2024.04.23. - Béla

Hasznos tippek zöldségek, gyümölcsök tárolásához, előkészítéséhez, felhasználáshoz

Hasznos tippek zöldségek, gyümölcsök tárolásához, előkészítéséhez, felhasználáshoz
Hasznos tippek zöldségek, gyümölcsök tárolásához, előkészítéséhez, felhasználáshozA konyhában való ténykedés során mindig elsajátít az ember egy-egy hasznos praktikát, amivel megkönnyíti kicsit a saját dolgát, amivel kicsit könnyebben, gyorsabban halad a munka. A zöldségek, gyümölcsök előkészítésénél, főzésénél is van jó néhány praktika, amiket ha bevetünk időt is spórolhatunk, illetve finomabb és egészségesebb, vitamin dúsabb ételeket kaphatunk. 1. A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük. 2. A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Használjunk inkább folyóvizet és dörzsöljük le a szennyeződéseket.
3. Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket.
4. Ha felhasználás előtt langyos vízben megmerítjük a salátaféléket és más leveles zöldségeket, előbújnak az addig rejtőzködő kukacok és bogarak. Ezután a zöldséget átmoshatjuk hideg vízben is.
5. A paradicsom bőre könnyen lehúzható lesz, ha egy röpke pillanatra forró vízbe merítjük.
6. Főzzük a karfiolt fedő nélkül, és a puffasztó gázok elillannak.
7. A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatást 6-10 órával a főzés előtt kezdjük. Nem kell nagyon sok víz, elég, ha épp fedi a szemeket. A fel nem szívott vizet ne használjuk fel a főzéshez, öntsük ki.


8. Könnyen meghámozhatjuk a héjában főtt burgonyát, ha főzés után egy fél percre hideg vízbe tesszük.
9. Ha hámozott burgonyát főzünk, azt mindig forrásban lévő, előzőleg megsózott vízbe tegyük, ugyanis a burgonya később már nem (vagy nem jól) sózható. Ha a krumpli öreg, tegyünk a főzővízbe egy kis borecetet, ettől sokkal jobb ízű lesz és kevésbé is fő szét.
10. Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.
11. Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük) dobjuk lobogó forró vízbe. 1 perc alatt az ereje zöme elillan.
12. A káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot enyhíthetjük azzal, ha a főzővízbe néhány zellerlevelet is teszünk. Hasonlóképpen csökkenthető a konyhaszag azzal is, ha a zöldségek főzésénél kevés szódabikarbónát teszünk a vízbe. Ezzel a zöldségek is könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak.
13. Néhány csepp citromlé miatt kár lenne felvágni a citromot. Szúrjunk bele egy vastagabb tűt és a lyukon nyomjuk ki belőle a szükséges mennyiséget. Így még jó néhány napig eláll.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!