rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

  • Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

    Az olívaolajban fellelhető növényi nyálka védi az emésztőrendszert. Az ősi civilizációkban olívaolajat használtak a sebek gyógyítására. Ma köztudott, hogy nagyszerű orvosság bőrproblémákra és hatékony hidratáló anyag.

    Válaszd ki a legjobb minőségű extra szűz olívaolajat. Ez garantálja, hogy az olajat hidegen préselték frissen szüretelt olajbogyóból, és nem tartalmaz vegyi anyagokat. A legjobb íze ennek a típusú olívaolajnak van.

    Összetételében az olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, 14%-ban telített zsírsavakat és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és növényi nyálkát.

    Száraz bőrre:

    Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat.

    A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás. Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.


    Segítség az emésztőrendszernek

    Végy egy evőkanál olívaolajat és idd meg éhgyomorra. Ezzel serkented az emésztést, enyhíted a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést.

    Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést és védi a nyálkahártyát.

    Székrekedés ellen

    Reggel éhgyomorra igyál meg egy teáskanál olíva olajat és citromlé keverékét. Egy másik megoldás ha 200 ml meleg vizet 5 ml olívaolajjal összekeversz és megiszod.

    Az antioxidáns jótékony hatása

    Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok.

    Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabadgyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegség kiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok).


    Koleszterinszint

    Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és tri-glicerid szintet. Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.

    Fülpanaszok kezelése

    Hogy többé ne érezzük úgy, mintha el lenne dugulva a fülünk, tegyünk pár csepp langyos olíva olajat a fül sérült/érzékeny részére. Feküdjünk az ellenkező oldalra 5 percig, majd végezzük el ugyanezt a másik fülre is. (Ha dobhártyaproblémáid vannak ne tegyél semmilyen folyadékot a füledbe!)

    Fülfájáskor áztass egy darab vattát olívaolajba, adj hozzá 5 csepp levendulaolajat, majd helyezd a vattát finoman a fül külső fájdalmas részére.

    Hajhullás megelőzése

    Masszírozd be a fejbőröd olívaolajjal minden este nyolc napon át. Hagyd hatni egész éjjel és reggel mosd le. Korpásodás ellen is igen hatékony, hisz a korpásodás fő oka a fejbőr dehidratálódása, az olívaolaj pedig pont ezen segít.


    Körmök erősítése

    Hogy erősebbé tedd körmeidet és selymessé a körülötte levő bőrt, áztasd a körmeidet minden este a következő keverékben: 3 rész langyos olívaolaj, 1 rész frissen csavart citromlé

    Csavarj egy rongyot a kezeid köré és hagyd hatni az olajat egész éjszaka. Napról napra erősebbek és ellenállóbbak lesznek körmeid, kevésbé fognak törni és csillogó, egészséges kinézetük lesz.

    Mint látható, az olívaolajnak rengeteg jótékony hatása van. Egy igazán olcsó és biztonságos orvosság és szépségápoló termék.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Húsvét elõtt: mit kell tudni a csokinyúlról?

    A kis mennyiségben fogyasztott, magas kakaóvaj tartalmú csokoládé használ a szív- és érrendszeri panaszok megelõzésében - mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja. Horváth Gabriella szerint nem baj, ha az ünnepek alatt egy kicsivel többet fogyasztunk az ételekbõl, édességbõl, de mozogjuk le a többletkalóriát. Az Édességgyártók Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma már többen többen keresik a kakaóból készült csokoládé figurákat, mint a kakaós tejbevonómasszából gyártottakat.

  • Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk eleget

    Egészséges ételek, melyekből nem fogyasztunk elegetTáplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük. Az igazsághoz tartozik, hogy ezen a listán nagyon sok olyan étel szerepel, ami az üzletek többségében nem mindig kapható, vagy egyáltalán nem szerepel a kínálatukban. A következőkben azokat az egészséges élelmiszereket válogattuk össze, amelyeket minden nehézség nélkül, a legtöbb üzletben beszerezhetünk.

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • Szervezetünk megsínyli a kialvatlanságot

    Nem csak a növésben lévõ gyermekeknek van szükségük elegendõ alvásra, hanem mindnyájunknak, ezért nem érdemes az alváson spórolni. Hajlamosak vagyunk egy rendkívüli esemény, vagy program miatt felborulni hagyni bioritmusunkat, és úgy nekivágni egy fárasztónak ígérkezõ napnak is, hogy nem pihentük ki megfelelõen magunkat. Pedig a nem megfelelõ mennyiségû ésminõségû alvás hiányában csökken a teljesítõképességünk, romlik a hangulatunk, a szervezetünk védõbástyájaként funkcionáló immunrendszer károsodik, s az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

  • Rendkívül egészséges gyümölcs a licsi

    Rendkívül egészséges gyümölcs a licsiA licsit hívják licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is. A lényeg az, hogy a licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is. A licsinek magas a C-vitamin-tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyanúgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják.

  • Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítik

    Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítikHa az egészséges étkezést és rendszeres testmozgást őszi finomságokkal egészítjük ki, máris könnyebbé tehetjük a fogyás felé vezető rögös utat. Az alma a többi gyümölcshöz hasonlóan nagyon jó méregtelenítő, salaktalanító étel, de vigyázzunk, hogy ne a legédesebb fajtákból válasszunk, mert azoknak túl magas lehet a glikémiás indexe. A kissé savanykásabb fajták ugyanúgy csillapíthatják az édesség iránti vágyat, ugyanakkor kíméletesen emelik meg a vércukorszintet, és sokáig azonos szinten tartják, így elkerülhető a farkaséhség.

