rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedést

  • Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedéstA gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

    A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

    A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.


    Gránátalmás saláta:

    Hozzávalók:

    - 1 kis fej jégsaláta
    - 1 db gránátalma
    - 3 db alma
    - 5 dkg dió
    - 5 dkg kéksajt
    - 2 szál angolzeller
    - 2-3 evőkanál balzsamecet
    - olívaolaj
    - frissen őrölt bors
    - só

    Elkészítés:

    A jégsalátát tépkedjük falatnyi darabokra, szórjuk rá a gránátalma magjait, illetve az ujjnyi vastagságúra szeletelt zellert, majd locsoljuk meg a balzsamecettel, és forgassuk össze. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg.

    Az almát szeleteljük fel vékonyra, adjuk a balzsamecetes salátához a dióval együtt. Tetejére morzsoljunk a kéksajtból, sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg olívaolajjal.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Amit a spárgáról tudni kell!

    A spárga eredete nem egészen tisztázott, vagy Európáéból, vagy Ázsiából ered. Étkezésre fiatal hajtásait használják.

    Fehér, lila és zöld spárga kapható nálunk. A zöldet nem kell pucolni, a fehér és lila spárgát a fej alatt kell hámozni, minden spárga fás végét le kell vágni. Mosás után többféle étel készíthetõ belõle, levestõl kezdve salátán át, köretként vagy húsos ételek készítésére is használhatjuk. Kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot tartalmaz.

  • Veszélyes gabonafélék?

    A lisztérzékeny betegek számára kerülendõ a glutén tartalmú ételek fogyasztása. Azonban mit tehet az, akinél nem jelentkeztek tünetek? Jobb, ha vigyázunk, s számûzzük az étlapról a kedvenc pizzát, kenyeret, egy pohár sört? A glutén a búzában, rozsban és árpában egyaránt megtalálható fehérje. Az Egyesült Államokban folyamatosan nõ azon egyének száma, akik fogyasztását, egészségügyi okokból kerülik. Állításuk szerint ugyanis számos betegség kialakulásáért, a bõrpoblémáktól kezdve a szorongásos tüneteken és meddõségen kívül, a fokozott gázképzõdés is mind a glutén fogyasztásának következménye.

  • A korszerû táplálkozás

    Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

  • Gyümölcsök, zöldségfélék, hüvelyesek: Az Indiai konyha kellékei

    Az indiai háziasszonyok leírhatatlanul sokfajta zöldségbõl válogathatnak a piacon. Óriási a választék.

    A nálunk ismeretes zöldségek - paprika, paradicsom, káposzta, sárgarépa, paszternák, spenót, saláta, fehér és piros retek, cékla, krumpli, karfiol, csemege kukorica padlizsán, zeller, karalábé, uborka, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, csicsóka, sokféle bab és tök - mind kapható. A számtalan ismeretlen zöldség közül talán a legkedveltebb a hölgyujj, melynek sokféle elkészítési módját ismerik. Noha a hölgyujj speciális ízû, megpróbálhatjuk helyettesíteni spárgával, de nem adja vissza az eredeti ízt.

  • Naspolya, az õsi gyógyító

    Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

    A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.

  • Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukorica

    Nem csak finom, de egészséges is a csemege kukoricaA csemegekukorica jelentős vitamin és ásványi anyag forrás. A friss szemek A-vitamint, béta-karotint, B1-és B2 vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és cinket is tartalmaznak. A kukorica B1 vitamint tartalmaz, így mondhatjuk, hogy a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlás, csökkentik a stresszt.

  • A kuszkusz

    A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Kuszkuszt itthon is be tudunk szerezni a nagyobb áruházakban (lisztek, tészták mellett kell keresni), nem kell otthon gyúrogatni. A speciális fõzõedényt nemigen lehet megvásárolni, de megteszi egy nagyobb fazék is.

    A Kuszkusz elkészítése:

    Egyenlõ mennyiségû búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • Enni Mexikóban: a haute couture konyha

    Ételek,italok Mexikóban

    Mexikó egyik fõ tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztbõl lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különbözõ módon, különbözõ töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék hús, sajt, babpüré (frijoles) egyaránt lehet.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • A fekete titkai

    Úgy tûnik, hiába sulykolják belénk a reklámok, a dietetikusok, a táplálkozási szakértõk, hogy az egészséges életmód és táplálkozás mennyire fontos, a megkérdezettek többségében még mindig nem tudatosult, hogy megfelelõ élelmiszerek fogyasztásával igenis felvehetjük a harcot a civilizációs ártalmak ellen.

    Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

    Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • Frissítõ tavaszi táplálkozás

    A tavasz beköszöntével a ruhák is lekerülnek és kivillanhatnak a félen felszedett úszógumik. Ezért érdemes már most elkezdeni mozogni és figyelni a táplálkozásra. Végre kisüt a nap, erõnk megújul, zöldbe borulnak a fák, nyílnak a virágok és otthon hagyjuk a kabátot. Amint azonban lekerült rólunk kabát, már nem rejtegethetjük tovább a télen felszedett kilóinkat. A legjobb megelõzni ezt a traumát, ezért már most érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra. Amíg kint még hideg van, addig kényelmesebb és egyszerûbb a legközelebbi edzõteremben elkezdeni a zsírpárnáink leolvasztását.

  • Étrend és elhízás: a szénhidrát az ellenség vagy a zsír?

    Világszerte aggasztó mértékû az elhízás mind a fejlett, mind a fejlõdõ országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségrõl, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfõi ülésén.

    A mûhelyvita és az azt megelõzõ tájékoztató fõ témája az volt, miképpen hat az étrend a fogyókúrára.

  • A mediterrán étrend titkai

    A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdõrák kockázatát, sõt a szellemi képességek idõskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezõje a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata. A Földközi-tenger körüli országok napsütése érlelte paradicsom piros színét a likopin nevû pigment adja. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a festékanyag segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását a korosodás folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlõdését is.

  • Nem segített a szívbetegeken az omega-3 zsírsavas margarin

    Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

    Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon.

    A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

  • Tejtermékek és húsok a táplálkozásban

    A szívbetegség elleni táplálkozásban a tejtermékeknél a kalcium szerepét érdemes kiemelni. A tej azonban a kalcium hasznosításához szükséges D-vitamint is tartalmazza, valamint A-, B2- és B12-vitamint.

    Emellett értékes fehérjeforrás, de válasszuk a kisebb zsírtartalmút. A sajtokat sem kell kerülni, de a szívbarát táplálkozás érdekében inkább a köményes, óvári, tenkes sajtot, mozarellát ajánljuk, ezeknek alacsony a zsírtartalma. Igen jó fehérjeforrások a húskészítmények. Napi B12-vitamin szükségletünknek 70 százalékát fedezik a húsok. Tartalmaznak B1-, B2-, B6-vitamint, cinket, vasat és niacint.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Táplálkozzunk egészségesebben!

    Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és folyamatosan számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelenti. A következõkben Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a helyes táplálkozásra vonatkozóan.

    „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel."