rss
  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünk

  • Szaloncukrot mi magunk is készíthetünkIgaz ami igaz, elég nehéz megtalálni a megfelelő szaloncukrot, úgy, hogy nem akarunk vagyonokat költeni rá. A választék bőséges, így nagyon nehéz eldönteni, melyiket is válasszuk, így aztán könnyen ráfaraghatunk, és találhatunk nekünk éppen nem ízlő szaloncukrot is. Bár vannak, akik esküdnek egy-egy bevált fajtára, a vállalkozóbb kedvűek otthon is készíthetnek saját készítésű szaloncukrokat, saját ízlésüknek megfelelően ízesítve. Ha magunk készítjük házilag a karácsonyi szaloncukrot, sok sok aromától, színezéktől és állományjavító adaléktól kímélhetjük meg magunkat!

    Az eredmény pedig sokkal finomabb, mint a bolti szaloncukor. Akármilyen elképesztő, ez ízre és állagra is szinte teljesen megegyezik a bolti zselés szaloncukorral, csak finomabb! A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, oda nem való dolgokat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, fahéjat.


    Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük. Majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze. A tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat. Majd tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és tegyük őket hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni. Az egy nap elteltével olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral hígíthatjuk. Mártsuk ki őket a megolvasztott étcsokoládéban és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

    Recept:

    A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, oda nem való dolgokat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, fahéjat. Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük. Majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze. A tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat. Majd tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és tegyük őket hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni. Az egy nap elteltével olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral hígíthatjuk. Mártsuk ki őket a megolvasztott étcsokoládéban és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

    Hozzávalók:

    A töltelékhez
    - 50 g dió (darált)
    - 25 g kókuszreszelék
    - 125 g mazsola
    - 1 db narancshéj (reszelt)
    - 1 evőkanál narancslé
    - 1 csapott teáskanál fahéj (őrölt)

    A bevonathoz
    - étcsokoládé (53%-os)


    Recept forrása: www.aprosef.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

    Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.

  • Így készítsd el kedvenc teádat!

    A hideg téli napokon semmi sem képes jobban felmelegíteni az ember testét, mint egy fi nom, valódi gyümölcsökbõl, esetleg szálas teafûbõl készült tea. A különféle forró italok különféleképpen hatnak szervezetünkre. Sõt az sem mindegy, milyen teát mivel ízesítünk. A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az idõt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekbõl válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz.

  • Kreatív halloweeni sütemények

    Kreatív halloweeni süteményekNéhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra. Elkészítésüket a frappáns kinézet miatt, a gyerekek is nagyon élvezik, így őket is be lehet vonni a munkába :)

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

    A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

  • Konyakos meggy, vajkrém, macskanyelv, Dobos-torta - patinás cukrászdák édes találmányai

    A 19. század végén, a kiegyezés után fellendült a gazdasági élet és azon belül a szolgáltatóipar és a vendéglátás is.

    Francia cukrászok és szakácsok érkeztek Magyarországra és a magyarok is útra keltek, hogy világot lássanak majd itthon fellendítsék a cukrászipart. "Találmányaik" segítették elõ a patinás kávéházak és cukrászdák akkori sikerét, és alapozták meg a ma is élõ legendákat.

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

    Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.

  • Inkább fehér, és ne zöld teát fogyasszunk

    Bár fekete teát már nagyon régóta iszunk, a zöld és fõleg a fehér tea, nem is olyan régóta ismert Magyarországon. Vajon igaz az, hogy a fehér tea még a zöldnél is egészségesebb?

    A fehér, zöld és fekete tea ugyanarról a növényrõl származik (Camellia sinensis), csak a fehér tea a növény még ki nem nyílt rügyeibõl, míg a zöld tea az érettebb, kinyílt levelekbõl készül. A fekete tea is az érett, kinyílt levelekbõl készül, de egy szabályozott fermentációs folyamaton esik át, amely a sötét színét eredményezi.

  • Demokratikus francia kaviár

    Véget érhet az orosz és iráni kaviár hosszú ideje tartó egyeduralma: a tokhaltenyésztésre berendezkedõ Franciaország olcsóbb és kevésbé sós ikrával készül meghódítani a piacot.

    Az 1872 óta mûködõ Prunier kaviárvállalat legismertebb éttermét a párizsi Champs Elysées fényei ragyogják be és kínálatának legfontosabb alapanyagát a "szürke aranyként" emlegetett, házi készítésû kaviárja képezi. Az értékes összetevõt a Párizstól 550 kilométerre délnyugatra fekvõ Dordogne-folyó festõi szépségû torkolatánál nevelkedett tokhalak szolgáltatják.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • A kényszeres evés lelki háttere

    A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • A bennünk rejlõ boldogság

    A szakember szerint a boldogság elsõsorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthetõ. "Boldogság, gyere haza, késõ van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom? "Többféle boldogság létezik" - mondja a pszichológus. "Az egyéni boldogságot akkor éljük át, amikor pályánkon sikeresek vagyunk" - fejtegeti Rusz Edit. Az önmegvalósítással azzá válhatunk, akinek, aminek születtünk. A hivatástudat aktívvá tesz, és az állandóság érzetével együtt a megújulás lehetõségét adja.

  • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

    Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • Téli ínyencség: a naspolya

    A naspolya igazi téli gyümölcs, leginkább akkor érik, amikor a nyári-õszi gyümölcsszezonnak már vége. Fogyasztása egy kis változatosságot ígér a téli citrusfélék választéka mellett, egészen karácsonyig is kitarthat.

    A naspolya a melegen termõ vidékeket szereti, a mediterrán térségben, és fõként a Balkán-félszigeten vadon termõ cserje. Kinézetében és felépítésében is az almához, leginkább a birsalmához hasonlít, bár magháza kemény, megenni nem lehet. A naspolya igazi különlegesség a téli gyümölcsök választékában.

  • Az ősz jótékony finomságai

    Az ősz jótékony finomságaiAlma, barack, szőlő, szilva, dió, sütőtök – ez csak néhány az őszi finomságok közül, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nagyon egészségesek is. Ilyesmit enni sokszor nagy fejtörést okoz, de nem ősszel! Ez az évszak tele van olyan finomságokkal, amelyek hihetetlenül egészségesek a szervezet számára. Nézzük meg, milyen jótékony hatásai vannak az ősz ajándékainak! Az alma az egyik legjobb és legkedveltebb őszi gyümölcsünk. Véd a daganatok kialakulásától, jó a székrekedésre és tisztítja a beleket is.

  • Mixelj és hûsölj - kortyok a turmixgépbõl

    A jeges tejes és joghurt alapú italok a világon mindenhol népszerûek: az indiaiak fûszeres lasszit kortyolnak, a törököknél az ayran (joghurtital) népszerû, az angolok smoothie-t rendelnek. Próbáld ki te is a tejes finomságokat! Nincs ízletesebb és táplálóbb ital egy tejes-tejszínes-joghurtos turmixnál. A jól elkészített mixszel kiváltható bármelyik étkezési fogás: iható reggel, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára – attól függõen, hogy a diétánk része, vagy csak ínyenckedésre szánjuk. Elõ hát a turmixgéppel, a jégkockával és a gyümölcsökkel!

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.