rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmaz

  • A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmazA kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával.

    A bőr támasztórendszere, a kollagén, melynek egyik legfontosabb tápanyaga a C-vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetünkben, és megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását, kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.

    A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával. Több kutatás is kimutatta, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkentik.


    A kutatások szerint a kivi fogyasztása alvászavarban szenvedő felnőttek esetében javítja az elalvást, az alvás időtartamát és hatékonyságát. Rost- és káliumtartalma segíti a szív egészségét. Magas káliumtartalma ellensúlyozza a nátrium káros hatásait a szervezetünkben.

    A székrekedés megelőzésében is hasznát vesszük: számos kutatás bizonyítja, hogy a kivi enyhe hashajtó hatással rendelkezik, ezért a székrekedéstől szenvedő idős betegek étrend-kiegészítőként is fogyaszthatják.

    A szívbetegeknek leggyakrabban felírt béta-blokkoló gyógyszerek megemelhetik a vér káliumszintjét. Éppen ezért béta-blokkoló szedése alatt csak mértékkel szabad magas káliumtartalmú élelmiszereket, például banánt vagy kivit fogyasztani. Ha valakinek nem tökéletes a veseműködése, a túl nagy mennyiségű kálium fogyasztása káros következményekkel járhat számára. Ha a vese nem tudja eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, ez akár végzetes is lehet.

    Egy közepes méretű kivi a következőket tartalmazza:

    - Kalória: 42
    - Fehérje: 0,8 gramm
    - Teljes zsírtartalom: 0,4 gramm
    - Rost: 2,1 gramm
    - C-vitamin: 64 milligramm
    - A-vitamin: 3 mikrogramm
    - Vas: 0,2 milligramm
    - Kálium: 252 milligramm
    - Folát: 17 mikrogramm


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Új brit ünnepi szokások

    Egzotikus újdonságokkal gyarapszik az idén a karácsonyi menü Nagy-Britanniában: a hagyományos pulyka mellett a szupermarketekben olyan, eddig ismeretlen kelet-európai ünnepi ételek is megjelentek, mint a ponty és a magyar szaloncukor. Nagy-Britannia a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bõvítés után korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország elõtt. Az évi 5-13 ezer keleti betelepülõvel számoló elõzetes...

  • Hétvégi méregtelenítés krumplidiétával - egyszerû és hatékony!

    Kifejezetten szellemi munkát végzõknek ajánlanám, fõleg menedzsereknek akkor, ha már kora reggel (is) azt érzik, hogy fáradékonyabbak a kelleténél. A diéta elõnye abban áll, hogy nem kell magunkat kínoznunk a tortúra alatt, egyszerûen és hatékonyan tudunk méregteleníteni. A méregtelenítés elsõ napja után sokkal jobban fogunk aludni, mint addig, hiszen szervezetünkbõl kitisztul a toxikus anyag. Reggel frissen ébredünk, melyet néhány órás feltöltõdés követ.

  • A legtöbb kenyér csak duzzasztott, élelmiszer hulladék

    A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól.

    „A jó kenyérnek azt tartjuk, melly domború, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény; sárga vagy barna, de nem felette égett; nincs elválva a belétõl; a béle szívós, és nem morzsálódik; ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától; inkább apró sûrû, mint igen lyukacsos; jó ízû, s még több napok múlva sem savanyú; a tejet felissza, mint a spongia; ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.”

  • A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény is

    A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény isKülönösen a túl alacsony vérnyomás kezelésében alkalmazható jó eredménnyel. Ehhez némi rozmaring illóolajat meleg vízhez adunk, majd mindkét karunkat néhány percre ebbe a vízbe mártjuk. Ha gyógynövényként alkalmazzuk a rozmaringot, felhasználhatjuk mind a levelét, mind a virágát. A levelekből elsősorban rozmaringteát készítünk, a virágokból nyert illóolajat ellenben krémek vagy gélek formájában külsőleg használjuk. Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is.

  • A paradicsom sokszínû felhasználása

    A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt elõször a Dél-Amerikai indiánok termesztették. Európába való bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgezõ. A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjébõl sem hiányozhat. Hõ- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása idõigényes folyamat. A termés mérgezõ glükoalkaloidokat tartalmaz, de ezek érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különbözõ fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások I.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutatok be, amelyek segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

  • A csoki és a hal átsegít a téli lehangoltságon

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság.

    A megfelelõ, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elûzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli idõszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelõtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében.

