2024.03.29. - Auguszta

A tökéletes karácsonyi töltött káposzta

A tökéletes karácsonyi töltött káposzta
A tökéletes karácsonyi töltött káposztaA karácsonyi menüből szinte sehol ne maradhat ki a tökéletes töltött káposzta. A töltött káposzta - azon kívül, hogy az egyik kedvenc ünnepi ételünk - igazi hagyományos magyar étel. Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a töltött káposztát, nem is kell hozzá alkalom, hogy elkészítsük, nem csak ünnepekkor, hétköznapokkor is bármikor szívesen fogyasztjuk. Ahány ház, annyi féle szokás, így a töltött káposzták variációja is szinte megszámolhatatlan, hányan hányféleképpen készítik el, mindegyikben van egy kis plusz, ki ezt, ki azt tesz még bele ízléstől függően.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az igazán tökéletes töltött káposzta titka a hozzávalókban rejlik, hogy minőségi igazán finom alapanyagok legyenek benne. Ez adja meg az alapját mindennek!

Hozzávalók:

- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyított vagy édes káposzta levél
- 80 dkg darált sertéshús
- 1 dl rizs
- 20 dkg nyers füstölt hús
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt paprikás kolbász
- 1 db tojás
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 db csípős pirospaprika
- 2 tk. pirospaprika
- 2 dl tejföl
- só, bors, petrezselyem vagy kapor


Elkészítése:

Előző este beáztatjuk a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni. Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod. A rizst megpárolod. A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.

A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod. A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod. Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét. Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod.

Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered. Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét. Ráhelyezed a becsomagolt káposztákat, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.

Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát ízlés szerint, ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét. Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét. 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.

Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábasban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.


Recept: www.haztartas-ma.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!