rss
  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

    Vitaminpótló:

    A diéta idején különösen fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, ezért a sütőtök fogyasztása remek választás a pótlására, mert rengeteg vitamint- és ásványi anyagot (káliumot foszfort vasat mangánt) tartalmaz, így nem alakul ki hiányállapot, nem leszel kimerült és fáradt.

    Méregtelenít:

    Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatással bír, segít megszabadítani a káros salakanyagoktól, megkönnyíti és gyorsítja az emésztést. Jól hajtja a vizet, ezáltal méregtelenít és enyhe hashajtóhatású, megelőzhető vele a székrekedés kialakulása. Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító.

    Szépít, ápol:

    Magas A- és C-vitamin tartalmának és a benne lévő cinknek köszönhetően, kiválóan alkalmas a bőr ápolására, segít megőrizni annak rugalmasságát és szépségét, továbbá remekül alkalmas a pattanások megelőzésére, kezelésére. Készíthető belőle arctisztító maszk, pakolás.

    Alacsony kalóriatartalma miatt, hatékonyan felhasználható és beépíthető a különböző diétákba, változatos, remek fogyókúrás ételek készíthetők belőle.

    Néhány sütőtökös recept:

    Sütőtök krémleves:

    A leveshez:
    - 900 g sütőtök - meghámozva, kimagozva
    - 20 g vaj
    - 0.5 közepes fej vöröshagyma
    - 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
    - 1 csapott teáskanál só
    - víz
    - 80 ml főzőtejszín
    - 1 késhegynyi gyömbér

    A tálaláshoz:
    - pirítós
    - tökmag

    A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük a sütőtököt. Összeturmixoljuk, turmixolás közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. Ízlésünknek megfelelően utánízesítjük a levest, esetleg pirított tökmaggal megszórva, friss pirítóssal tálaljuk.


    Sütőtökös muffin:

    - 25 dkg sült sütőtök
    - 25 dkg cukor
    - 4 tojás
    - 1 dl olaj
    - 30 dkg liszt
    - 1 kk szódabikarbóna
    - 1 kk sütőpor
    - 5-6 tejkaramella cukor
    - fél kk őrölt fahéj
    - némi szerecsendió-virág összetörve

    A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy edénybe a sült tököt, a tojásokat, az olajat és a cukrot, és botmixerrel dolgozzuk össze. Egy másik edénybe mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a fahéjat, a szerecsendió-virágot, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze a két edény tartalmát. Tördeljük bele a tejkaramellát. Osszuk el a masszát a muffintepsi mélyedéseibe helyezett papírkosarakba. Süssük a 180 fokos sütőben 25 percig.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • Az egyik legértékesebb gyógynövény: A homoktövis

    A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetõen az egyik legértékesebb gyógynövény, melybõl érdemes rendszeresen fogyasztani.

    A homoktövis eredetileg a Himalája lejtõin terem, de ma már meghódította az egész világot, így Európa-, az Egyesült Államok- és Ázsia-szerte mindenhol megtalálható a tengerpartokon és sziklákon. Magyarországon is találkozhatunk vele a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.

  • Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

    Édes-keserû összefüggések

    A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédõ hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhetõ. Így foglaltak állást a világ vezetõ szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer elõadás tervezetét "harmadolva" állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját. Nyitányként az élvezeti cikknek minõsülõ élelmiszerek, italok egészségünkre gyakorolt hatását elemzõ elõadásokat választották.

  • Karcsúsító kálcium - Igyunk tejet, eltûnnek a zsírszövetek

    Ha a tej lenne a kedvenc italunk, és kitartanánk mellette legalább 18 hónapon át, sikerülne megállítani a zsírsejtek, a zsírszövet szaporodását, növekedését - olvasható az Elhízás (Obesity) címû folyóirat legfrissebb számában. Az amerikai Purdue University (Indiana) kutatói 51 normál testsúlyú, egyetemista korú nõ életmódját követték. A nõket a vizsgálatot megelõzõen egy éven át sajátos életmódra készítették fel. Ennek során azt figyelték, hogy a magas tej- és tejtermék fogyasztás miként hat a zsírtömegükre. Hat hónappal azután, hogy az eredeti vizsgálat befejezõdött, a nõknek továbbra is magas kalcium bevitelt kellett elérniük.

  • A sör: gyógyszer

    A sört általánosan kedveljük. De vajon miért? Milyen hatással van a szervezetre, mit mond errõl az igazi szakértõ? Hoschke Ágoston professzort, a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének vezetõjét kerestük meg. Azt már a beszélgetésünk elõtt is sejtettük, hogy nem fog a sörivástól való merev tartózkodás mellett érvelni. De arra nem számítottunk, amit megtudtunk: a sörnek számos élettanilag elõnyös, sõt kimondottan gyógyhatása van, és a mértékletes fogyasztása egyenesen egészséges!

  • Tartós paradicsomot termesztettek Indiában

    Hosszan friss, minõségét akár 45 napig is megõrzõ, ezáltal pedig tovább tárolható genetikailag módosított paradicsomot termesztettek tudósok Indiában.

    A kutatók két olyan enzim esetében alkalmazták a géntechnológiát, amelyek a paradicsom érésekor fokozott mennyiségben vannak jelen. A szakemberek szerint mindkét enzim hozzájárul ahhoz, hogy a termés frissességébõl veszítve puha legyen.

  • A gyógyító méz

    Élet, erõ, egészség...

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.

