2024.04.19. - Emma

Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán

Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán
Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banánA banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A banán fogyasztása (káliumtartalma révén) hozzájárul az egészséges vérnyomás fenntartásához. Egy banán a napi káliumszükséglet mintegy egytizedét fedezi - és ez bizony fontos lehet, mert, mint egy amerikai kutatásból kiderült, az emberek mindössze két százaléka viszi be a szervezetébe az ajánlott napi káliummennyiséget. Szintén szívvédő hatása van a banánban található vitaminoknak és rostnak is.

Egy brit kutatás eredményei szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta egy banánt megettek, ritkábban alakult ki asztma (pontosan 34 százalékkal alacsonyabb esélyük volt arra, hogy a súlyos krónikus betegség kialakuljon náluk).


Kevésbé ismert tény, hogy a banán hatékony lehet a rák elleni küzdelemben is. Az életük első két évében sok banánt (valamint narancsot és gyümölcslevet) fogyasztó gyerekeknél ritkább a gyermekkori leukémia. A banánban lévő vitaminok és rostok pedig a bélrendszeri daganatok alacsonyabb rizikójával járnak együtt.

A banánt hagyományosan gyomorkímélő ételnek tartják, mert viszonylag könnyű megemészteni. Gyakran javasolják hasmenés esetén, egyrészt mert segít "visszatölteni" a szervezetből kiürült vitaminokat, másrészt energiával látja el a szervezetet. Mivel nem savasít, gyomorfekélyben szenvedőknek is ajánlott; a hagyományos, tejjel készült egyszerű banánturmix pedig hatékony enyhülést nyújt a túlzott savtermelés kellemetlen hatásai ellen. Ennek oka a banán összetételében keresendő, ugyanis olyan hatóanyagok találhatóak benne, melyek aktiválják a gyomor védő bevonatát termelő sejteket.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!