2024.04.23. - Béla

Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral

Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral
Dzsemek és lekvárok készítése forralt borralA forralt bort inkább a téli, hidegebb hónapokban helyezzük előtérbe, de nyáron is kiválóan hasznosíthatjuk. Ez a kiválóan felmelegítő ital remek ízesítője lekvárjainknak is, sőt, egy kis zselésítő anyag hozzáadásával ő maga is alkalmas eltenni télire. Az így készült borlekvár nem csak ajándéknak kiváló: képzeljük el, amint egy ráérős reggelinél a friss péksüteményt kenjük meg vele. Mivel a forralás következtében csak minimális mennyiségű alkohol marad meg bennük, attól sem kell tartanunk, hogy fogyasztásuk után nem tudnánk felvenni a napi ritmust.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Borlekvár:

Hozzávalók:

- fél liter bor (bármilyen, ami forralt bornak jó)
- fél kg cukor
- 1 tasak lekvárzselésítő
- 1-2 rúd fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- fél narancs szeletelve

A borból kevés cukorral és a fűszerekkel az előző receptben foglaltaknak megfelelően forralt bort készítünk. Miután jól kiáztak a fűszerek, leszűrjük a keveréket. A lekvárzselésítőt a csomagoláson látható útmutatásnak megfelelően a borhoz keverjük, majd az egész keveréket felforraljuk. Belekeverjük a cukrot, és rövid ideig főzzük a borlekvárt. Szintén sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba helyezzük.


Forralt boros szilvadzsem:

Hozzávalók:

- 1 kg szilva
- 1 tasak lekvárzselésítő
- 60-70 dkg cukor
- 2,5 dl bor
- 2 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 4 szem szegfűszeg
- fél narancs szeletelve

Elkészítés:

A borhoz hozzáadjuk a 2 dkg cukrot és a fűszereket, az egészet fölmelegítjük, majd elzárjuk a tűzhelyet, és állni hagyjuk a forralt bort. Ha időnk engedi, akár órákra, vagy egy éjszakára is, hogy a fűszerek alaposan kiázzanak.

A szilvát kimagozzuk, és botmixerrel pépesítjük. A csomagoláson látható útmutatásnak megfelelően belekeverjük a lekvárzselésítőt. Felforraljuk a gyümölcsöt, majd belekeverjük a cukrot, az újraforrástól számított 5-10 percig főzzük, és legvégül hozzátesszük a leszűrt forralt bort. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba helyezzük.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!