2024.04.25. - Márk

Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát

Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát
Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormátCsípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. Leginkább fűszerként használjuk, de így is hatékony gyógyító. Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re (hörghurut) érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. C-vitamint és káliumot is tartalmaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át tartó vírus- és baktériumölő hatása van, melyet a glikozidoknak köszönhet. A kálium a veseműködést fokozza, kiváló a vese- és húgyúti fertőzések esetén, a mustárolaj pedig a nyálkahártyák vérellátását serkenti.

A tormareszelék önmagában túlságosan erős. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta a frissen reszelt tormát. A kisebb sérülésekre, sebekre levelét borították, hogy megakadályozza az elfertőződést. A reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyaga miatt hólyagot okozhat a bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk. Mézzel összekeverve azonban hatásos köhögéscsillapító. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a gyerekek is könnyen fogyasztják.


Belsőleg elsősorban mézzel ajánlott keverni - külsőleg is használhatjuk azonban, ha például alkoholban áztatjuk a reszelt tormagyökeret, a bőrbe bedörzsölve, bemasszírozva kiváló reumás fájdalmak ellen.

Bevethetjük fejfájás ellen is: tejben áztatva. Mivel helyi vérbőséget okoz, borogatásként alkalmas a fagyott kéz és láb gyógyítására is. A torma remek étvágygerjesztő. Nemcsak frissen reszelve, köretnek is alkalmazhatjuk, létezik tormamártás, ecetes torma - mindenképp egy kellemes ízfokozó. Salátába is tehetjük.

A magyar konyha sok sertés- és marhahúsból készült ételhez, halféléhez hasznosítja, alkalmas savanyúságok eltételéhez is. A torma majonézes és tejszínes változatban is kapható, amely különösen jó azoknak, akik túlzott erősségét nem kedvelik.

Ne vigyük túlzásba!

Önmagában is erős, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, irritálhatja a nyálkahártyát. Szembe ne kerüljön! A terhesség alatt és vesebetegség esetén nem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása. A torma csípősségén egyébként enyhíthetünk, ha frissen reszelt állapotban sütőbe vagy ecetes-cukros vízbe rakjuk pár percre.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!