rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Zsírégetés ananásszal

  • Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

    Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, gyümölcssavak és enzimek – harmincdekányi ananász fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. Ráadásul rengeteg íncsiklandozó finomság is készíthető belőle.

    Az ananász jótékony hatása:

    - A C-vitamin, a gyümölcssavak és az enzimek javítják a zsírégetést, ezzel elősegítik a fogyást.
    - A béta-karotin, a cink, a magnézium és a mangán az immunrendszert tartja jó állapotban.
    - A B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs rendszeres fogyasztója kiegyensúlyozottnak érzi magát

    Az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Fogyókúra idején ez a gyümölcs, illetve a belőle nyert gyümölcslé számottevően befolyásolja a "mérleg nyelvét", kiváló kiegészítője bármilyen fogyókúrás étrendnek. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

    A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mit nézzünk az új élelmiszercimkéken?

    Július elsejétõl megváltoztak az élelmiszerek fogyaszthatósági, továbbá minõség megõrzési határidejének feltüntetésére vonatkozó elõírások- közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-vel.

    A közlemény szerint korábban a fogyaszthatóság, valamint a minõségmegõrzés idõpontja kétféle módon is feltüntethetõ volt, akár az év-hó-nap, akár a nap-hó-év sorrenddel. A vásárló számára azonban mindkét esetben egyértelmûnek kellett lennie a jelölésnek, ha szükséges volt, akkor zárójelben utalni kellett a dátumjelölés sorrendjére.

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • Ecettel, olajjal, magában: Fejessaláta

    Az élelmiszer-alapanyagok között levélzöldségekként számon tartott zöldségek (fejes saláta, endívia, cikória, spenót, sóska) növényrendszertanilag nem alkotnak egységes csoportot, különbözõ családokba tartoznak.

    Közös vonásuk az, hogy föld feletti részüket, húsos, nedvdús levelüket vagy levélnyelüket, esetleg más húsos részüket, (például óriás rügyüket) fogyasztják. A fejes saláta (Lactuca sativa) karógyökeret fejlesztõ - a fészkesek családjába tartozó - növény.

  • Kreatív reggelik gyerekeknek

    Kreatív reggelik gyerekeknekA legegyszerűbben úgy bírhatjuk rá a gyermekeket az általuk nem kedvelt ételek elfogyasztására, ha az étkezést is játékká varázsoljuk. A 4 gyermekes Anne Widya szerint nagyon fontos a tálalás egy gyermek esetében, éppen ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartja, ha vidám formákat vagy rajzfilmfigurákat formázunk az élelmiszerekből. Egy vidám kis állatfigura a tányéron és máris megjön még a legválogatósabb gyermek kedve is az evéshez! Nézzétek ezeket a bájos ételkölteményeket! Próbáljátok ki ti is otthon!

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

  • Mégsem véd meg a rostgazdag étel!

    Aki rostban gazdagon táplálkozik, nem feltétlenül veszi elejét a divertikulózis (vastagbél nyálkahártyájának zsákszerû kitüremkedése) kialakulásának.

    Az alacsony rosttartalmú ételekkel azonban mindez lehetséges egy új kutatás szerint, mely ellentmond a több évtizedes orvosi gyakorlatnak. Az Észak-Karolina Egyetem orvosi karának kutatói több mint 2100 beteg adatait elemezték a 30-80 éves korosztályból. Mindegyikükön vastagbéltükrözést hajtottak végre járóbeteg-ellátás keretében 1998 és 2010 között. Kikérdezték õket étrendjükrõl, bélmozgásaikról és a testmozgás mennyiségérõl.

  • Veszélyes lehet a szója fogyasztása?

    Noha a szóját sokszor úgy árulják, mint egy szuper összetevõkkel rendelkezõ csodaételt, a szójafehérjét szinte valamennyi ételben megtalálhatjuk.

    Kár, hogy az egészségre gyakorolt hatása fabatkát sem ér – állítja az Ecologist. A szója az utóbbi egy-két évtized alatt jelentõs mértékben fogyókúránk (és normál táplálkozásunk) részévé vált. Ha hiszünk a PR-fogásnak, ez az egyszerû növényi eredetû élelmiszer nem csupán a betegségek ellen kiváló fegyver, de az ember várható élettartamát is meghosszabbítja.

  • Mazsola: önmagában is süteményben is kiváló

    Mazsola: önmagában is süteményben is kiválóA szőlőbogyó szárítása során készült mazsola különböző méretű, színű és tápértékű lehet. Kiválóan fogyasztható magára, süteményekkel, reggelikor, a nap szinte bármilyen időszakában. A hűtőben tárolt mazsola akár hat hónapig is eláll. Mazsola kétféleképpen készíthető, vagy napon szárítva vagy különféle szárítási eljárásokkal. A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is.

