2024.03.29. - Auguszta

Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé

Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábé
Energiaszolgáltató zöldségünk: a karalábéA karalábé magas szőlőcukor tartalma miatt tökéletes energiaszolgáltató. Húsában nagy mennyiségű kalcium, kálium, C-vitamin és mustárolaj van. Sok béta-karotint (az A-vitamin előanyagát) tartalmaz, ami gondoskodik az egészséges bőrről és erősíti a látást is. Fontos továbbá a nyálkahártya védelméhez és az anyagcseréhez is. Noha a karalábé gömbölyű, fogyasztóit karcsún tartja, nagy víztartalma miatt ugyanis rendkívül kalóriaszegény. Így 100 gramm karalábé kalóriatartalma mindössze 35 kalória.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A nagy víztartalom mellett 7,1 gramm szénhidrátot, 1,2 gramm fehérjét és mindössze 0,2 gramm zsírt tartalmaz. A legjobb, ha a bevásárlókosárba a kisebb darabok kerülnek. A nagyobb gumók szerkezete többnyire fás és kevéssé ízletes. A telt, sima héj annak a jele, hogy a karalábé friss. Meg kell nézni, hogy nincsenek-e a felületén féreg rágta lyukak. A karalábét éles késsel hámozzuk, mint az almát, és darabokra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk. Vastagságától függően ne főzzük 20 percnél tovább. Hűvös pincében a nyers karalábé több héten át tárolható.

A zsenge karalábé finom rágcsálnivaló, vékony hasábokra vágva adhatjuk mártogatósnak, lehet szeletekben kirántani, reszelve megsütni fasírozottnak, és persze tölthetjük darált hússal vagy zöldséggel is.
A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy kora-tavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az elosztás aránya a kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A és B vitamint.

Gyógyhatását ugyan a vitamin és ásvány anyagoknak köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.
A karalábéval sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. Karalábé többek között a benne levő ásványoknak és az A vitaminnak köszönheti ezt a tulajdonságát.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!