rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

    Sokan ugyanis félnek a magvak rendszeres fogyasztásától magas zsírtartalmuk miatt, de egyáltalán nem kellene. A bennük található zsírsavak nagy része telítetlen zsírsav, amely jótékony szervezetünkre, sőt segíti a szív- és érrendszer munkáját, de még az emésztést is. Persze túlzásba azért nem kell esni, naponta egy maréknyit ajánlott elfogyasztani. Ezen pozitív tulajdonságaik mellett egyes magok bizonyos betegségek kezelésére is kifejezetten ajánlottak, érdemes ezzel is megismerkedni.

    A napraforgómag a kismamák számára rendkívül hatékony, ugyanis rengeteg folsavat tartalmaz, amire a várandósság első harmadában igen nagy szükség van. A folsav segíti az új sejtek létrehozását és számos születési rendellenesség kialakulását megakadályozza. Ezért a várandósság ideje alatt ideális táplálék.


    Emellett segít megelőzni a csontritkulás kialakulását is, magas kálium- és magnéziumtartalmának köszönhetően pedig az idegrendszer egészséges működését is támogatja. Magas rosttartalma az emésztést segíti.

    A lenmag szintén a hölgyek nagy kedvence lehet, ugyanis segít enyhíteni a klimax kellemetlen tüneteit. Kiemelkedően magas lignántartalma mérsékli a menopauza idején jelentkező hőhullámokat és a csontritkulást. Egyes kutatások szerint a mellrák megelőzésében és leküzdésében is hatásos lehet. Emellett segíti a székrekedést és a gyulladásos bélbetegségekre is jótékony lehet, valamint a legjobb omega-3 zsírsavforrás.

    A tökmag rendkívüli hatással van a férfiakat érintő prosztataproblémákra, ugyanis hatékonyan megelőzheti és enyhítheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodást. Minden középkorú férfinak ajánlott lenne a rendszeres fogyasztása. De természetesen a hölgyeknek is érdemes csipegetni belőle, hiszen magas cink- és vastartalma segíti a csontsűrűség fenntartását, és az ízületi problémák kezelésében is hatásos lehet.

    Így érdemes fogyasztani:

    A tökmagot és a napraforgómagot natúr állapotában vegyük meg, ne a sózott, pörkölt változatokat keressük. Száraz serpenyőben, otthon is megpörkölhetjük, hiszen így finomabb az íze, és saját igényünknek megfelelően akár meg is sózhatjuk kicsit. A lenmagot használjuk sós sütemények, pogácsák, kenyerek tésztájába sütve, vagy fogyasszuk hidegen sajtolt olaját.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Húsvéti sonkavizit

    Húsvéti sonkavizitA minõségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértõk a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetõleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felsõ része.

  • Gyümölcsöt, vagy a levét?

    A gyermekorvosok a csecsemõk hozzátáplálásakor elsõ választandó lehetõségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása. Valójában a gyümölcslé egészsége, vitamin- és ásványianyag-forrás, íze jó, a babák szívesen fogadják. Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan elõnye van, bizonyos mennyiségi és minõségi határokon túl hátrányos is lehet.

  • Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni

    Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minõsége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

    A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában.

    Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertõzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintõen velük.

  • Luxus lett a hasábburgonya!

    Valósággal luxuscikké vált Európában a hasábburgonya, miután egyfelõl a rossz európai termés, másfelõl pedig a chips újmódi kínai divatja miatt egyetlen év alatt megkétszerezõdött a krumpli ára. A belga burgonyatõzsdén a bintjes néven ismert burgonyafaj tonnája ezen a héten már 300 eurót (több mint 75 ezer forint) ért, ez kétszerese a tavalyinak, és tízszerese a 2003 évinek, amikor rekordtermést takarítottak be a gumós növénybõl. Az árváltozás fõ oka azonban a kínai ízlés változása.

