetegségkialakulásának veszélyét. Levesként, salátaként illetve sütve is fogyasztható - a legkedveltebb felhasználási módja pedig az, hogy olívaolajjal és szezámpasztával pürésítik, és humuszt készítenek belőle.

Lencse:

Egy kutatás szerint azok a nők, akik rendszeresen esznek lencsét, kisebb eséllyel lesznek mellrákosak, emellett a lencsefogyasztás az eredmények szerint a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. Levesként, főzelékként is igen ízletes.


Vörösbab:

Sok benne az antioxidáns és az omega-3 zsírsav, és tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. A vörösbab antioxidáns-tartalma miatt öregedés- és gyulladásgátló hatású is.

Fekete bab:

Tele van antocianinokkal, amelyek serkentik az agyműködést, és persze a rosttartalma is igen magas. Levesként illetve püréként is kedvelt étel, különösen a mexikói konyha használja előszeretettel.


Szójabab:

Teljes értékű fehérjeforrás, így vegánok és vegetáriánusok számára nagyszerű húspótló. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, és mindig organikus változatot vásároljunk belőle.

És íme néhány recept, miket készíthetünk belőlünk:

Bableves:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Ha cipóban akarjuk tálalni, akkor a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk.

Hozzávalók:

- 20 dkg bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál köménymag
- 30 dkg szálas savanyú káposzta
- 4 babérlevél
- 25 dkg füstölt hús
- 25 dkg szárazkolbász
- 1 evőkanál liszt
- 4 kicsi cipó
- 2 dl tejföl



Lencsefőzelék tükörtojással:

A lencsét áztassuk be (állhat akár egy egész éjszakát is, annál könnyebben és gyorsabban fő meg), majd főzzük meg. Öntsük le róla a vizet majd és hagyjuk teljesen lecsöpögni. Az apróra vágott vöröshagymát vajon pirítsuk üvegesre, aztán adjuk hozzá a lencsét és a zúzott fokhagymát. Alaposan keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk meg. A kolbászt süssük meg(lehet összedarabolva is sütni), aztán készítsünk el a tükörtojásokat is. A kész lencsefőzeléket a sült kolbásszal és a tükörtojásokkal tálaljuk.

Hozzávalók:

- 30 dkg lencse
- 2 db hagyma
- 4 szál paprikás kolbász
- 4 db tojás
- só
- fokhagyma
- 6 evőkanál vaj

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!