2024.04.20. - Tivadar

Vérnyomáscsökkentés céklával

Vérnyomáscsökkentés céklával
Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A legújabb kutatásokban egyrészt azt vizsgálták, hogy a nitrátban gazdag céklalének valóban pozitív hatása van-e a vérnyomásra, illetve mekkora az a legalacsonyabb nitrát mennyiség, amely még hatással van a vérnyomás működésére, másrészt pedig arra is kíváncsiak voltak, hogy a céklával dúsított kenyérfélék ugyanolyan jótékony hatással vannak-e a vérnyomásra, mint a céklalé. A második célmeghatározásban azt is felmérték, hogy a betalain milyen hatással van a vérnyomás csökkentésére.
Az első tanulmány azt mutatta ki, hogy a céklalé fogyasztásával jelentősen csökkent mind a diasztolés, mind a szisztolés vérnyomás 24 óra leforgása alatt, még a legkisebb koncentrációban is. A második vizsgálatban a diasztolés és a szisztolés vérnyomás is alacsonyabb volt a 10 deka fehér vagy vörös céklával dúsított kenyér elfogyasztása után. Mindemellett a statisztika szignifikáns különbséget a vörös céklával gazdagított kenyér esetében mutatott ki.

Jóllehet a fehér cékla nem tartalmaz betacyanint (a betalain két alosztályából az egyik, ami a vörös cékla színét adja), mégis hasonló mértékben csökkentette a vérnyomást, ezért javasolt az étrendben a nitrát, ami részben felelős a megfigyelt hatásokért. A cékla egyéb összetevői, a C- és K-vitamin, a folsav, az élelmi rost, valamint a polifenolok is előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek.
Összességében tehát elmondható, hogy a cékla csökkenti a vérnyomást, a kenyér pedig - mint széles körben fogyasztott élelmiszer -, kiválóan tudja raktározni és a szervezetbe juttatni a kiegyensúlyozott étrendhez szükséges nitrátot és zöldségféléket, közöttük a jelen tanulmányban használt céklát is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!