2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Napi egy marék mandula csodákra képes

Napi egy marék mandula csodákra képes
Napi egy marék mandula csodákra képesA magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében.

A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára.


Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.

A mandulaolaj kiváló puhító szer, amely a bőrt bársonyossá varázsolja. Használják még főzéshez, alapolajként a hagyományos gyógyászatban, aromaterápiában, valamint a kozmetikai és gyógyszeriparban. Mindössze napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletet.


Mandulás sütemény:

A tészta hozzávalói:

- 12 dkg liszt
- 6 dkg barna nádcukor
- 6 dkg gyümölcscukor
- 2 tk. sütőpor
- 4 dkg puha vaj
- 2 egész tojás
- 10 dkg tejszín
- 1 csipet só

Az összes hozzávalót egy mély keverőtálba mérjük és botmixerrel összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt 20x30 cm-es jénai formába simítjuk, és nekem a villanysütő 6-7-es fokozatán előmelegített sütőbe rakjuk. Ennek kb. 15 percig kell majd sülnie, addig ráér elkészíteni a tetejére a mandulás réteget.

A mandulás réteg hozzávalói:

- 2 evőkanál tej
- 10 dkg barna nádcukor
- 10 dkg vaj
- 20 dkg szeletelt mandula
- 1 csipet só

Egy edényben összeforrósítjuk az összes hozzávalót. Miután a tészta már 15 perce sült, kivesszük a sütőből és rásimítjuk a forró mandulás keveréket, és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!