2024.03.29. - Auguszta

Ételek, amitől szép barna színünk lesz

Ételek, amitől szép barna színünk lesz
Ételek, amitől szép barna színünk leszKevesen gondolnák, de barnulni egészségesen is lehet, ha közben gondoskodunk a megfelelő védelemről, mely belsőleg vitaminpótlással, pontosabban a barnulásért felelős, és a bőr védekezőképességét fokozó béta-karotinnal és egyéb értékes tápanyagokkal történik. Ma már mindenki előtt ismert, hogy napozáskor a bőrünket érő UVA és UVB sugarak szárítják, károsítják, öregítik a bőrt. A túlzott napozás, a káros sugárzás - hosszú távon - a szervezetben összeadódik, s akár bőrrákot is okozhat. A béta-karotin köztudottan a barnulás legfőbb segítője.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szerencsére nem lehet túladagolni, magyarán a szervezetünk annyit alakít át belőle A-vitaminná, amennyire aktuálisan szüksége van. Az A-vitaminnak kétféle alakja ismert. Az egyik az A-vitamin elővitaminja, a retinol, mely csakis állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, míg a másik, amit béta-karotinként ismerünk, elsősorban a növényi eredetű élelmiszerekben található meg. Azt a tényt, hogy a szervezet számára milyen fontos a béta-karotin, ma már egyre több tudományos kutatás támasztja alá.

A béta-karotin sárgás színű festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva nem csupán a káros anyagokat közömbösíti, hanem egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzás káros hatásaival szemben, valamint elősegíti a bőr szép, egyenletes barnulását is. Nyaralás előtt az egészséges barnulás érdekében érdemes bőrünket ezzel a belső védelemmel előkészíteni, vagyis béta-karotin fogyasztásával elébe menni a káros sugarak okozta kellemetlen bőrtüneteknek, vagy a bőr egészségét károsító következményeknek.
Kiemelkedően fontos béta-karotin-, illetve A-vitamin-források a sárgarépa, a spenót, a petrezselyemzöld, a fejes saláta, a cékla, a sárgadinnye, a sárgabarack, de jelentősebb mennyiség található a meggyben, a kelbimbóban, a paradicsomban, a spárgában és a zöldborsóban. A felnőtteknek ajánlott napi mennyiség béta-karotinból 750 mikrogramm, A-vitaminból 3000 IU (Nemzetközi Egység). Intenzív napozás esetén ennek akár a többszörösét is bevihetjük.

A réz esszenciális mikro-tápanyag, amely a szervezetünkben nemcsak a vörösvérsejtképzéshez, az RNS szintézishez, a fehérje anyagcseréhez, az egészséges idegekhez, hanem a haj és a bőr színéhez, illetve utóbbi rugalmasságának fenntartásához is szükséges.

A réz olajos magvakban, diófélékben koncentrálódik leginkább. Ne feledjük, bármennyire is hasznosak, de az olajos magvakból egy nap ne együnk többet 3-5 dekánál!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!