rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a füge

  • Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a fügeA füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően elősegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, a cink pedig prosztataproblémák esetén nyújthat enyhülést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre is. Gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, csökkenti a vérzékenységet. Kiváló idegnyugtató tulajdonsága is ismert. Ha tehetjük, elsősorban friss formában fogyasszuk, szárítva pedig édesítésre használhatjuk.

    A füge csak érett állapotában igazán jó, ezért a sötétszínű, puha fügéket válasszuk. Ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább.


    Felhasználása igen sokrétű. Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidéken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják, népételnek számít. Az aszalt fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy mielőbb megegyük, ugyanis nem áll el sokáig, még hűtőszekrényben sem.


    Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Edzésterv otthonra - legyen télen is fitt

    Állj fel a gép elõl, és fogj egy partvisnyelet. Ugyanis nem kell feltétlenül drága edzõterembe menned, hogy feszesedj és formásodj! Nem feltétlenül kell a konditermi edzést választanod, hogy megszabadulj felesleges kilóidtól. Igaz, az otthoni testmozgáshoz nagyobb kitartásra van szükség, hiszen az edzõ és a többi mozogni vágyó hiánya miatt nagyobb a kísértés, hogy feladd, mielõtt eléred a kívánt eredményt. Ezekkel a gyakorlatokkal az otthontornázókban szeretnénk kedvet ébreszteni a rendszeres mozgáshoz. Elsõsorban az idõsebb és a molettebb hölgyek gondolják úgy (helytelenül)...

  • Az arab konyha titkai

    Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt gyõzelmeinek és vereségeinek emlékét õrzik.

    A pásztor- és kereskedõ-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerû ételt fõztek: sûrû, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejbõl kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fûszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • Mostohagyereknek számít a bioélelmiszer

    Négybõl három magyar fogyasztó egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, s e szokásukon a jövõben sem kívánnak változtatni. A hazai vásárlók a biológiailag ellenõrzött minõséget fõként zöldség- és gyümölcs-, kenyér és ivólevek vásárlásakor tartják szem elõtt. A GfK Hungária legutóbbi felmérésében kutatta a bioélelmiszerek vásárlási gyakoriságát és a fogyasztók által legkedveltebb ökológiai minõségû termékkategóriákat is.

  • Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banán

    Nem is gondolnánk, milyen egészséges a banánA banán az egyik legtöbbet termesztett és fogyasztott növény, népszerűségét jól mutatja, hogy az amerikaiak több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve. A kellemes ízen és a praktikusságon kívül a banánnak számos kedvező egészségügyi hatása is van, emellett nagyon tápláló és rengeteg vitamin található benne. Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.

  • Az olasz konyha

    Az egyik leggazdagabb konyha az olasz. Számtalan elõétel, fõétel, tésztavariáció... és persze a pizza. Nézzük hát az olasz konyha gazdagságát! Ha mondjuk a turistának valódi olasz levest tálalnak, akár tévedésre is gyanakodhat, nem hoztak-e leves helyett pastát. Az olasz levesben ugyanis gyakran nagyon bõséges a tésztabetét. Persze ez nem minden levesre áll, sok kizárólag zöldségbõl készül. Az olasz elõétel-választék olyan sokszínû, mint a festõ palettája: az olajos szardíniától a papírvékonyra szeletelt, nyers pármai sonkán át a paradicsom- és gombamártásban tálalt gombáig.

  • A sushi eredete

    A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létezõ sushi, ami alapjában nem más, mint apró rizses falatkák. Az éttermek által manapság kínált sushi merõben különbözik az évezredes hagyományokra tekintõ japán fogástól. A XIV századik csak a rizsben és sóban erjesztett halat nevezték sushinak, ám a rizs nem ették meg róla. A ma divatos sushi típusok az elmúlt három évszázadban alakultak ki.

  • Az angol konyha

    Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában.

    Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • Nyerskoszt diéta

    A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan másodlagos növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez. Ilyenek az enzimek, az aroma és illatanyagok, valamint a színanyagok. A nyerskoszt nemcsak életerõvel ajándékoz meg, de a fölösleges kilóktól is megszabadít. A friss, nyers zöldség és gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok tárházát vonultatják fel. Ezen kívül számos olyan növényi anyag létezik, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrend

    A reformtáplálkozás és a makrobiotikus étrendA reformtáplálkozás is a növényi élelmiszereket, elsősorban a gabonaneműeket részesíti előnyben. Az élelmi nyersanyagokat csak kíméletes technológiai eljárásoknak vethetik alá, és csak természetes forrásból származó élelmiszeradalékok, technológiai segédanyagok alkalmazhatók. Mindezen irányzatok hívei nemcsak táplálkozásukban térnek, de életmódjuk, életszemléletük is más. Nem szokás kávét, alkoholt fogyasztani, dohányozni, általában sokat mozognak, általánosságban megfogalmazva kiegyensúlyozottabb életmódra törekednek.

  • Kebab - Itthon is terjed a keleti ízû hús

    A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetû húsétel. Általában birkahúsból készül, és erõsen fûszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyû. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tûzön.

    A fûszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapinak, kicsinyítve csevapcsicsinek hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fûszerrel, viszont szódabikarbonáttal készítik mici a neve, melynek jelentése „kicsi”.

  • Mi is az a turbolya

    A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

    Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

  • Nem mindegy, hogy mit eszünk edzés után

    A rendszeres mozgás karbantartja a testünket és a lelkünket. A mozgás fontos az egészséges élet megõrzéséért, de a legjobb hatást csak akkor érhetjük el, ha a magunkhoz vett táplálék is a legmegfelelõbb számunkra.

    A szakemberek tanácsai szerint nem az a legfontosabb, hogy állandó és rendszeres edzést végezzünk, hanem szervezetünk szempontjából lényegesebb az edzésmunka elvégzése után elfogyasztott étel. Ugyanis az anyagcserénk egy fizikai terhelés után alapvetõen más jellemzõket mutat, attól függõen, hogy milyen ételeket eszünk.

  • A mák régi kultúrnövényünk, termesztik, de nem csak a háztartásban hasznosítják!

    Papaver somniferum, népies neve: közönséges mák.

    A növény leírása: A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint õshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. Nem csak mákossütihez jó, a vegyipar, a gyógyszeripar a gubóját, a elsõsorban a szárát hasznosítja.

    A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhetõ.

  • A cukros üdítõitalok növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát

    A cukor- és gyümölcscukor-tartalmú gyümölcslevek akár 85%-kal is növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát a férfiak esetében - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló munkacsoport az egyik neves orvosi szaklapban, a British Medical Journal-ban megjelent új tanulmányában. A köszvény ismétlõdõ rohamokban jelentkezõ, fájdalmas ízületi gyulladás, amelynek oka a vérben található, túlzott mennyiségû húgysav nátrium-urát kristályok formájában történõ lerakódása az ízületek körül.

  • A reggelizõpelyhek több mint fele cukor?

    Az amerikai gyerekek számára forgalmazott némely reggelizõpehelynek több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevû fogyasztóvédelmi magazin.

    11 népszerû pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják õket más országokba.

  • Teltségérzetet kelt és csökkenti az étvágyat az olivaolaj

    Az étrendbe iktatott olívaolaj teltségérzetet kelt az emberi szervezetben és elnyújtja az étkezések közötti idõt - idézi az EFE spanyol hírügynökség a California egyetem, a New York-i Yeshiva egyetem és a római egyetem kutatóinak közös tanulmánya.

    Az olívaolaj és más telítetlen olajok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatás feltárta, hogy a patkányokban a zsírsav - egy CD36 nevû vivõanyag segítségével - a vékonybélbe jut és hormonná alakul át.

  • Cayenne-i bors vagy csípõs chili: Megfázás ellen is!

    Ha úgy érzed, mintha abroncsba lenne szorítva a fejed, hagyd a gyógyszereket a csodába, kapj be egy kis chilit helyette.

    A kapszaicin, az az anyag, amitõl a chili csípõs, egyszerre hármas hatást fejt ki: csökkenti a nyálkahártya duzzadtságát, elõsegíti a köpetürítést és csillapítja a fájdalmat.

    Emlékezz csak vissza, hogyan folyt egybe orrod, szemed, szád, amikor a barátod egy kis jalapeno paprikát adott rágcsálni! Képzeld el ugyanezt a hatást, amikor a megfázástól teljesen el van dugulva a fejed.

  • Egészség, és megfelelõ testsúly káposztával

    Zöld, fehér, lila színekben pompázó vidám színes zöldség növény, amely ráadásul igen olcsón kapható egész évben a zöldségesnél.

    Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.