2024.03.29. - Auguszta

Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket

Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket
Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeketA magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, legyen szó vöröshagymáról, póréról, lilahagymáról, fokhagymáról és sorolhatnánk még a különböző hagymaféléket. Ízletessé teszik az ételt, bár éppen emiatt a markáns íz miatt sokan nem kedvelik. A hűvös időszakban mégis érdemes megbarátkozni velük és gyakran használni a konyhában, hiszen sokat segíthetnek a megfázásos betegségek elkerülésében. A hagymafélék - bár kellemetlen leheletet adnak - a megfázásos időszak csodafegyverei lehetnek az alternatív gyógyászatban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mivel fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amikor csak tudjuk, együk, a betegségek elkerülése érdekében.

A hagymafélék szín- és ízanyaga (flavonoid) az allilszulfid, egy erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. Éppen ezért tudnak a hagymák hatásosak lenni a kórokozókkal szemben. A fokhagymában lévő ajoén anyag ezen felül segít megakadályozni a tumorsejtek szaporodását, megelőzni a vérlemezkék összetapadását, és csökkenteni a vérnyomást is.

A flavonoidok ráadásul egyfajta természetes antioxidánsok is, melyek immunrendszer-erősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes, általános egészségvédő hatásúak, tartósítják és hatásosabbá teszik a vitaminokat. A hagymafélék gazdag ásványi anyag- és vitaminforrások, C-vitamintartalmuk kiemelkedő. Megfázás esetén csökkentik a dugulást a hörgőkben és az orrban, csillapítják a köhögést és enyhítik a torokfájást is. A hagymafélék egész évben kaphatóak, így bármikor hadrendbe állíthatók egészségünk és immunrendszerünk védelme érdekében.

Ha általános egészségvédő hatását szeretnénk a hagymaféléknek élvezni, rendszeresen szerepeltessük étrendünkben, de arra ügyeljünk, hogy ne csak főzve, hanem nyersen is fogyasszunk belőlük, mondjuk salátába téve, vagy mártásokba, esetleg tejfölbe, joghurtba reszelve.

Ha viszont felütötte fejét a megfázás, az alábbi módszereket is érdemes kipróbálni:

- Vágjunk félbe egy vöröshagymát, és egy percen keresztül lélegezzük be mélyen az illatát. A hagyma illóolaja jól tisztítja a légutakat, illetve a tüdőt és a hörgőket is.
- A hagymatea is áldásos lehet ilyenkor. 2-3 fej vöröshagymát héjastól alaposan mossunk meg, majd vágjunk nagyobb szeletekre, és 1 liter vízben forraljuk fel. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük.
- Ha a hagymatea túl erős lenne, kipréselhetjük a vöröshagyma levét, és frissen facsart narancsléhez is hozzáadhatjuk. Hatása így is megmarad, viszont sokkal könnyebben fogyasztható.
- A fokhagyma is legalább ilyen hasznos lehet: naponta 1-1 gerezdet fogyasszunk el nyersen.
- Kenjünk pirítósra vagy reszeljük bele egy kevés mézbe, és úgy fogyasszuk el.
- A fokhagymát forró tejbe is reszelhetjük, és így is megihatjuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!