2024.04.23. - Béla

Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánó

Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánó
Nem is gondolnánk mennyi jótékony hatással bír az oregánóAz oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie. Az oregánó további lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A timolt, vagy más néven kakukkfűkámfort, például a gyógyászat már sikerrel alkalmazza különböző gyomor problémáknál, köhögésnél, illetve élősködők, férgek és gombák ellen.

A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon. Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.


Teakánt elsősorban köhögéscsillapításra használják. Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2 evőkanálnyit adunk fél liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, melyből napjában többször melegen iszogatunk.

De az oregánó hasznos összetevőinek sora közel sem ér véget az illóolajokkal. Igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen. De tartalmaz még rozmaringsavat és szterolokat.


A Földön található összes növényt beleszámítva, az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás az oregánó, a kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben.

Magas A- és C-vitamin tartálnak köszönhetően kiváló antioxidáns, magas niacin (B3) tartalma miatt jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!