2024.04.25. - Márk

Receptötletek sárgadinnyéből

Receptötletek sárgadinnyéből
Receptötletek sárgadinnyébőlTöbbféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Behűtve önmagában tökéletes desszert, de sokféle módon el is készíthetjük. Lehet belőle igazi, nyári, szomjoltó leves, pármai sonka alatt kanapé, salátákban izgalmas betét. Készíthetünk belőle fagylaltot, vagy dinnyegömbökkel tarkíthatunk egy clafoutis-t.

Elegáns és könnyen elkészíthető a dinnye souvlaki, ilyenkor 3-4 féle dinnyekockából állíthatunk össze látványos és finom nyársakat.

A dinnyét fűszerezhetjük sóval, frissen őrölt feketeborssal, gyömbérrel, cayenne borssal, bazsalikommal, vagy meglocsolhatjuk egy kis citromlével.

Hideg sárgadinnye-krémleves:

Hozzávalók:

- 2 közepes sárgadinnye
- 2,5 dl tejszín
- 1 bő evőkanál Cointreau
- só
- 1-2 evőkanál méz

Elkészítés: A sárgadinnyét botmixerrel krémesítem. Hozzáadom a tejszínt, egy pici sót, mézet, egy kevés narancslevet, és az egészet megbolondítom egy kis Cointreau-val. Az egészet alaposan elkeverem, majd hűtőbe teszem. Hidegen, vaníliafagylalttal gazdagítva tálalom.

Baconbe tekert dinnye grillezve:

Hozzávalók:

- 2 személynek:
- 1/2 mézdinnye
- 1/2 sárgadinnye
- 10 szelet bacon
- só
- őrölt feketebors
- citromlé
- olívaolaj
- római saláta
- mentalevél
- olívabogyó

Elkészítés:
A dinnyéket félbe, majd negyedbe vágom, a magját eltávolítom, felszeletelem, a héját levágom. A tányérra helyezem a salátalevelet, meglocsolom citromlével és olívaolajjal.

A dinnyeszeleteket betekerem baconszalonnába, sózom, borsozom, grillserpenyőben kevés olívaolajon megsütöm.

Tálaláskor a salátalevelekre helyezem a dinnyeszeleteket, meglocsolom olívaolajjal és brandyvel, szórok rá olívabogyókat, mentalevéllel díszítem.


Sárgadinnye gombócok:

Hozzávalók:

- 2 kisebb sárgadinnye
- 1 kis (kb. 2 kg) görögdinnye
- 1 dl illatos likőr (triple sec)
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg csokoládé
- 4 mentabóbita

Elkészítés:
A sárgadinnyéket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Karalábévájóval kis gömböcskéket vájunk ki a húsából. A dinnyék szélét éles késsel hullámosra kiszabjuk, ezekben fogjuk tálalni a salátát. A görögdinnyét kettévágjuk, kimagozzuk, és a húsából szintén gömböcskéket vájunk ki.
A kétféle dinnyegolyókat nagy tálba tesszük, leöntjük a likőrrel, óvatosan összeforgatjuk, és kb. egy órára betesszük a hűtőbe. A dinnyegolyókat meghempergetjük a kristálycukorban, a dinnyekelyhekbe rakjuk, és csokoládét reszelünk rá, vagy készen kapható csokoládé babszemekkel díszítjük. A visszamaradt levet a dinnyékre szűrjük, mentalevéllel díszítve azonnal tálaljuk.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!