  • Étvágycsökkentõ a zsírszövet kiéheztetése

    A zsírszövetben található erek sejtjeit programozott sejthalálba hajszoló fehérjék a jövõben a súlycsökkentõ kezelések célpontjaivá válhatnak – állítják a Cincinnati Egyetem kutatói.

    Dr. Randy Steeley, az Egyetem Anyagcserebetegségek Intézetének belgyógyász professzora állatkísérletek során felfedezte, hogy az elhízott állatok proapoptotikus (sejthalálhoz vezetõ) fehérjékkel történõ kezelése jelentõsen csökkentette a bevitt táplálékmennyiséget és a test zsírtartalmát.

  • Nem vagyunk elég merész koktélozók

    Egyre izgalmasabb trendek alakulnak ki a nemzetközi koktéliparban, amelyekre Magyarországon nemcsak a mixereknek, hanem maguknak az italozóknak is fel kell készülniük. Cikkünkben a legnagyobb divatteremtõ országok irányzatait vázoljuk fel, ugyanakkor a lassan közelgõ, hûvösebb idõjárásra is adunk néhány izgalmas koktéltippet. Új szelek fújnak néhány éve az európai koktélszakmában, amelyekrõl a magyar közvéleménynek és a bártendereknek ugyan van tudomása, azonban a nyugati irányzatok kifejezetten lassan terjednek el hazánkban.

  • A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

    Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

  • Milyen a kánikulai étrend?

    Saláták, grillezett húsok, gyümölcsdesszertek - ezek a kánikulai étrend alapelemei. A zsíros ételeket, fõzelékeket, a sûrû, habart, húsos leveseket, sült hurkát, kolbászt, gazdagon megrakott lángosokat ilyenkor jobb elfelejteni - tanácsolják az éttermi szakemberek. Ha a házigazdának a 40 fokban nincs kedve elõszedni a barbecue-sütõt, egy bordás teflontepsiben, a konyhai tûzhelyen is meg lehet pirítani ropogósra a zöldségeket, valamint a pulyka-, csirke- és halszeleteket.

  • Van jó és van rossz joghurt!?

    A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

    Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • Alma, körte, sárgarépa és vöröshagyma: A tavaszi táplálkozás kellékei

    A tavaszi meghûlés ellen véd egy fej vöröshagyma, de az alma, körte és sárgarépa is csodákra képes.

    Alma

    Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, mangát. K-, B-, A-, valamint C-vitamint, és kiemelkedõ rostmennyiséget. Kiváló emésztési zavarok esetén, hashajtóként, bél- és vértisztítóként. Oldja és kimossa a káros koleszterinlerakódásokat a szervezetbõl. Ízületi gyulladásokra is kedvezõ.

  • 3 méteres sajtburgert készített egy minnesotai kaszinó

    Csaknem egytonnás, világrekordernek számító sajtburgert készített egy kaszinó az Egyesült Államokban. A rekorddal a Minnesota állambeli Black Bear kaszinó büszkélkedhet. Sajtburgerének átmérõje 3 méter volt, tömege 914 kilogramm.

    A helyszínen tartózkodott Philip Robertson, a Guinness Világrekordok szerkesztõségének ellenõre, aki rögvest hitelesítette a csúcsot, és egy füst alatt meg is kóstolta a gigaburgert, amelyet igazán jóízûnek mondott. A korábbi világcsúcs csupán 4 mázsás burger volt.

  • A világ legnagyobb csokoládéshow-ja Pekingben

    A kínaiaktól hagyományosan idegen csokoládét igyekeznek közelebb vinni az emberekhez a pekingi Madárfészek stadion mögött létrehozott parkkal, ahol a kultúra és a szórakozás a csokoládé jegyében ölt különbözõ formát. A "Csokoládé Csodaország" pénteken nyílik meg a nagyközönség elõtt.

    A világ legnagyobb "csokoládéshow"-jának mondják, 20 ezer négyzetméteren terül el és 10 millió dollárba került. Az öt pavilonból álló komplexumban 80 tonna csokoládé felhasználásával készültek el az alkotások. Több mint ezer kézmûvesmunka van zárt térben, vitrinekben, illetve szabadon.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

  • Viselkedészavart okozó ételadalékok

    Komoly viselkedési és koncentrációs zavarokat okozhatnak gyerekeknél az étellel-itallal elfogyasztott adalékanyagok - ezt mutatta ki a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) számára elvégzett, csütörtökön ismertetett átfogó vizsgálat. A southamptoni egyetem által végrehajtott felmérés során - amelynek eredményét a The Lancet címû tekintélyes brit orvosi folyóirat közölte - 153 hároméves és 144 nyolc-, illetve kilencéves gyermekkel itattak meg olyan...

  • Minden amit a befõzésrõl tudni kell

    A házi befõzés ma igen nagy népszerûségnek örvend. Sokan szeretik eltenni télire a friss, nyári zöldségeket, gyümölcsöket, így gondoskodva családjukról. De persze az sem utolsó szempont, hogy így tudják, mi is van benne. A befõzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelõ az elõkészítés. Ha sokáig eltartható, jó ízû és minõségû befõttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelõ minõségû, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg.

  • Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása

    Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkásaA zab pelyhesített formája az egyik legkedveltebb reggeli, és a müzlik fontos alapanyaga is. A zab az egyik legfinomabb gabonafajta, a gyerekeknek is nagy kedvence. Édeskés íze miatt remekül illik süteményekhez, édességekhez, valamint a reggeli müzlinek is fontos alkotója. A zabkása Észak-Európában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet főként melegen, finom fűszerekkel ízesítve készítenek el. Eredetileg a skótok nagy nemzeti étele. A zab fogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott.