Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az Európai Közösség az 1960-as években fejlesztette ki az E-számozási rendszert annak érdekében, hogy az élelmiszer-adalékanyagok azonosítása egyszerűbbé váljon. Az EU jogharmonizáció keretében Magyarország is elfogadta és 1996. január 1-jével bevezette az E-számrendszert, ami jelöli az adott termékben található adalékanyagokat, amiket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken.Az élelmiszer-adalékanyagok előállítása, felhasználása Magyarországon ugyanúgy, mint a fejlett országokban nagyon szigorú feltételekhez kötött.Az adalékok közül a legtöbb problémát a tartósítószerek okozzák: a nátrium-glutamát, a szorbinsav, a szalicilek, de az ízfokozók is kiválthatnak allergiás reakciót.Az E621-es számmal ellátott nátrium-glutamátot általában húskészítményekhez ízfokozóként adagolják. Fogyasztása az arra érzékenyeknél nyaki fájdalmat, hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. A szorbinsav a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, viszont irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt. Sokan érzékenyek a befőzésnél korábban használt szalicilátokra, amit általában nátrium-benzoáttal helyettesítenek, de ez éppúgy kerülendő mesterséges adalékanyag.
A szalicileket több láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazható gyógyszer összetevői között megtalálhatjuk. Érzékeny egyéneknél fogyasztásuk kiütést, nyelvzsibbadást, nehézlégzést okozhat. Szakszerű segítség hiányában a beteg állapota rövid időn belül életveszélyessé válhat. Nagyon hirtelen, hatalmas gondot okozhatnak az allergiás reakciót kiváltó ételadalékok, figyeljünk oda rájuk!