rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

    Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

    A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.


    Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).

    Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

    A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.

    Fontos: Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

    Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

    Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  • Az igazi olasz pizza - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Az igazi olasz pizza: a szigorúan igazi, hagyományos pizza az egyik legistenibb étek a világon, amelynek hagyománya több évszázada öröklõdik. Az eredeti kerek finomságot egy liter vízbõl, egy kg lisztbõl és 5-6 dkg sóból, valamint élesztõbõl készítik. A tésztát csakis kézzel szabad nyújtani, pihentetésekkel, többször átgyúrva! A pizzát fafûtéses kemencében, bükkfán sütötték meg. Ennek igazán más íze van, mint az itthon kapható mirelit borzalmaknak. Higgye el, érdemes megkóstolni! Gyors pizza olaszosan otthon. Gyorsabb az elkészítése, mintha megrendeljük valamelyik pizzafutárnál...

  • Császárgalóca (császárgomba)

    Ez az évezredek óta nagy becsben álló, pompás megjelenésû, kitûnõ ízû gomba a meleg, párás mediterrán vidékek lankás hegyvidékein él, ezért nálunk már nem gyakori.

    Szigetszerûen néhol elõfordul minden évben, de csak a meleg, egyenletesen csapadékos nyár második felében, vagy melegebb õszökön remélhetjük. Szelídgesztenyével, gyertyánnal elegyes tölgyesek, bükkösök ritkásabb részein, hegyvidékeink, dombságaink déli lejtõin terem. Ha ismerjük termõhelyeit, óvjuk azt, mert egyre ritkuló, védendõ gomba.

  • Norbi kamuzott - Vigyázzunk arra mit eszünk!

    A Development Service Consulting Kft.-t (korábban: Norbi.hu Kft.) kétmillió forintra, a Norbi Update Worldwide Zrt.-t pedig egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Development Service Consulting Kft. vállalkozás az Update életmódrendszer részét képezõ ételízesítõkkel...

  • Mit ne fogyasszunk reggelire?!

    Mit ne fogyasszunk reggelire?!Bacon, sonka és virsli – alkalmanként fogyasztva nem okoznak bajt, együtt és nagyobb mennyiségben viszont ártalmasak az egészségre, mert a bennük található transzzsírokkal a gyomor nehezen birkózik meg, főleg reggelente. Hasonló a helyzet a mirelit péksüteményekkel és a mikrózható szendvicsekkel. A cukorral, bár gyorsan felpörget, már a nap első étkezésekor vigyáznunk kell, mert a gyors vércukorszint emelkedést villámgyors zuhanás követi, ez a hullámvasutazás pedig előbb inzulin rezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet.

  • Az eper és az áfonya fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát

    Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nõknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szõlõben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is elõfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévõ, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri elõnyöket biztosítanak.

  • Néhány korty egészség

    Az ivóvízben elõforduló ásványi sók olyan - a kõzetekbõl és a talajból kioldódó - vegyületek, melyek fontos szerepet játszanak az egészség megõrzésében, a betegségek gyógyításában.

    Ám az ipari korszak óta az ember vígan öntözi a mérgeket az ivóvizébe – a felszínen vagy az átszivárgáson keresztül a talajvízbe. Elérkezett az az idõ, amikor már nem lehet bízni a vízkészletben... A vízben lévõ legtöbb elemrõl ma már bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek nemcsak építõkövei, de a normális anyagcsere-folyamatoknak katalizátora, a mûködés fenntartója is.

  • Az almaecet

    Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz, emellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sõt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre.

    Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bõrük rugalmas, feszes.

  • Az ókori római lakoma

    A rómaiak hosszú ideig igen egyszerûen ékeztek - egyik korabeli szerzõjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengõdõ, egyik napról a másikra élõ földmûves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetõpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletrõl érkezõ csábításának. A fõzést kifinomult mûvészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhetõ furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés.

  • Tevetej Európába?

