rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

    Vitaminpótló:

    A diéta idején különösen fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, ezért a sütőtök fogyasztása remek választás a pótlására, mert rengeteg vitamint- és ásványi anyagot (káliumot foszfort vasat mangánt) tartalmaz, így nem alakul ki hiányállapot, nem leszel kimerült és fáradt.

    Méregtelenít:

    Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatással bír, segít megszabadítani a káros salakanyagoktól, megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Jól hajtja a vizet, ezáltal méregtelenít és enyhe hashajtóhatású, megelőzhető vele a székrekedés kialakulása. Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító.

    Szépít, ápol:

    Magas A- és C-vitamin tartalmának és a benne lévő cinknek köszönhetően, kiválóan alkalmas a bőr ápolására, segít megőrizni annak rugalmasságát és szépségét, továbbá remekül alkalmas a pattanások megelőzésére, kezelésére. Készíthető belőle arctisztító maszk, pakolás.

    Alacsony kalóriatartalma miatt, hatékonyan felhasználható és beépíthető a különböző diétákba, változatos, remek fogyókúrás ételek készíthetők belőle.

    Néhány sütőtökös recept:

    Sütőtök krémleves:

    A leveshez:
    - 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
    - 20 g vaj
    - 0.5 közepes fej vöröshagyma
    - 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
    - 1 csapott teáskanál só
    - víz
    - 80 ml főzőtejszín
    - 1 késhegynyi gyömbér

    A tálaláshoz:
    - pirítós
    - tökmag

    A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően utánízesítjük a levest, esetleg pirított tökmaggal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.


    Sütőtökös muffin:

    - 25 dkg sült sütőtök
    - 25 dkg cukor
    - 4 tojás
    - 1 dl olaj
    - 30 dkg liszt
    - 1 kk szódabikarbóna
    - 1 kk sütőpor
    - 5-6 tejkaramella cukor
    - fél kk őrölt fahéj
    - némi szerecsendió-virág összetörve

    A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy edénybe a sült tököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot, és botmixerrel dolgozzuk össze. Egy másik edénybe mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendió-virágot, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze a két edény tartalmát. Tördeljük bele a tejkaramellát. Osszuk el a masszát a muffintepsi mélyedéseibe helyezett papírkosarakba. Süssük a 180 fokos sütőben 25 percig.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

    London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

  • Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

    Porc, inak, csontvelõ, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebbõl. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek elõállításához, õk ezekbõl virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belõle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben fõleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelõ összedarálásával keletkezik.

  • Káposzta félék

    10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg)! Igaz, hogy hõ hatására (fõzéskor, forraláskor) C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért egyél belõle minél többet nyersen, vagy salátába keverve! Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévõ mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elõsegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását.

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banán

    Fitten tart és számos betegségtől megvéd a banánA banán három természetesen előforduló cukorfajta – a répacukor, a szőlőcukor és a gyümölcscukor – mellett rostokat tartalmaz, melynek köszönhetően azonnali, hosszan tartó energiát képes biztosítani a szervezet számára. Szakemberek megállapították, hogy mindössze két banán 90 percnyi testedzéshez elegendő energiát juttat a szervezetbe, nem csoda hát, hogy az élsportolók körében is igen kedvelt ez a gyümölcs. Ám nem ez az egyetlen jótékony hatása: amellett ugyanis, hogy kellő energiával lát el, még fitten is tart és számos betegségtől megvéd.

  • Étvágycsökkentõ a zsírszövet kiéheztetése

    A zsírszövetben található erek sejtjeit programozott sejthalálba hajszoló fehérjék a jövõben a súlycsökkentõ kezelések célpontjaivá válhatnak – állítják a Cincinnati Egyetem kutatói.

    Dr. Randy Steeley, az Egyetem Anyagcserebetegségek Intézetének belgyógyász professzora állatkísérletek során felfedezte, hogy az elhízott állatok proapoptotikus (sejthalálhoz vezetõ) fehérjékkel történõ kezelése jelentõsen csökkentette a bevitt táplálékmennyiséget és a test zsírtartalmát.

  • Halevéssel az artériák meszesedése ellen

    Az omega-3 zsírsavat tartalmazó, halban gazdag étrend állhat annak hátterében, hogy a Japánban élõ középkorú férfiaknak kevesebb problémát okoznak a lerakódások miatt beszûkült artériák, mint az Egyesült Államokban élõ fehér és japán felmenõktõl származó férfiaknak - állítják amerikai kutatók.

