2024.04.20. - Tivadar

A világ legerősebb paprikája

A világ legerősebb paprikája
A világ legerősebb paprikájaKözel négy év huzavona után Ed Currie amerikai paprikatermesztő megkapta azt az elismerést, amire a szakmában oly sokan várnak: Ed sokat mondó „Karolinai kaszás” nevű paprikája hivatalosan is bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe, mint a legerősebb csilipaprika. A dél-karolinai Fort Millben termesztett brutális erősségű paprika az erősséget mérő Scoville-skálán 1 569 300 értékig ugrott. Ezen a szinten a paprika óvatlan kóstolása már görcsös csuklást és hányást is okozhat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rekorder paprikát – amit maga a termelője sem mert még megkóstolni – a szakértők a rendőrség által használt paprikaspray-vel egy szinten emlegetik. A PuckerButt Pepper Company nevű kisvállalkozás az alapító Ed Currie hátsó kertjéből startolt. Ed egy karib-tengeri nyaraláson döntötte el, hogy megalkotja a világ legerősebb paprikáját.


A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A paprikák csípősségét a kapszaicin nevű anyag adja. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást még 1912-ben, ezért az egységet róla nevezték el.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!