  • Fogyókúra főzelékekkel

    Fogyókúra főzelékekkelA főzelékeket sokan nem részesítik előnyben, nem rajonganak érte, pedig nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen jól elkészítve rengeteg értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, s nem utolsó sorban könnyen emészthető, így fogyasztása egyáltalán nem terheli meg a szervezetet. Amennyiben pedig kisebb módosításokkal készítjük, remek és tartalmas részét képezheti fogyókúránknak is. Elsősorban a liszt, a cukor és a só alkalmazását kell mellőznünk, illetve legalább korlátok közé szorítanunk.

  • Nem csak zamatos, de kiváló diétás gyümölcs is a körte

    A körte talán az egyik legzamatosabb õszi gyümölcsünk, vitamin- és ásványianyag-tartalma viszont alacsony. Ebbõl adódóan nem javasolt túlságosan szigorú diétát építeni rá. Ami miatt azonban érdemes fogynod vele, az rendkívül magas rosttartalma, melynek köszönhetõen serkenti az anyagcsere mûködését.
    A körtében található ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium - melynek köszönhetõen a gyümölcs vízhajtó hatással bír. Tehát segít megszabadulni a has tájékán könnyen felgyülemlõ, sejtek közötti vízmennyiségtõl, ami sokszor áll a pocak hátterében.

  • A húsvét története

    A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban.

    A történet szerint két nappal elõtte, pénteken, feszítették keresztre õt a római katonák, azzal gyanúsították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanításaival és hogy õ akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatûztek egy papírt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kõvel takarták be a sírt.

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Császárgalóca (császárgomba)

    Ez az évezredek óta nagy becsben álló, pompás megjelenésû, kitûnõ ízû gomba a meleg, párás mediterrán vidékek lankás hegyvidékein él, ezért nálunk már nem gyakori.

    Szigetszerûen néhol elõfordul minden évben, de csak a meleg, egyenletesen csapadékos nyár második felében, vagy melegebb õszökön remélhetjük. Szelídgesztenyével, gyertyánnal elegyes tölgyesek, bükkösök ritkásabb részein, hegyvidékeink, dombságaink déli lejtõin terem. Ha ismerjük termõhelyeit, óvjuk azt, mert egyre ritkuló, védendõ gomba.

  • Az indiai konyha

    Magyarországon sokan úgy tudják, hogy Indiában nem esznek húst. Ez a kérdés igen bonyolult. A lakosság több mint 82%-a hindu, 13%-a muzulmán, 2-3%-a keresztény. Annak érdekében, hogy elõjogaikat megõrizzék, kialakították a kasztrendszert, amely korlátokat emelt a papok (bráhminok), harcosok és a vaisják (kereskedõk, földmûvesek) közé. A hinduizmus az egyes rétegek és csoportok számára csak rájuk vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

  • Mixelj és hûsölj - kortyok a turmixgépbõl

    A jeges tejes és joghurt alapú italok a világon mindenhol népszerûek: az indiaiak fûszeres lasszit kortyolnak, a törököknél az ayran (joghurtital) népszerû, az angolok smoothie-t rendelnek. Próbáld ki te is a tejes finomságokat! Nincs ízletesebb és táplálóbb ital egy tejes-tejszínes-joghurtos turmixnál. A jól elkészített mixszel kiváltható bármelyik étkezési fogás: iható reggel, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára – attól függõen, hogy a diétánk része, vagy csak ínyenckedésre szánjuk. Elõ hát a turmixgéppel, a jégkockával és a gyümölcsökkel!

  • Az ételkiegészítõ nem pótolhatja a friss zöldséget

    Ha szeretné a brokkoli jótékony hatásait hasznosítani, akkor el kell kezdenie enni (és elfelejteni a ételkiegészítõ fajtáját) és továbbá az is fontos, hogy jól fõzzük meg. Kimutatták, hogy a kiegészítõk, amelyek egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket akarnak helyettesíteni nagyon kevés hasonlóságot mutatnak az igazi gyümölccsel összehasonlítva.

    A kutatók úgy találták, hogy a myrosinase nevû enzim hiányzik a brokkoli kiegészítõkbõl, amely nem közvetlen módon, de csökkentheti a prosztata-, mell-, tüdõ- és vastagbél rák kockázatát.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlásA téli hónapokban mindenképpen ajánlatos több vitamint bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerülhessük a megbetegedéseket. Vitaminokat nem csak gyümölcsökkel és vitaminpótló tablettákkal, hanem számos más módon is vihetünk be a szervezetünkbe. Mivel télen igencsak sok teát fogyasztunk, a teák ízesítéséhez használjunk friss citromot és mézet. Ezeket csak akkor adjuk hozzá az italhoz, miután kihűlt, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a vitamintartalmat és a méz is elveszíti jótékony hatását.

  • Tartós paradicsomot termesztettek Indiában

    Hosszan friss, minõségét akár 45 napig is megõrzõ, ezáltal pedig tovább tárolható genetikailag módosított paradicsomot termesztettek tudósok Indiában.

    A kutatók két olyan enzim esetében alkalmazták a géntechnológiát, amelyek a paradicsom érésekor fokozott mennyiségben vannak jelen. A szakemberek szerint mindkét enzim hozzájárul ahhoz, hogy a termés frissességébõl veszítve puha legyen.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...