rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai

  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásaiHeti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak.

    "Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre" - hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora. Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.

    "Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában - mondta Aedín Cassidy, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakembere.

    Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében. Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.
    Az eper egészségmegőrző szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbb a szervezetük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára előnyös a fogyasztása.

    A szépségipar is felfedezte az eper jótékony hatásait, mivel hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat, számos kozmetikum alkotóeleme is az eper.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az emberek agyát csapja be az aromadiéta

    Lehet, hogy hamarosan bárki elérheti az ideális testsúlyát egy ízetlen, szagtalan szernek köszönhetõen, ami viszont ízessé teszi az ételt?

    Tavasszal könnyebben fogyunk le, mert a közelgõ bikiniszezon pszichés nyomása, a nehéz ételektõl való megszabadulás vágya, a napsütés és a rügyfakadás keltette derûsebb hangulat növeli a kitartásunkat és az akaraterõnket. Többet mozgunk, sokat járunk a szabad levegõn, valamint idénygyümölcsöket és -zöldségeket eszünk.

  • Mégsem károsak az olajban sült ételek

    Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

    A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.

  • A zöldség, a gyümölcs nagyon hasznos! Tudta, hogy...

    - a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását?

    - hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat?

    - a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban...

  • Alkohol, alkohol, te csodás?!

    Azt mondják az egyik leggyakrabban használt pszichoaktív drog, amit emberiség használ. Azt is mondják, hogy öl, butít és a nyomorba dönt. Ipari mennyiségben fogyasztva mindenképpen, de ha ésszel fogyasztjuk, akár még hasznunkra is válhat. Ez persze nem felhívás keringõre.

    A túlzott alkoholfogyasztás nagyon sok ember és ezáltal nagyon sok család életét keseríti meg. Amellett, hogy tönkreteszi a májat, idegrendszert, a szívet, az agyat, magas vérnyomosát okoz még a családi kasszát is jelentõsen megcsapolja- képletesen szólva.

  • Fincsi a cukormentes gumicukor

    Cukormentes gumimacikkal a fogszuvasodás ellen

    New York - A cukorhelyettesítõ xylitolt tartalmazó gumimacik csökkentik a szuvasodást okozó baktériumok számát a gyerekek fogain - állapították meg vizsgálatukban amerikai kutatók.

    A xylitol természetes édesítõszer, mely elsõsorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyümölcsökben, zöldségekben és növényekben is magtalálható.

  • Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknek

    Zöld dió lekvár - igazi ínyenceknekMegjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges! A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

  • Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása

    Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkásaA zab pelyhesített formája az egyik legkedveltebb reggeli, és a müzlik fontos alapanyaga is. A zab az egyik legfinomabb gabonafajta, a gyerekeknek is nagy kedvence. Édeskés íze miatt remekül illik süteményekhez, édességekhez, valamint a reggeli müzlinek is fontos alkotója. A zabkása Észak-Európában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet főként melegen, finom fűszerekkel ízesítve készítenek el. Eredetileg a skótok nagy nemzeti étele. A zab fogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott.

  • A szőlő fogyasztása segíti az emésztést is

    A szőlő fogyasztása segíti az emésztést isA szőlőben olyan anyagok vannak, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre, sőt bizonyos betegségektől is megóvhatnak. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet. Jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne.

  • Bélszíncsíkok Stroganoff-módra - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Aki szereti a tartalmas ételeket, annak kötelezõ megkóstolnia.

    Az egyik leghíresebb orosz étel vargányával és tejszínnel készül, bár sok változatot kóstolhat az, aki az itthoni éttermekben próbálja ki az ínyencséget: Magyarországon sok helyen inkább sampiongombával és csemegeuborka nélkül készítik. Sztroganoff mód azt jelenti, hogy a bélszint finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítjuk, fûszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítjük.

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

    A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

  • Narancslé - A multi gyógyító

    Az érelmeszesedés különös, lassú gyulladásos folyamat, mely a verõerek belsõ falán indul és nagy, egyéni különbségekkel halad elõre. Ma már az egész világon ennek következményei, az infarktus vagy az agyi érkatasztrófa foglalják el a halálozási statisztika elsõ helyét.

    Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelzõ változásokat.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

    Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • Zsiradékok a konyhában

    A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezõje igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük elõnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek. Az állati eredetû zsiradékok tudvalevõen jelentõs mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek - ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellõen egészséges - évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

  • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

    A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

  • Paprika: Méregerõs vagy erõs méreg?

    Mindkettõ és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme.

    Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomot eszünk, abban a meggyõzõdésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédõszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbrõl ezt a zöldséget. Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám õshazája Mexikó.

  • Milyen kütyüt ne ajándékozzon karácsonyra

    Mindenkinek van aszociális, kockafejû ismerõse, de a legtöbben nem utálják annyira a számítástechnika megszállottait, a geekeket, hogy lehagyják õket a karácsonyi ajándéklistáról. Azért csak óvatosan! Attól, hogy valaki bolondul a technikáért és programozott már BASIC-ben, még nem biztos, hogy örül bárminek, amit be lehet dugni valahová, vagy ami zúg, vagy amire rá van írva, hogy High Tech Pro. Karácsonyi tiltólista azoknak, aki szeretik a geekeket.

  • Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

    Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

    Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.

  • A banán egészségügyi elõnyei

    A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ha naponta legalább háromtenyérnyi zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyasztunk, már sokat törõdtünk egészségünkkel.

    Ez a mennyiség különösebb megerõltetés nélkül beilleszthetõ mindenkinek a táskájába és az étrendjébe, életkortól, foglalkozástól, munkában eltöltött órák mennyiségétõl függetlenül. A hazai gyümölcsök mellett trópusi országok gyümölcseit is szívesen fogyasszuk. Ilyen például a banán is.