  • Tojásfestés, -díszítés

    A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfõzõ vízbe, és tegyünk hozzá két evõkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket.

    A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt fõzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila.

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásai

    A karácsony jellegzetes ételei, étkezési szokásaiA karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fűződő hagyományok egyaránt megtalálhatók. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, amelyek elemeiben fellelhetők a régi nemzeti hagyományok. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, hiszen az étkezés a családi és a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

  • Fenyegetõ táplálékallergia

    Az allergia, így a táplálékallergia egyre több embert érint világszerte, már lassan népbetegségnek számít, bár sokan nem fordulnak orvoshoz panaszaikkal.

    Szerencsére az életet veszélyeztetõ reakciók még nem annyira gyakoriak, de az "enyhe" tünetek is megkeseríthetik az ember életét. Az allergiás reakciók a szervezet immunrendszerének eltúlzott mértékû válaszreakciója. Az allergiás reakciókat bizonyos idegen anyagokkal vagy allergénekkel történõ érintkezés váltja ki. Az allergének többnyire fehérjék vagy fehérjékhez kötõdõ idegen anyagok.

  • Ausztria konyhája

    Az osztrák konyha sok hasonlóságot mutat a magyar konyhával, ételei közt megtalálhatók az olasz kreációk - az olajban sült halak, rizottók, spagettik - de a cseh, lengyel, bajor származású ételek is. Azomban az osztrákok mindezeket sajátjuknak érzik. Pl. a Wiener Schnitzl-t, és sok más ételt is. Pedig a bécsi szelet valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár foszakácsa, Leopold Grunzmüller "találta fel", de...

  • Le az úszógumival!

    A karcsú derék már a régmúltban is része volt a nõnek; fûzõkkel, alakformáló bugyikkal és egyéb kínzóeszközökkel zsugorították magukat, mások mûtéttel távolíttatták el lengõbordájukat. A modern nõ manapság tornával és megfelelõ étrenddel formálja derekát, ám nem mindig jár sikerrel. Azt sem szabad ilyenkor elfelejteni, hogy akinek a családjában mindenki "erõs csontozatú", az sosem lesz csontsovány, amely a legtöbb esetben nem is baj. Sokon sokmindennel próbálkoznak, de van sok hiba, amelyet elkövetünk. Az alábbi cikk remélhetõleg sokaknak segít abban, hogy hogyan szabaduljanak meg attól a fránya úszógumitól.

  • Gyümölcsborverseny volt Rudabányácskán

    Rudabányácska - Ribizlibõl, berkenyébõl, szederbõl és egyéb, nem feltétlenül bornak szánt gyümölcsökbõl készült borok vetélkedtek a hét végén a különben szõlõboráról is híres zempléni térségben, a történelmi Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Rudabányácskán.

    Kozma István, a rendezvényt szervezõ Szépbánya Egyesület szóvivõje elmondta szerkesztõségünknek, hogy egy feketeberkenyébõl készült bor bizonyult a legnépszerûbbnek, de igazi kuriózumnak számított a csicsókabor is.

  • Hogyan hasznosítsuk a ránk maradt élelmiszerhalmokat?

    Súlyos megbetegedést kockáztat, aki szakszerûtlenül tárolja a karácsonykor és szilveszterkor felhalmozott élelmiszereket - figyelmeztet az InfoRádió által megkérdezett szakértõ. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértõi bizottságának vezetõje szerint az sem mindegy, hogy az egyes ételeket hogyan pakoljuk be a hûtõszekrénybe. Karácsony után napokkal még sok családnál áll halomban a megmaradt ünnepi étel. De mit kezdhetünk ezekkel? És hogyan elõzhetjük meg a különbözõ betegségeket, például a kóli baktérium terjedését a konyhánkban?

  • A jó magyar pálinka

    Pálinka vagy pálinkához hasonló szeszes ital? Hozzá nem értõknek a kettõ egy és ugyanaz, pedig a valóságban óriási különbség van a két nedû között. A pálinka Magyarországon termett vagy termesztett, kiváló minõségû, válogatott gyümölcsök lepárlásával készül, míg a pálinkához hasonló szeszes italt tiszta szeszbõl, aromák hozzáadásával állítják elõ. A legegyszerûbben a hátcímke megfigyelésével deríthetõ ki, hogy valóban pálinkát tartalmaz-e a palack. Amennyiben az összetevõk között tiszta szesz, aroma, ízfokozó, karamell, színezék, vagy más segédanyag szerepel, csak pálinkára hasonlító szeszes italról lehet szó.

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.