  • Az egzotikus avokádó

    Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.

  • Káposzta félék

    10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg)! Igaz, hogy hõ hatására (fõzéskor, forraláskor) C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért egyél belõle minél többet nyersen, vagy salátába keverve! Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévõ mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elõsegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását.

  • Kiváló tápanyagforrás a karfiol

    Kiváló tápanyagforrás a karfiolHa valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel szemben. A karfiolt fogyasztásának számos módja van. Népszerű húspótlóként, rántott vagy sült formában, de egytálételként, darált hússal keverve is: sokak kedvence a rakott karfiol. Nagyon finom a karfiolos leves, melyet hagyományos módon, de tejföllel ízesítve is készíthetünk.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Kerti partik italai

    Nem vitatható, hogy a kerti összejövetelek és bográcsozások legfontosabb itala a sör. Azonban ha egy kis változatosságra vágysz, és már unod a megszokott sör-ásványvíz-limonádé összeállítást, más hûsítõkkel is megkínálhatod a barátokat. Ha kerti parti, akkor hideg sör - amit nem mindig könnyû produkálni. Ha kicsi a hûtõd, készíts ki egy-két lavórt vagy vödröt és töltsd meg összetört jéggel - ez már a benzinkutaknál kapható - s ebbe állítsd a palackokat. Sokan alábecsülik a szükséges üdítõitalok mennyiségét is. Az autóval érkezõ vendégek, a fogyókúrázók és a gyerekek is szeretnék a szomjukat oltani.

  • Karácsonyi menü a legkisebbek örömére is

    Karácsony napjára a legtöbb háziasszony szépen megterített, csillogó-villogó ünnepi asztalról és káprázatos menürõl álmodozik – közben pedig egy totyogó csimpaszkodik a lábába, hogy anyát játszótársnak kisajátítsa magának. A fõzés gyerek mellett sokszor nem könnyû, mert a munkálatokat gyakran nehezíti egy nyolcvan-kilencven-száztíz centis hátrahúzó erõ. Gyakori jelenség a konyhában tébláboló gyerek, aki anyát követelve folyton kiszökik a játszószobából, mert az izgalmas dolgok ott kinn történnek, a kanálcsilingelõ, robotgépzúgó világban, és nem bent a szobában.

  • Császári desszert és egyszerû finomság: Császármorzsa

    A császármorzsa csak a leghíresebb és elõkelõ változata annak az igen egyszerû ételnek, melyet a Schmarrn neve után smarninak is hívnak, s az osztrák és bajor paraszti forma egyik népszerû, olcsó és gyorsan elkészíthetõ fogása volt. Hogy készül?

    Aki manapság az üzemi étkezdék egyik legjellegzetesebb fogását, a híg lekvárral leöntött császármorzsát fogyasztja, aligha gondol arra, hogy ez az étel Ferenc József császár egyik kedvence volt, s a nevét is róla kapta.

  • Hogyan fogyasszuk a rizst?

    Sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyérõl vagy az alakjáról kapta a nevét. A hosszúkás szemû rizs kevesebb, míg a gömbölyû szemû több keményítõt tartalmaz. Elõbbi a fõzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad.

  • Drágul az EU-ban a zöldség és a gyümölcs!

    Visszatér a kanyaruborka, a megcsavarodott répa, a ferde póréhagyma

    Brüsszel - Visszatérhetnek hivatalosan is a "Quasimodo" zöldségek, a szabványméretnél kisebb gyümölcsök az Európai Unió tagállamaiban a piacokra az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetõen, bár errõl elõbb még szavazniuk kell a tagállamok agrárminisztereinek. Az egyik legemlékezetesebb példa a brüsszeli bürokraták túlbuzgalmára az uborka görbeségének szabályozási vágya.

  • Folyadékok és az egészség

    Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú üdítõitalok egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket elõidézõ hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. Az Egyesült Államokban egy 1995 és 2000 között folytatott prospektív vizsgálatban /NIH-AARP Diet and Health Study/ 340.045, 50 és 69 év közötti férfi és 226.945 ugyanilyen korú nõ részvételével vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítõitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképzõ rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között.

  • Keveset alszik, sokat eszik?

    Érdemes eleget aludnia annak, aki meg akarja õrizni karcsúságát, hiszen egy friss kutatás szerint többet esznek a kialvatlan emberek. Az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában közölt tanulmány szerzõi úgy vélik, hogy az alváshiány lehet az egyik környezeti tényezõ, amely a járványos méreteket öltõ elhízás hátterében áll.

    Francia kutatók tizenkét átlagos testsúlyú, egészséges fiatalember étkezését, alvását és energiafelhasználását követték nyomon kétszer 48 órán át.

  • Fagylalttörténet

    Noha szeretünk azzal hivalkodni, hogy mindent, ami az európai kultúrában megemlítésre méltó, a görögöktõl fogva ismerünk, a fagylalttal kapcsolatban fejet kell hajtanunk a kínaiak elõtt. Ha ugyanis igaz, amit a gasztronómia kutatói állítanak, akkor a kínaiaknak köszönhetjük a fagylaltot. Sõt, ötezer évvel ezelõtti adatok beszélnek arról, hogy tej, víz, jég és ízesítõ adalékanyagok hozzáadásával valami olyasmit készítettek, amit ma már fagylaltnak nevezhetnénk. A gyártásának titka jutott el az ókori Egyiptomba...

  • Póréhagyma

    Mindenkinek fogyasztania kellene ezt a fontos zöldséget!

    A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélõhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre.