2024.04.25. - Márk

Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó

Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádó
Csökkenti a koleszterinszintet és még finom is az avokádóAz avokádó héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, mely a vajszerű állagú, világoszöld illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. A nyers avokádóból semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejturmix, jégkrém, kis cukorral és lime-mal elkeverve édesség, illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de grillezhető is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel.

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend az avokádó, mivel fogyasztásának számos jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatással bír, kitűnő antioxidáns, védelmet nyújthat egyes daganatos megbetegedésekkel szemben.


Bizonyos antidepresszánsok és citosztatikumok szedése mellett nem javasolt az avokádó fogyasztása, éppen ezért ha új gyógyszert kap, akkor a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni. A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a magas K-vitamintartalom miatt az avokádó. A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel.

Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény példány néhány nap alatt beérik papírzacskóba téve egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt egy csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag egy kiskanál segítségével eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön és a villa nem görbül el a pépesítés alatt.



Rántott avokádó

Hozzávalók:

- 1 jól megérett avokádó,
- fél csésze liszt
- 1 tojás
- háromnegyed csésze zsemlemorzsa
- kevés olvasztott vaj
- ízlés szerint fokhagymapor
- só
- bors
- csípős fűszerpaprika.

Elkészítés:

Vágd szeletekre az avokádót, tedd egy edénybe, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Egy másik edényben verd fel a tojást. Egy harmadikban pedig keverd el az olvasztott vajat a morzsával, fokhagymaporral, fűszerpaprikával, esetleg sóval és borssal is. Mártogasd bele az avokádószeleteket egyszer a lisztbe, majd a tojásba, aztán a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd őket, és 15–20 perc alatt süsd készre a sütőben.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!