rss
  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

  • Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

    Az olívaolajban fellelhető növényi nyálka védi az emésztőrendszert. Az ősi civilizációkban olívaolajat használtak a sebek gyógyítására. Ma köztudott, hogy nagyszerű orvosság bőrproblémákra és hatékony hidratáló anyag.

    Válaszd ki a legjobb minőségű extra szűz olívaolajat. Ez garantálja, hogy az olajat hidegen préselték frissen szüretelt olajbogyóból, és nem tartalmaz vegyi anyagokat. A legjobb íze ennek a típusú olívaolajnak van.

    Összetételében az olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, 14%-ban telített zsírsavakat és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakat, E-vitamint és növényi nyálkát.

    Száraz bőrre:

    Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat.

    A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás. Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.


    Segítség az emésztőrendszernek

    Végy egy evőkanál olívaolajat és idd meg éhgyomorra. Ezzel serkented az emésztést, enyhíted a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést.

    Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést és védi a nyálkahártyát.

    Székrekedés ellen

    Reggel éhgyomorra igyál meg egy teáskanál olíva olajat és citromlé keverékét. Egy másik megoldás ha 200 ml meleg vizet 5 ml olívaolajjal összekeversz és megiszod.

    Az antioxidáns jótékony hatása

    Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok.

    Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabadgyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegség kiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok).


    Koleszterinszint

    Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és tri-glicerid szintet. Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.

    Fülpanaszok kezelése

    Hogy többé ne érezzük úgy, mintha el lenne dugulva a fülünk, tegyünk pár csepp langyos olíva olajat a fül sérült/érzékeny részére. Feküdjünk az ellenkező oldalra 5 percig, majd végezzük el ugyanezt a másik fülre is. (Ha dobhártyaproblémáid vannak ne tegyél semmilyen folyadékot a füledbe!)

    Fülfájáskor áztass egy darab vattát olívaolajba, adj hozzá 5 csepp levendulaolajat, majd helyezd a vattát finoman a fül külső fájdalmas részére.

    Hajhullás megelőzése

    Masszírozd be a fejbőröd olívaolajjal minden este nyolc napon át. Hagyd hatni egész éjjel és reggel mosd le. Korpásodás ellen is igen hatékony, hisz a korpásodás fő oka a fejbőr dehidratálódása, az olívaolaj pedig pont ezen segít.


    Körmök erősítése

    Hogy erősebbé tedd körmeidet és selymessé a körülötte levő bőrt, áztasd a körmeidet minden este a következő keverékben: 3 rész langyos olívaolaj, 1 rész frissen csavart citromlé

    Csavarj egy rongyot a kezeid köré és hagyd hatni az olajat egész éjszaka. Napról napra erősebbek és ellenállóbbak lesznek körmeid, kevésbé fognak törni és csillogó, egészséges kinézetük lesz.

    Mint látható, az olívaolajnak rengeteg jótékony hatása van. Egy igazán olcsó és biztonságos orvosság és szépségápoló termék.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásai

    A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásaiA karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, hiszen az étkezés a családi és a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

  • A sör: gyógyszer

    A sört általánosan kedveljük. De vajon miért? Milyen hatással van a szervezetre, mit mond errõl az igazi szakértõ? Hoschke Ágoston professzort, a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének vezetõjét kerestük meg. Azt már a beszélgetésünk elõtt is sejtettük, hogy nem fog a sörivástól való merev tartózkodás mellett érvelni. De arra nem számítottunk, amit megtudtunk: a sörnek számos élettanilag elõnyös, sõt kimondottan gyógyhatása van, és a mértékletes fogyasztása egyenesen egészséges!

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • Igyunk zöld teát, még ha sokszor keserû is

    A több mint négyezer éves múltra visszatekintõ zöld tea régóta közkedvelt ital az ázsiai kultúrákban, és egy többen kedvelik meg az Egyesült Államokban is.

    Amíg az õsi kínai és japán orvoslás szerint a zöld tea gyógyító hatású, nemrégiben végzett tudományos kutatások is kezdik felfedezni jótékony egészségügyi hatásait, különösen ami a fogyást, a szívbetegségek és a rák megelõzését illeti. 940 férfi ínyének állapotát mérték fel, és felfedezték, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jobb állapotban volt az ínyük, mint azoknak, akik nem.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék

    Napjaink legnépszerûbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt.

    Egy laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat. A fogyasztói teszt olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegõ szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belõlük finomított olajba.

  • A tökéletes mézeskalács titkai

    A tökéletes mézeskalács titkaiAzt gondolnánk, hogy a mézeskalács egy egyszerű süti, pikk-pakk megvan, ami igaz is, csak az nem mindegy, hogy milyen lesz. Sokan küszködnek azzal a problémával, hogy kemény lesz a mézeskalács, pedig háta süti egyik legfontosabb kritériuma, hogy jó omlós, finom falatokat kapjunk. A jó mézeskalácsnak több titka is van. Az egyik ilyen a pihentetés, ha a tésztát begyúrtuk ne nyújtsuk rögtön, gyúrjuk be délután és hagyjuk legalább egy éjszakát hűtőben pihenni, így jobban összeérnek az ízek és a tészta is hamarabb fel fog jönni sütéskor.

  • Miért kell a B-vitamin?

    Jó, ha tudjuk, hogy a népes B-vitamincsalád melyik tagjának milyen különleges szerep jut szervezetünk összetett mûködésében, így célzottan pótolhatjuk a megfelelõ táplálkozással és kiegészítõ vitaminkészítményekkel.

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételû biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyeket elsõsorban a táplálék révén tudjuk a szervezetbe bevinni.

  • A kávé jótékony hatásai a szervezetre

    Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

    A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

    Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

  • Mi történik, amikor megiszol egy kólát?

    Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tõle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.

    Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.

  • Az asztali etikett szabályai

    Ha az étkezésrõl esik szó, az emberek általában az ételekre és a hozzá kapcsolódó különbözõ receptekre, fõzési tippekre gondolnak. Pedig ehhez a témakörhöz hozzátartozik az is, hogy az etikettrõl beszéljünk. Mit és hogyan illik elkészíteni, ha vendégeket hívunk, illetve hogy az asztali etikett alapszabályai mit is tartalmaznak. Kerekes Gábor protokollszakértõ a Pantene Szép­ség­hétvégén tartott elõadásában elmondta: ha vendéget hívunk, mindenképpen érdemes idõben tisztázni, hányan fogadták el a meghívásunkat.

  • Árulkodó az ételek színe

    A különbözõ színû ételek különbözõ tápanyagokat, egészséghez szükséges vitaminokat tartalmaznak. Ha a zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, zsírokból, fehérjékbõl, húsokból éppen az egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget visszük be szervezetünkbe, akkor minden színbõl nagyjából ugyanannyit fogyasztunk. Vörös és sárga ételek ösztönzik tested mûködését, energiát adnak erõsítik fizikumod, állóképességed. Hatással vannak a hangulatra, javítják a közérzetet. A legtöbbször az egészséggel párosítjuk õket.

  • Nyögünk a kaják alatt - Étel Szex

    "Ételpornóoldalon" gyûltek össze a világ leghizlalóbb étkei az interneten. Egy amerikai honlapon (Ezazamiértkövérvagy) gyûlnek azok a receptek, amely a legtöbbet ártanak a súlyunknak és ezen receptek immár szakácskönyvnek tekinthetõ.

    Ide küldözgették saját ételmûveiket a világ minden tájáról azok, akiknek elegük van az egészséges étkezés intelmeibõl. Egyebek közt csokiöntetes, szalonnás fánk található és látható a honlapon, mivel az étkek receptjei mellé fényképeiket is feltették a honlap gondozói.

  • A sima vagy a grillezõs mikrosütõ a jobb?!

    A hagyományos mikrohullámú sütõk melegítenek jobban

    A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.

  • Miért gyógyítjuk levessel a betegeket?

    Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves.

    Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepõ eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerûségét. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erõsítõ és könnyen emészthetõ ételt, fõleg leveseket és kásákat ajánlott.

  • Depressziót okozhatnak az ételek

    Ételintolerancia esetén a depresszió kezelésében használt gyógyszerek és a különbözõ pszichoterápiás módszerek sem nyújtanak megoldást, ha a tüneteket kiváltó okot nem szüntetjük meg. Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá. „Ami az egyiknek étel, a másiknak keserû méreg” Lucretius római költõ szavai jól mutatják, hogy már az ókorban felismerték, hogy bizonyos, mások számára panaszokat nem okozó ételek egyeseknél komoly problémákat okozhatnak.

  • Advent Álomdiéta módra

    A következõ álomdiétás adventi receptekkel kedveskedik Dr. Csábi Bettina álomdiéta rovata:

    Finom mézeskalács
    Ánizsos linzer
    Püspökkenyér

    Minden egészséges ember szereti tömni a pocakját, ám nem mindegy, hogy az ünnepek után beleférünk-e a ruháinkba :-) Az álomdiéta révén készített süti fincsi és egyben kíméletes is.

  • Csípjen, ha fázol! Téli gasztro tippek

    A csípõs fûszerek használata több nemzetközi konyha karakteres ízét adja. A mexikói konyha, az indiai, a vietnami és a szecsuani konyha jellegzetes étele a csili, a Cayenne vagy a jalapeno paprika.

    Az indiai konyha emésztést serkentõ hatása miatt használja erõszeretettel a csilit, többek között az édes-csípõs csatnik alapfûszereként, míg a tibeti hegyek lábához közel fekvõ nyirkosabb, esõs vidéken úgy tartják, hogy a paprika kiûzi a szervezetbõl a káros nedvességet, és felmelegít.

  • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

    A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...