Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már rég óta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része. Ha tehát szüleid nátha idején mézzel tömnek, ez az oka.
A fertőtlenítéssel azonban még közel sem merültek ki a méz jótékony hatásai. A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.
Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését. Fontos, hogy bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok. Egy pohár langyos tejbe keverve és azt rendszeresen fogyasztva távolt tarthatjuk vele a náthát is.
100 gramm méz 1350-1450 Kj energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni! Viszont még mindig jobb, mint a fehér cukor, a méz ugyanis könnyen emészthető, kíméli a májat és a hasnyálmirigyet.
Cukorbetegeknek azonban ugyanúgy nem ajánlott a fogyasztása, mint a répacukoré. Egészséges embereknek is maximum egy teáskanál javasolt egy napra.
A méz pedig külsőleg is hat: egy borsónyit az arcon szétkenve a bőr puha és bársonyos lesz.