rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjük

  • A mandula fogyasztásával sok betegség kialakulását megelőzhetjükA mandulai magjai az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak. A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét.

    Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.


    A mandula nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban.


    Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz. A mandulaolaj kiváló puhító szer, amely a bőrt bársonyossá varázsolja. Használják még főzéshez, alapolajként a hagyományos gyógyászatban, aromaterápiában, valamint a kozmetikai és gyógyszeriparban.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szívünket védi az étcsokoládé?!

    Egy kis kockányi étcsokoládé naponta védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, állítják olasz kutatók. A tejcsokoládé nem felel meg erre a célra.

    A Moli-sani elnevezésû projekt az egyik legnagyobb eddig lefolytatott egészségügyi tanulmány Európában - írja a LiveScience címû internetes tudományos portál. A tanulmány - amely teljes terjedelmében a Journal of Nutrition címû táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában jelent meg - napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • Gyógyító ételek a rák ellen

    A legtöbb kutatás szerint naponta legalább ötször, de inkább kilencszer kellene zöldséget és gyümölcsöt ennünk, hogy hatékonyan elõzhessük meg a rákos megbetegedéseket. Van néhány tippünk az unalmas étrendek ellen. Nem sikerül mindennap megenni az elõirányzott 5-9 adag zöldséget vagy gyümölcsöt? Sajnos nekünk sem.

    Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettõl még nem leszünk életfogytiglan brokkolira kárhoztatva.

  • Kínai konyha - Minden ami mozog, és minden ami nem!

    A valódi kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét.

    A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerû emberek is, a lehetõ legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat. Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az idõszámításunk elõtt VI. században élt Lao-ce, aki a taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Almakompót készítése

    Almakompót készítéseAz almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk. A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához! Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.

  • Dejó, a dió sokmindenre jó!

    3-5 szem dió a magas vérnyomás és a szívroham ellen

    Otsu - Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Csaknem egyidõben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.

    Japánban a Shiga Egyetem kutatói csaknem ötezer, önként jelentkezõ felnõttet vizsgáltak.

  • Barackbefőtt készítése

    Barackbefőtt készítéseNincs is annál jobb mint télen a polcról elővenni a saját magunk által elrakott házi barackbefőttet. Íme a folyamat: Először a felöntő levet készítsük el. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd félretesszük hogy teljesen hűljön ki. Míg a felöntő lé hűl, előkészítjük a barackokat. Először az áztató léhez hideg vízben oldjuk fel a citromsavat. Ez azért kell, hogy ne színeződjenek el a barackok, hanem szép sárgák maradjanak. Most a barackokat válasszuk félbe, begyük ki a majgjukat és hámozzuk meg őket. A meghámozott barackokat tegyük a citromsavas áztató lébe, míg kihűl a felöntő lé.

  • Természetes C-vitamin forrás

    A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

  • A tavaszi vitaminpótlás elengedhetetlen kelléke: a retek

    A friss retekgumó nem csak az elsõ a primõr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó idõt. A zöldségek közül legelõször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizõkre. A kertészeknek fontos primõrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A hónapos retek a kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet hagyományosan csak nyersen fogyasztunk. Hálás zöldség, csak meg kell mosni, és már ehetjük is magában, felvágottak mellé, vajas kenyéren vagy salátával, sajtokkal vegyítve.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • Néhány vitamin elvesztõdik befõzés közben a gyümölcsökbõl

    Tél végére mindenki ráun az almára, narancsra, fekete retekre, a távolról érkezõ friss gyümölcsök, zöldségek nagy része pedig vízízû vagy drága. Ilyenkor jó elõvarázsolni a fagyasztóból vagy a befõttesüvegbõl a hiányzó ízeket - kérdés, hogy az ízek mellett mennyi vitamin õrzõdött meg ezekben a termékekben? A felpúposodott konzervet mindig ki kell dobni! A gyümölcsök, zöldségek legértékesebb tápanyagai közé tartoznak a vitaminok, ám ezekhez csak akkor juthatunk hozzá hiánytalanul, ha a gyümölcsöt-zöldséget leszedés után azonnal, hámozás és darabolás nélkül, nyersen megesszük.

