2024.04.20. - Tivadar

Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga
Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mivel károsítja az érfal épségét, ezért érelmeszesedés alakul ki. A homocystein emelkedése a szívbetegek mintegy 20-40%-ára jellemző. Úgy vélik a kutatók, hogy napi 400mcg folát bevitele évente 10%-kal csökkenthetné a szívinfarktus előfordulását.
A spárga folsav tartalma miatt nagyszerű harcos a születési rendellenességek kialakulásával szemben, így a velőcső helytelen záródásának megelőzését is segíti. Azt tanácsolják a szakértők, annak, aki családot tervez, vagy a terhesség korai szakaszában van, hogy lehetőleg gyakran fogyasszon spárgát. Szervezetünknek szüksége van folsavra a DNS, az RNS és a fehérjék, valamint a hemoglobin szintéziséhez. Egy adag spárga a napi javasolt folátmennyiség 66%-át fedezi. Ugyanakkor ez a növény jelentős mennyiségű potassiumot (káliumot) is tartalmaz.
A spárgában található ásványi anyagok és az asparagine nevű aminosav együttes hatása kiváló vizelethajtó. Rézhez nehezen jut szervezetünk, ezért is meg kell becsülnünk a spárgát. A réz a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat semlegesíti. Mint tudjuk, ezek szerepet játszanak a daganatos és a szív, érrendszeri betegségek kialakulásában. Fontos tehát, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű rézhez jusson.

Ugyanakkor segíti a vas felszívódását, a vörösvértest és hemoglobin képződését is. Mivel a kalcium felszívódását és hasznosulását is támogatja, ezért a csontritkulás megelőzésében is fontos. Számunkra kedvezően szelektál, szervezetünk egészségét támogatja, ugyanakkor a vírusokat, baktériumokat elpusztítja.
A spárga az egészséges bélflóra védője speciális szénhidráttartalma miatt, amit inulinnak hívnak. Ezt ugyan mi nem emésztjük meg, de az egészség fenntartásához szükséges vastagbélben tanyázó baktériumok, a bifidobaktérium, laktobaciulus viszont igen. Ha megfelelő mennyiségben jutunk inulinhoz, akkor ezek a jótékony baktériumok növekednek és dolgoznak azért, hogy egészségesek lehessünk. Segítségükkel a káros baktériumok ugyanis nem tudnak labdába rúgni az emésztő rendszerünkben.

A tryptophan nagyon fontos az izomzat és a sejt felépítéséhez, és nélkülözhetetlen a fehérje előállításához. A szerotonin előanyagaként az alvás és ébrenlét szabályozásában is fontos szerepet kap.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!