  • Durumtészta: könnyen emészthetõ, finom és nem hizlal

    Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

    Az áthidaló megoldást a tésztafélékbõl készült ételek jelentik Tél vége felé érdemes elõnyben részesítenünk a kalóriában viszonylag szegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, hogy a szerveztünk fellélegezhessen – de a hideg miatt jobban kívánjuk a nehezebb ételeket.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Isteni és egyszerû: a crumble

    A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírû. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. A variáció pedig végtelen. Lepd meg családodat, vendégeidet ezzel az egyszerû, mégis isteni finomsággal! Az ünnepek alatt a családi asztalra sok-sok finomság kerül. A hagyományok fontosak, de a közös készülõdést, a fadíszítést, lakásszépítést feldobhatod a szokásos bejgli helyett egy csodás angol finomsággal. Lássunk néhány klasszikust!

  • 20 kalória alatti zöldségek

    Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbrõl megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól! A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló.

  • Tavaszi fáradtság

    Idegesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Ez vajon a tavaszi fáradság jele, kimerült a szervezet vitaminkészlete, vagy túlhajszolt életmód következménye? Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergõ madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja. A XXI. században is elõfordulhat még vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság?

  • Csendes gyilkosok

    A keményítõben gazdag ételek, például a burgonya, a fehér kenyér és a fehér rizs a legújabb kutatások szerint a máj elzsírosodásához, s ezáltal súlyos betegséghez vezethet. A májzsírosodás, majd -gyulladás májzsugorodáshoz vezethet. Bostoni kutatók pedig megállapították, hogy a patkányoknál a keményítõben gazdag diéta elõsegíti a májzsírosodást. A májzsírosodás pontosan az, aminek hangzik: a szervet zsírburok veszi körül. A probléma eleinte nem okoz tüneteket, késõbb azonban potenciálisan halálos májelégtelenséghez vezethet.

  • A gabonaféléknek fontos szerepe van a táplálkozásunkban

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék. Elterjedtségüket mutatja, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk. Az emberiség kalóriaszükségletének jelentõs részét a kenyérgabonákból és a rizsbõl fedezi. Magyarországon egy ember naponta átlagosan 25 dkg cereáliát fogyaszt el. Ebbõl adódik, hogy a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le. A gabonamagvakban a nitrogéntartalmú és nitrogénmentes anyagok, olyan arányban (1:6) vannak jelen, hogy szükség esetén az ember egyedül kenyéren is fenntarthatja az életét.

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • Istenek ételei a gombák

    Kiváló gyógyhatással rendelkezik számos, Magyarországon is termõ és termeszthetõ gombafaj. A természetes gyógymódok között is eredményesen alkalmazható a gombagyógyászat, melyet Jan Lelle szakértõ a fitoterápia mintájára mikoterápiának nevezett el. Bár a gombákat nem vehetjük egy kalap alá a gyógynövényekkel, hiszen nem növények, hanem a növény- és állatvilágon kívül létezõ élõlények egy csoportját képezik, mégis gombákkal és a gombákból készített anyagokkal ugyanolyan eredményesen lehet gyógyítani, mint sok jó hatású gyógynövénnyel.

  • Tea ABC

    A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

  • Árulkodó az ételek színe

    A különbözõ színû ételek különbözõ tápanyagokat, egészséghez szükséges vitaminokat tartalmaznak. Ha a zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, zsírokból, fehérjékbõl, húsokból éppen az egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget visszük be szervezetünkbe, akkor minden színbõl nagyjából ugyanannyit fogyasztunk. Vörös és sárga ételek ösztönzik tested mûködését, energiát adnak erõsítik fizikumod, állóképességed. Hatással vannak a hangulatra, javítják a közérzetet. A legtöbbször az egészséggel párosítjuk õket.

  • A nagy mennyiségû folyadékfogyasztás káros is lehet

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségû folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros mûködését jelezheti.

    A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségû víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elõ. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma összefügg a víztartalommal.