2024.03.29. - Auguszta

A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkre

A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkre
A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkreA mai élelmiszeripar már nem tud meglenni tartósítószerek nélkül. Több ezer éven át ezen élelmiszer adalékanyagok nélkül is nagyon jól megvolt az emberiség, a rák, allergia, cukorbetegség szinte ismeretlen fogalom volt. Sok "E" szám élelmiszer-adalékanyagot sok országban már betiltottak, sokról gyanú fogalmazódott meg és néhány ezer féle még forgalomban van. Fagyasztva, szárítva, aszalva, gőzöléssel (pl. savanyúságoknál) és elegendő mennyiségű cukorral (befőtteknél, lekvároknál) tartósítószer nélkül is megőrizhetjük, eltehetjük a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Allergiát kiváltó adalékok:

Az Európai Közösség az 1960-as években fejlesztette ki az E-számozási rendszert annak érdekében, hogy az élelmiszer-adalékanyagok azonosítása egyszerűbbé váljon. Az EU jogharmonizáció keretében Magyarország is elfogadta és 1996. január 1-jével bevezette az E-számrendszert, ami jelöli az adott termékben található adalékanyagokat, amiket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken.Az élelmiszer-adalékanyagok előállítása, felhasználása Magyarországon ugyanúgy, mint a fejlett országokban nagyon szigorú feltételekhez kötött.Az adalékok közül a legtöbb problémát a tartósítószerek okozzák: a nátrium-glutamát, a szorbinsav, a szalicilek, de az ízfokozók is kiválthatnak allergiás reakciót.
Az E621-es számmal ellátott nátrium-glutamátot általában húskészítményekhez ízfokozóként adagolják. Fogyasztása az arra érzékenyeknél nyaki fájdalmat, hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. A szorbinsav a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, viszont irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt. Sokan érzékenyek a befőzésnél korábban használt szalicilátokra, amit általában nátrium-benzoáttal helyettesítenek, de ez éppúgy kerülendő mesterséges adalékanyag.

A szalicileket több láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazható gyógyszer összetevői között megtalálhatjuk. Érzékeny egyéneknél fogyasztásuk kiütést, nyelvzsibbadást, nehézlégzést okozhat. Szakszerű segítség hiányában a beteg állapota rövid időn belül életveszélyessé válhat. Nagyon hirtelen, hatalmas gondot okozhatnak az allergiás reakciót kiváltó ételadalékok, figyeljünk oda rájuk!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!