    Bõvülhet a tejkínálat az Európai Unió tagállamainak boltjaiban, az Európai Bizottságban a tevetej importjának engedélyezését fontolgatják.

    Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására a testület nemrégiben belement, hogy szakemberei megvizsgálják a tevetejet az emírségek két tevetejgazdaságában. Ha minden rendben van, akkor jövõre megkezdõdhet a sivatagi hajók nedûjének szállítása az EU-ba.

  • Már az utolsó vacsora is supersize volt

    Az emberiség bizony már ezer éve túleszi magát, legalábbis erre következtetnek kutatók, akik az utolsó vacsorát ábrázoló több mint ötven festményt tanulmányozva mutattak rá arra, hogy már a híres vacsora is "supersize" volt.

    Az érdekes kutatást a Cornell Egyetem tudósa, és annak fivére - egy presbiteriánus miniszter, egyben a vallási tanulmányok professzora a virginiai Wesleyan Fõiskolán - végezte. Az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi ezer évben az utolsó vacsora ábrázolásain 23-69 százalékkal nõtt a tányérok és az adagok mérete.

  • Immunerõsítõ tavaszi növényünk: a sóska

    A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerõsítõ tulajdonságának köszönhetõen a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti. Márciustól egészen késõ õszig (tenyészidõ) gyûjthetõ, de a legízletesebb a virágzás elõtti (március-április) idõszakban. A mezei sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthetõ, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra.

  • Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

    Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

    A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.

  • Eddig nem találtak mérgezett ételeket

    Az elsõ guargumit tartalmazó vizsgálati minták ellenõrzése befejezõdött az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság laboratóriumában, és ez negatív eredményt hozott - írja az MTI-Eco. Süth Miklós országos fõállatorvos mai sajtótájékoztatóján elmondta, eddig 343 magyar vállalkozás tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy használ vagy forgalmaz guargumit is tartalmazó terméket. Az élelmiszerbiztonsági laboratóriumba 17 cég, 57 mintát küldött be vizsgálatra.

  • Szemetet nyomnak le a torkunkon!

    Az amerikaiak "junk food"-nak, szemét kajának hívják azokat az ételeket, amelyek nem hasznosak az egészségre, sõt, inkább károsítják azt. Egy új tanulmány szerint az élelmiszergyártó vállalatok naponta átlagosan huszonegy reklámot zúdítanak az amerikai gyermekekre, melyek közül a legtöbb valamilyen édességet, rágcsálnivalót, üdítõt és gyorséttermi ételt népszerûsít. A tanulmány szerint a 8-12 év közötti gyerekek évente nagyjából hétezerhatszáz élelmiszerhirdetéssel találkoznak.

  • Megoldás a krónikus fáradtságra

    A Stanford Orvosi Egyetem kutatói a krónikus kimerültség szindróma okait kezdték el kutatni a közelmúltban, és úgy tûnik, megoldást találtak a probléma kezelésére. A krónikus kimerültség tünetei többek között a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság és az állandó fáradtság. A különbség az egyszerû kimerültséghez képest, hogy nem múlik el egy nagyobb alvástól, és akár éveken keresztül is megkeserítheti a beteg életét. A német Die Welt címû napilap tudósítása szerint egyedül Németországban közel háromszázezer embert érint a probléma.

  • Zsíros ételek

    Chipsek, csokitorta, vagy egy böcsöletes szelet zsírosdeszka hagymával?

    Összefut a szánkban a nyál, ha csak rájuk gondolunk. Ausztrál kutatók azt állítják, megtalálták az okát: a zsír, ha nem is a hetedik világcsodája, de lehetséges, hogy a hatodik alapíz. Kisiskolás korunk óta tudjuk, hogy nyelvünk öt alapízt tud érzékelni, az édest, a sóst, a savanyút, a keserût és a nátrium-glutamát ízét, vagyis az umamit.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.