2024.04.25. - Márk

A tökéletes mézeskalács titkai

A tökéletes mézeskalács titkai
A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Továbbá érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgoznod, ami nemcsak a könnyebb elegyítésben segít, de jobb állagot is ad a mézeskalácsnak.

De talán a legfontosabb, hogy időben vedd ki a tésztát a sütőből: 5-7 perc elég a mézeskalácsnak, hogy átsüljön. Akkor jó a tésztád, ha érintésre még ruganyos, szerkezetre már szivacsos, de semmiképp sem barnult meg nagyon, csak épp, hogy színt kapott.


És az egyik legnagyobb titka a puha mézeskalácsnak a megfelelő levegő: Ha a mézeskalács száraz levegőn van, akkor kiszárad és kemény lesz. De a benne lévő méz képes arra, hogy párás levegőn a körülötte lévő párát megkösse és a mézeskalácsot megpuhítsa.

Párás levegőt kell biztosítanunk a kemény mézeskalácsoknak. Tegyük hát őket egy jól záró dobozba (pl. fém sütis dobozba) és tegyünk melléjük alma szeleteket vagy megnedvesített papírzsepit. Az almából nem csak nedvesség távozik, hanem aroma anyagok is, amit a mézeskalács felvesz. Alma fajtától és mézeskalács fűszerezéstől függően nem biztos, hogy az ízek harmonizálni fognak. Ezért a nedves papírzsepi a biztosabb megoldás. Vigyáznunk kell azonban, hogy a mézeskalács ne érjen a nedves papírhoz, nehogy elázzon.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!