rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van

  • A gesztenye az egészségre és a szépségre is jótékony hatással van Ez a mennyiség a gesztenyét kiemeli ebből a szempontból a gyümölcsök csoportjából – ahová táplálkozástanilag sorolják. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is. Kevéssé ismert, hogy „gyümölcshöz méltóan” a C vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték.

    A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek is a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak, ami csak részben tudható be a többi gyümölcsénél magasabb szárazanyagtartalomnak.

    Zsiradékot a gesztenye és a gesztenyemassza, -püré csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, ellenben nyersrosttartalma magas, ennek is az ún. élelmirost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó, a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője.


    A fentiek alapján vitathatatlan, hogy az egészséges táplálékok között kell a gesztenyét emlegetnünk. Ez a cukor hozzáadása nélkül készült, illetve az édesítőszeres gesztenyepüré-változatra hatványozottan igaz.

    A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.

    Egészségünk mellett azonban szépségünkre is pozitívan hat, mert csökkenti a narancsbőrt. A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze, valamint külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlal

    Szeretjük a gombát, mert tápláló, de nem hízlalA két leggyakoribb gombafajta a kerti (mezei) csiperke és az erdőszéli csiperke. Előbbi kalapja fiatal korban fehér, domború, később laposabb és sárgásabb lesz. Kb. 10-12 cm átmérőjű, kezdetben rózsaszín, később barnás-feketés lemezekkel. Utóbbi kicsit nagyobb, akár 20 cm átmérőjű, krémszínű kalappal. Nevének megfelelően réteken, szántókon, legelőkön, de akár kertekben is megtalálható. A termesztett csiperke kalapja vastag, húsos, félgömb alakú, fehér színű. A gombák fogyasztása, ízesítőszerként való használata az emberiséggel egyidős.

  • Nem mindegy, hogy mit eszik a kismama

    Az anya helyes étrendjével csökkenthetõk bizonyos születési rendellenességek kockázatai
    Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése Oldal továbbküldése

    Brit kutatók szerint a teherbeesés elõtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelõzhetõk lehetnek az anya helyes étkezésével.

  • Házi barackbefõtt

    A befõzés gyümölcsök, zöldségek elrakása késõbbi fogyasztásra. Szörpöket, lekvárokat, kompótokat, savanyúságokat, sõt, ha idõnk engedi, talán még fûszerolajakat is elteszünk.

    A befõttek titka nem csak az ízükben, hanem a külsejükben is rejlik. Szánjunk idõt arra, hogy igazán ízletes és különleges befõtteket és savanyúságokat készítsünk, amelyek majd jól fognak mutatni a spejzban és a család asztalán is.

  • A joghurt csökkenti az ínybetegségek kockázatát

    A joghurtok és más, tejsavat tartalmazó ételek jótékony hatással vannak a szájra, és csökkenti az ínybetegségek kockázatát - mutatták ki japán kutatók. A japán szakemberek szerint míg a joghurt és más, tejsavat tartalmazó italok fogyasztása jobb szájhigiéniát eredményez, a tej és a sajt nem ilyen jótékony hatású a szájra nézve. Korábbi kutatásokkal már kimutatták, hogy a periodontális (fog körüli) betegségek ritkábban fordulnak elõ azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak tejtermékeket, de azt nem derítették fel, hogy pontosan mely tejtermékek a legjobbak ebbõl a szempontból.

  • Észvesztõ cukor

    Eddig is tudtuk a cukorról és a fehér lisztrõl, hogy nem tartoznak az egészséges táplálékok közé - de mára bizonyítottá vált a magatartásra való negatív befolyásuk is.

    Elgondolkodtató két amerikai vizsgálat eredménye. Tanulási nehézségek illetve magatartászavarok miatt kisegítõ iskolába járó gyerekek egyik csoportjánál a tanárok és szülõk közremûködésével reformtáplálkozást vezettek be, míg a másik csoport szokásos módon étkezett.

  • Amit tudnunk kell az ételallergiáról

    A tejallergiásnak hitt gyermekeknek csaknem nyolcvan százalékáról derült ki, hogy valójában nem allergiásak a tejre.

    – Az ételallergiák diagnosztizálása nem egyszerû feladat. Világszerte az emberek közel húsz százaléka túlérzékenynek véli magát valamilyen ételre, ezért diétába kezd. Ugyanakkor az ételallergiák elõfordulási gyakorisága egy és négy százalék közötti, s elsõsorban a hat éven aluliakat érinti – magyarázza dr. Szíjjártó László, aki tizenöt éve praktizál holland klinikákon és már három éve sikeresen alkalmazza az ételallergiák kiszûrésének új módszerét.

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!

    Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!Egészségtelen táplálkozás, mozgásban szegény, stresszben gazdag élet, zsír, csoki, kóla, édesség, koffein... \"egy percre nem figyelsz\" és felborul az anyagcsere, kialakul a cukorbetegség... Sajnos a cukorbetegség népbetegség! A vércukorszintünkkel kapcsolatos problémáknak oka lehet az étrend összeállításával kapcsolatos figyelmetlenség, de lehet idegi alapja, külső hatásra is jelentkezhetnek gondok. A cukorbetegeknek állandóan oda kell figyelniük vércukorszintjükre, következzen néhány étel, mellyel kordában tarthatjuk vércukorszintünket!

  • 20 kalória alatti zöldségek

    Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbrõl megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól! A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló.

  • Desszertdivat - minden ami csípõs, savanyú vagy keserû

    Céklafagyi, korianderes habcsók, mangóravioli, curryszirup és epergazpacho - az új amerikai desszertdivat lényege, hogy a klasszikus harmadik fogás ne hasonlítson arra, amit eddig gondoltunk az ételsort lezáró édességrõl.

    A desszert kapjon fõszerepet! - állítja az egyik magyar gasztronómiai magazin. A cukrászok ugyanis megelégelték, hogy a séfek mögött kullogjanak, és azt szeretnék, ha a hagyományos "édesség" fogalma végképp eltûnne.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • Táplálkozás és belsõ egyensúly

    Hozd egyensúlyba szervezeted az évszaknak megfelelõ ételekkel és gyógynövényekkel! Télen válassz fûtõ-melegítõ ételeket, hogy a hideg és meleg, a jin és a jang egész évben egyensúlyban maradjon benned! A kínaiak különösen ügyelnek arra, hogy ételeik miként hatnak a jin és a jang egyensúlyára. A jin jelöli a sötétséget, a hideget, a passzivitást, a jang pedig a fényt, a meleget és az aktivitást. Hideg egészségügyi problémák esetén – mint a megfázás, a hasmenés – javasolt a melegítõ hatású ételek fogyasztása, míg a meleg bajok – gyulladások, láz – a hideg ennivalókkal kezelhetõk legjobban.

  • Ünnepi asztal

    A karácsonyt megelõzõ böjtös napok után a karácsonyi vacsora elkészítése a változatos és hagyományos étkeivel a legjellegzetesebb események közé tartozik. Az ünnepélyes külsõségek mindig is fontos szerepet játszottak, s ma már nem is gondolunk arra, hogy a megszokott sorrendben elfogyasztott hagyományos ételekkel és a karácsony után, esetleg csupán vízkeresztkor leszedett karácsonyi abrosszal õsi, mágikus tradíciókat követünk. Karácsonykor a legszebb és csak erre az alkalomra tartogatott abroszt vesszük elõ.

  • Drámai helyzet - 2020-ra elfogyhat a kávé?

    A globális felmelegedést okolják a nagy kávétermelõ országok, a 35-50 százalékos termelés csökkenésért.

    A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. "Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire" - közölte a szervezet elnöke Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávé konferencián. A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelõk ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában.

  • Az elhízás mozgásterápiája

    Dr. Jákó Péter

    Az elhízás kialakulásában számos tényezõ játszhat szerepet (genetikai hajlam, hypothalamikus szindrómák, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatása, stb.), azonban az esetek döntõ többségében mégis az étrend szerepével, valamint a rendszeres testedzés hiányával magyarázható, hogy az obesitas prevalenciája világszerte növekvõ tendenciát mutat.

  • Mitõl édes a karácsony? - Czukkedlit vagy tejbevonót is rejthet a máz

    A legenda szerint az elsõ karácsonyfát Luther Márton állította 1536-ban - Wittenbergben - gyermekeinek. Jelenlegi ismereteink szerint Jézus születésnapját karácsonyfával elõször 1605-ben, Strassburg környékén ünnepelték meg. Írásos feljegyzések tanúskodnak arról, hogy ekkor már almával, aranyfüsttel, papírrózsával és cukorral díszítették a karácsonyfát. A szaloncukor csak a 19. században jött divatba. Magyarországon Brunszvik Teréz, az elsõ magyarországi óvoda megalapítója és báró Podmaniczky Frigyes evangélikus édesanyja állított elõször fenyõfát karácsonykor, az 1820-as években.

  • Zsírégetõ hatású gyümölcsünk: a citrom

    A citrom zsírégetõ hatásának egyik kulcsa a citrom savasságában rejlik. A citromban található citromsav az emésztõrendszerbe kerülve kölcsönhatásba lép az ott lévõ egyéb savakkal és enzimekkel.

    Így a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést. A citromos víz fogyasztása tisztítja a vastagbelet, és segít megszabadulni a salakanyagoktól. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás kilókban is mérhetõ változást okoz.

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • Cukkini, az egész évben kapható vitaminforrás

    A cukkini egész évben rendelkezésünkre áll, nem drága, kalóriatartalma csekély, és igen változatos ételeket készíthetünk belõle.

    A fogyókúrázók körében rendkívül népszerû ez az ízletes zöldség. Bár júliustól októberig terem, nem kell attól félnünk, hogy cukkini nélkül maradunk.

    Egész évben megtalálhatjuk a zöldséges standokon, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban, de kertünkben is megterem.