  • Mindennapi kenyér: a sajt

    Teve, kecske, juh vagy tehén - Giovanni Migliore szívét megdobogtatja a sajt. A sajtkészítés olasz szakértõje a stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatója. A tevesajt kutatását 1995-ben kezdte egy EU-projekt keretében, amely azt tûzte ki céljául, hogy Kenyában nomádoknak új megélhetési forrást találjanak, felmerült a tevesajt elkészítésének ötlete - számolt be Migliore. Eleinte a tevetejet repülõgépen hozatták Kenyából, de hamar túl költségesnek bizonyult és így az olasz szakember más lehetõséget keresett, s a németországi Feketeerdõben találta meg. Ott ugyanis 35 igazi tevét tartanak a Fata Morgana farmon. Az állatok tejelnek, és lovagolni is lehet rajtuk.

  • 3 méteres sajtburgert készített egy minnesotai kaszinó

    Csaknem egytonnás, világrekordernek számító sajtburgert készített egy kaszinó az Egyesült Államokban. A rekorddal a Minnesota állambeli Black Bear kaszinó büszkélkedhet. Sajtburgerének átmérõje 3 méter volt, tömege 914 kilogramm.

    A helyszínen tartózkodott Philip Robertson, a Guinness Világrekordok szerkesztõségének ellenõre, aki rögvest hitelesítette a csúcsot, és egy füst alatt meg is kóstolta a gigaburgert, amelyet igazán jóízûnek mondott. A korábbi világcsúcs csupán 4 mázsás burger volt.

  • A kedvenc étel fontosabb a szexnél

    A kedvenc étel nagyobb örömet okoz a férfiaknak, mint a szex. Ez a végeredménye annak a közvélemény-kutatásnak, amit a Playboy címû férfimagazin német változata készíttetett. A vizsgálat során ezer nõt és férfit kérdeztek meg és arra a kérdésre, hogy mi okozza a férfiaknak a legnagyobb örömet, 35 százalék válaszolta, hogy a kedvenc étele. A szex a második helyen végzett 18 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a kedvenc focicsapat mérkõzéseire szóló bérlet lett. A futottak még kategóriában a "férfieste" szerepelt nyolc és az anyós kidobása öt százalékkal.

  • Egész évben kapható egészség: Uborka

    Az uborka csak melegban érzi jól magát, már a fagypont körüli hõmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

    Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtõirõl származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelõtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban került. Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtõl egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat.

  • A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmaz

    A kivi nagy mennyiségű tápanyagot, de kevés kalóriát tartalmazA kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség és az agyérgörcs megelőzése is. A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával.

  • A zsíros ételek és a mozgáshiány megterhelik a májat

    Egy svéd kutatócsoport nemrég tette közzé az egészségtelen életmód májra gyakorolt hatásait vizsgáló új tanulmányának eredményeit: a felmérésben 18 egészséges egyetemistát kértek meg rá, hogy a vizsgálat ideje alatt kizárólag gyorséttermi ételeket fogyasszanak és emellett folytassanak mozgásszegény életmódot. Zsírmáj ugyan nem alakult ki a résztvevõknél, de az egyik májenzim szintje gyors emelkedést mutatott, ami utalhat a máj károsodására. Fredrik Nystrom (Sweden’s University Hospital of Linkoping) és munkatársai...

  • A szépség és az egészség megőrzése gránátalmával

    A szépség és az egészség megőrzése gránátalmávalA gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjének, a tengerből kilépő Aphroditének lába nyomán gránátalma sarjadt. Ez volt az ókori hellének legkedveltebb vágykeltője. A gránátalma jótékony hatásáról ódákat zengenek. A gránátalmát többek között a termékenység szimbólumának is tekintik, a sok, szám szerint 613 magja miatt. Hazájában, Görögországban még mindig a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe. Számos kutatás bizonyítja jótékony hatását.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.