    Az amerikai kardiológusok szakfolyóiratában megjelent tanulmány szerint a pittsburgh-i kutatók a Japánban élõ japán férfiak vérében kétszer nagyobbnak találták az omega-3 zsírsav szintjét, és artériáik kevésbé meszesedtek el az Egyesült Államokban élõ fehér és japán férfiakhoz képest.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket

    Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeketA magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, legyen szó vöröshagymáról, póréról, lilahagymáról, fokhagymáról és sorolhatnánk még a különböző hagymaféléket. Ízletessé teszik az ételt, bár éppen emiatt a markáns íz miatt sokan nem kedvelik. A hűvös időszakban mégis érdemes megbarátkozni velük és gyakran használni a konyhában, hiszen sokat segíthetnek a megfázásos betegségek elkerülésében. A hagymafélék - bár kellemetlen leheletet adnak - a megfázásos időszak csodafegyverei lehetnek az alternatív gyógyászatban.

  • Az új mánia: „Reggeli banánkúra”

    Futótûzként terjed Japánban az új diéta, melyrõl azt állítják, hogy gyorsan, erõfeszítés nélkül lehet tõle fogyni.

    A „Reggeli banánkúra” valószínûleg a világ legegyszerûbben betartható fogyókúrája, kivéve talán Japánt, ahol a módszer robbanásszerûen növekvõ népszerûsége az ország eddigi legsúlyosabb banánhiányához vezetett. A banán ára a csillagos eget verdesi, de a reklámoknak és a diétáskönyv 600 000 eladott példányszámának köszönhetõen nem csökken a banán iránti kereslet.

  • A léböjt kúra méregtelenít

    A léböjt elsõsorban méregtelenítési folyamat, ha nem járna néhány kiló súlyfelesleg leadásával is. A súlyvesztés pusztán pozitív hozadéka a méregtelenítési folyamatnak. Nézzük, milyen mérgekrõl beszélünk?

    A toxémia szó ma már szinte mindenki számára érthetõ. Esetünkben azt jelenti, hogy az anyagcsere közben keletkezõ káros anyagok gyorsabban halmozódnak fel, mint amilyen tempóban szervezetünk meg tud tõlük szabadulni. Ehhez hozzáadódik még mintegy 86 milliárd körüli elhalt sejt is, amelyektõl testünknek minden áldott nap meg kell szabadulnia.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • Allergének a karácsonyi asztalon

    Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, elõre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenrõl gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni? A hal tipikus karácsonyi étel, van, aki az ünnepet el sem tudja nélküle képzelni. Ám a halra többen allergiásak lehetnek. Õket nem szabad kínálgatni, hogy "csak egy falatot kóstoljál meg", mert még kis mennyiség is súlyos reakciót (fulladást, nehézlégzést, kipirulást, kiütéseket) válthat ki.

  • A mogyoró számos tekintetben hasznos szervezetünknek

    A mogyoró számos tekintetben hasznos szervezetünknekA mogyoró olajtartalma magas, 100 grammonként kb. 560 kalóriát tartalmaz. Nem árt tudni, hogy telítetlen zsírsavakról van szó, amelyek valójában egészségesek. A telítetlen zsírsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. A telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett jó koleszterint tartalmaznak, melyek a rossz koleszterinnel szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen.

  • Kínai ételek tálalása

    Kínában hagyományosan külön csészében kapja mindenki a rizst vagy tésztát (sokszor csak az étkezés végén), illetve egy másik csészét kis kanállal a leveshez.

    A többi fogást az asztal közepén helyezik el, ezekbõl mindenki vehet a pálcikájával és azt eheti a rizs mellé, vagy magában. Az éttermekben az ötfõs és annál nagyobb asztalok a legtöbbször kerek alakúak, közepén sokszor forgatható tálcával, hogy mindenki könnyen elérhesse és maga felé fordíthassa azt az ételt amelybõl venni szeretne.

  • Síelés örömmel és felkészülten

    Több, mint tízezer éve síelnek az emberek. A kutatók szerint a havon járás (futás, siklás) õshazája a Bajkál- és az Onyega-tó környékén lehetett. Európába az Ázsiából elvándorló nomád törzsek juttaták el a lécet, és az "ajándékot" elsõként a skandinávok hasznosították. Persze az õsi forma, a kerek hótalp amely leginkább az elõrehaladást szolgálta, idõvel módosult - megnyúlt, hátrafelé elkeskenyedett, és elöl felkunkorodott - és napjainkban már nem csak használati tárgyként része életünknek. Norvégiából kiindulva kapott szárnyakat ez a királyi sport.

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

    Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.